Egészségpolitika

Az információs technikához értő nyugdíjasok és az e-egészségügy

2015. MÁRCIUS 25.

Az Accenture (NYSE: ACN) felmérése szerint egyre nagyobb a kereslet az információs technikához értő nyugdíjasok között (az idősek 7 százaléka az USA-ban), akik egészségügyi szolgáltatásokat szeretnének igénybe venni otthonról, de a többség (66 százalék) aggódik, hogy a mai technológia még nem minden tekintetben elegendő erre.
"Ahogyan az idősek egyre inkább az online digitális megoldásokhoz fordulnak a banki ügyintézés, vásárlás, szórakozás és a kommunikáció területén, éppen úgy elvárják azt is, hogy néhány vonatkozásban az egészségügyi szolgáltatásokhoz is hozzáférhessenek az interneten," mondta Kaveh Safavi MD, az Accenture egészségügyi vállalkozás ügyvezető igazgatója. "Ez azzal a következménnyel jár, hogy meg kell vizsgálni, a digitális technológia milyen és mekkora szerepet játszhat abban, hogy az egészségügyi ellátás sokkal kényelmesebb legyen a betegek minden korosztálya számára, minden lehetséges találkozási ponton."
A felmérés azt is megmutatta, hogy azok az idősek, akiknél magas prioritású az információs technológia az értékrendjükben, nagyobb valószínűséggel proaktívan menedzselik az egészségüket. Például közülük 75 százalék aktívan követi és értékeli testsúlyát digitálisan, szemben a többiek 43 százalékával. Hasonlóképpen, 50%-uk aktívan nyomon követi a koleszterin szintjét, míg csupán 31 százaléka azoknak, akik nem információs technológia követők.
A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a nyugdíjasok öt fő szempontból illetve területen érdekeltek digitális megoldások elérésében, hogy jobban tudják kezelni az egészségüket, mégpedig a következőkben:
• Öngondoskodás: Több, mint az idősek kétharmada előnyben részesíti az öngondoskodást lehetővé tevő technológiát, mások segítségével szemben.
• Viselhető eszközök: Az idősek több mint három ötöde szívesen visel, vagy legalábbis hajlandó viselni egészségügyi monitorozó eszközt, amely ellenőrzi például a szívritmust vagy a vérnyomást.
• Online közösségek: öt idős ember közül három nagy valószínűséggel fordul valamelyik online közösséghez, mint amilyen például a „Beteg Mint Én”, és megkérdezi a véleményüket az orvos ajánlásáról, mielőtt végrehajtaná azt.
• „Egészségügyi Navigátor”: Az idősek harmada szívesen működik együtt egy „beteg navigátorral” (magyarul talán: személyes egészségügyi tanácsadó) hogy segítsen menedzselni egészségügyi problémáit. (Az elmúlt évben az USA-ban, 384.000.000 $ beruházás történt beteg navigátor munkahelyek, ellátás navigáció létrehozására.)
• Egészségügyi-rekord menedzsment: az idősek negyede használja rendszeresen az elektronikus egészségügyi nyilvántartáshoz való online hozzáférést, például a laboratóriumi eredmények (57 százalék), vagy a terápiás előrejelzések megismerésére. Az előrejelzések szerint ez 42 százalékra fog növekedni öt év alatt, amint az átlagfogyasztói árfekvésű eszközök hozzáférhetővé válnak..
A Pew Research Center becslése szerint 2012-2013-ban a 65 és idősebb korosztály több mint a fele (59 százalékuk) volt aktív internetező. Az Accenture felmérése szerint a legtöbb idős (62 százalék) elsődlegesen egészségügyi információkat keresett. A legtöbb idős ember szeretne online egészségügyi ellátáshoz hozzáférni (mint például a virtuális orvos konzultációhoz 20 százalék), de kevesebb, mint az egészségügyi szolgáltatók egyharmada képes ezt nyújtani.
Egy másik Accenture kutatás megállapította, hogy az amerikai állami és önkormányzati tisztviselők több mint a fele (57 százalék) úgy gondolja, hogy az egyre idősödő népesség miatt fokozódó kihívást jelentő hosszú távú gondozásban egyre nagyobb szerepe lesz az információs technológiának.
Az Accenture által végzett fogyasztói kutatás 10 országban (Egyesült Államok, Ausztrália, Brazília, Kanada, Olaszország, Spanyolország, Norvégia, Japán, Szingapúr és az Egyesült Királyság) 10.730 felnőttre terjedt ki, beleértve az USA-ban 354 idős (65 év feletti) embert. A felmérést 2014 május- júniusában végezték.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

EESZT - állandó társ a háziorvosi ellátásban

Az EESZT talán a háziorvosok számára nyújtja a legtöbb segítséget, mivel megismerhetik betegük kórelőzményeit, melyek tekintetében eddig a páciensre voltak utalva. A NEAK által ellenőrzött kötelező adatszolgáltatás biztosítja számukra, hogy a szükséges információkat megtalálhassák a rendszerben, azonban részükre is előír kötelezettségeket, amiket a napokban megjelent jogszabály-módosítás alapján az egészségügyi államigazgatási szerv is ellenőrizni fog.

Hírvilág

EESZT: a jövõ útja a betegellátásban

Az EESZT szolgáltatásai olyan elõnyöket jelentenek a betegellátásban, amelyek mind az ellátott, mind az ellátó számára kényelmesebbé, biztonságosabbá és hatékonyabbá teszik az ellátás menetét. A korszerű egészségügyi ellátás szempontjából elengedhetetlen, hogy a betegadatok egy helyrõl legyenek elérhetõek minden kezelõorvos számára, függetlenül attól, hogy közfinanszírozott vagy magánellátást vesz igénybe a beteg.

Hírvilág

Hol a szakma?

Zacher Gábor méregtelenítésről, varázslatokról és kuruzslókról