Egészségpolitika

Az információs technikához értő nyugdíjasok és az e-egészségügy

2015. MÁRCIUS 25.

Az Accenture (NYSE: ACN) felmérése szerint egyre nagyobb a kereslet az információs technikához értő nyugdíjasok között (az idősek 7 százaléka az USA-ban), akik egészségügyi szolgáltatásokat szeretnének igénybe venni otthonról, de a többség (66 százalék) aggódik, hogy a mai technológia még nem minden tekintetben elegendő erre.
"Ahogyan az idősek egyre inkább az online digitális megoldásokhoz fordulnak a banki ügyintézés, vásárlás, szórakozás és a kommunikáció területén, éppen úgy elvárják azt is, hogy néhány vonatkozásban az egészségügyi szolgáltatásokhoz is hozzáférhessenek az interneten," mondta Kaveh Safavi MD, az Accenture egészségügyi vállalkozás ügyvezető igazgatója. "Ez azzal a következménnyel jár, hogy meg kell vizsgálni, a digitális technológia milyen és mekkora szerepet játszhat abban, hogy az egészségügyi ellátás sokkal kényelmesebb legyen a betegek minden korosztálya számára, minden lehetséges találkozási ponton."
A felmérés azt is megmutatta, hogy azok az idősek, akiknél magas prioritású az információs technológia az értékrendjükben, nagyobb valószínűséggel proaktívan menedzselik az egészségüket. Például közülük 75 százalék aktívan követi és értékeli testsúlyát digitálisan, szemben a többiek 43 százalékával. Hasonlóképpen, 50%-uk aktívan nyomon követi a koleszterin szintjét, míg csupán 31 százaléka azoknak, akik nem információs technológia követők.
A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a nyugdíjasok öt fő szempontból illetve területen érdekeltek digitális megoldások elérésében, hogy jobban tudják kezelni az egészségüket, mégpedig a következőkben:
• Öngondoskodás: Több, mint az idősek kétharmada előnyben részesíti az öngondoskodást lehetővé tevő technológiát, mások segítségével szemben.
• Viselhető eszközök: Az idősek több mint három ötöde szívesen visel, vagy legalábbis hajlandó viselni egészségügyi monitorozó eszközt, amely ellenőrzi például a szívritmust vagy a vérnyomást.
• Online közösségek: öt idős ember közül három nagy valószínűséggel fordul valamelyik online közösséghez, mint amilyen például a „Beteg Mint Én”, és megkérdezi a véleményüket az orvos ajánlásáról, mielőtt végrehajtaná azt.
• „Egészségügyi Navigátor”: Az idősek harmada szívesen működik együtt egy „beteg navigátorral” (magyarul talán: személyes egészségügyi tanácsadó) hogy segítsen menedzselni egészségügyi problémáit. (Az elmúlt évben az USA-ban, 384.000.000 $ beruházás történt beteg navigátor munkahelyek, ellátás navigáció létrehozására.)
• Egészségügyi-rekord menedzsment: az idősek negyede használja rendszeresen az elektronikus egészségügyi nyilvántartáshoz való online hozzáférést, például a laboratóriumi eredmények (57 százalék), vagy a terápiás előrejelzések megismerésére. Az előrejelzések szerint ez 42 százalékra fog növekedni öt év alatt, amint az átlagfogyasztói árfekvésű eszközök hozzáférhetővé válnak..
A Pew Research Center becslése szerint 2012-2013-ban a 65 és idősebb korosztály több mint a fele (59 százalékuk) volt aktív internetező. Az Accenture felmérése szerint a legtöbb idős (62 százalék) elsődlegesen egészségügyi információkat keresett. A legtöbb idős ember szeretne online egészségügyi ellátáshoz hozzáférni (mint például a virtuális orvos konzultációhoz 20 százalék), de kevesebb, mint az egészségügyi szolgáltatók egyharmada képes ezt nyújtani.
Egy másik Accenture kutatás megállapította, hogy az amerikai állami és önkormányzati tisztviselők több mint a fele (57 százalék) úgy gondolja, hogy az egyre idősödő népesség miatt fokozódó kihívást jelentő hosszú távú gondozásban egyre nagyobb szerepe lesz az információs technológiának.
Az Accenture által végzett fogyasztói kutatás 10 országban (Egyesült Államok, Ausztrália, Brazília, Kanada, Olaszország, Spanyolország, Norvégia, Japán, Szingapúr és az Egyesült Királyság) 10.730 felnőttre terjedt ki, beleértve az USA-ban 354 idős (65 év feletti) embert. A felmérést 2014 május- júniusában végezték.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Hírvilág

Kötelező EESZT adatszolgáltatás 2020.június 1-jétől

A nem közfinanszírozott egészségügyi ellátóknak 2020. január 1-jéig kellett csatlakozniuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér-hez (EESZT), hogy 2020. június 1-jétől eleget tudjanak tenni az adatszolgáltatási kötelezettségüknek.