Egészségpolitika

Aludj a mobiloddal - jobban

2014. JANUÁR 30.

A Kalifornia székhelyű SleepRate létrehozott egy mobil alvás alkalmazást, amely a Stanford University School of Medicine Pszichiátriai és Magatartástudományi Intézetének alvást analizáló algoritmusain alapul, melyeket az insomnia kognitív viselkedési terápiával való gyógyításának céljából dolgoztak ki. A rendszert a SleepRate online áruházában, vagy az Amazon.com-on vásárolhatják meg (az Egyesült Államokban).

A SleepRate rendszer egy bluetooth kapcsolódású pulzusmérőt és intelligens riasztó készüléket tartalmaz, abból a célból, hogy a megfelelő időben felébresszék az embereket a saját alvási ciklusuk közben. A SleepRate rendszer először követi felhasználója alvási folyamatát öt éjszakán keresztül, hogy meg tudja állapítani a felhasználó alvási ciklusainak mintázatát. A felhasználó ezután láthatja az adatokat a SleepRate alkalmazáson, amely egyebek mellett magában foglalja a felhasználó horkolásának részleteit, és az esetleges hangos zajok mintáit, melyek zavarhatták a felhasználói környezetből.

"A rövid távú alvási problémák negatívan befolyásolják a munkát és a mindennapi tevékenységeket, míg a krónikus álmatlanság súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például: szívkoszorúér-betegség, stroke, cukorbetegség, elhízás, baleseti sérülés," mondta Dr. Anda Baharav a SleepRate alapítója. "Az orvosok a rossz alvás egészségügyi okaira összpontosítanak, de gyakorta nem veszik figyelembe a pszicho-fiziológiai és környezeti kérdéseket, amelyekre visszavezethető az esetek mintegy 85 százaléka. A SleepRate leleplezi mindhárom okot, és segít is a két utóbbi esetben ".

Végezetül, az alkalmazás felkínál a felhasználók számára egy személyre szabott tervet, amely közvetlen célok listájára van lebontva. Ezen célok között lehet például egy speciális, személyre szabott ébresztési időpont minden reggel, hogy stabilizálják a felhasználó alvási ciklusait, vagy egy puffer zóna létrehozása a felhasználó fárasztó napi tevékenységei után, és lefekvés előtt, hogy relaxáltabb állapotban tudjon elaludni.

A folyamat során a felhasználók további tippeket is kapnak az alkalmazástól esetleges szorongásuk csökkentésére és az alvás minőségének más módokon való javítására.

Bár a cég hangsúlyozza, hogy nem egészségügyi szolgáltatást nyújt, a SleepRate segíteni tud azoknak az embereknek, akik éjszaka felébrednek, és nehezen tudnak visszaaludni, túl korán ébrednek, nem érzik pihentnek magukat reggelente, álmosak napközben, nehezen kezdik a napot, vagy éppenséggel horkolnak.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://mobihealthnews.com/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

Hírvilág

Egy felhőben az egészségügy

Cammogó informatikai fejlesztések, rohanó mobil-egészségügy

Hírvilág

Alvás éve Magyarországon - a Magyar Tudományos Akadémián

A World Association of Sleep Medicine/World Sleep Society magyarországi szervezete, a Magyar Alvás Szövetség meghirdeti az Alvás évét. Hivatalos bejelentésére 2020. március 12-én kerül sor a Magyar Tudományos Akadémián, a World Sleep Day/Alvás Világnapja konferenciáján.