Egészségpolitika

Aludj a mobiloddal - jobban

2014. JANUÁR 30.

A Kalifornia székhelyű SleepRate létrehozott egy mobil alvás alkalmazást, amely a Stanford University School of Medicine Pszichiátriai és Magatartástudományi Intézetének alvást analizáló algoritmusain alapul, melyeket az insomnia kognitív viselkedési terápiával való gyógyításának céljából dolgoztak ki. A rendszert a SleepRate online áruházában, vagy az Amazon.com-on vásárolhatják meg (az Egyesült Államokban).

A SleepRate rendszer egy bluetooth kapcsolódású pulzusmérőt és intelligens riasztó készüléket tartalmaz, abból a célból, hogy a megfelelő időben felébresszék az embereket a saját alvási ciklusuk közben. A SleepRate rendszer először követi felhasználója alvási folyamatát öt éjszakán keresztül, hogy meg tudja állapítani a felhasználó alvási ciklusainak mintázatát. A felhasználó ezután láthatja az adatokat a SleepRate alkalmazáson, amely egyebek mellett magában foglalja a felhasználó horkolásának részleteit, és az esetleges hangos zajok mintáit, melyek zavarhatták a felhasználói környezetből.

"A rövid távú alvási problémák negatívan befolyásolják a munkát és a mindennapi tevékenységeket, míg a krónikus álmatlanság súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például: szívkoszorúér-betegség, stroke, cukorbetegség, elhízás, baleseti sérülés," mondta Dr. Anda Baharav a SleepRate alapítója. "Az orvosok a rossz alvás egészségügyi okaira összpontosítanak, de gyakorta nem veszik figyelembe a pszicho-fiziológiai és környezeti kérdéseket, amelyekre visszavezethető az esetek mintegy 85 százaléka. A SleepRate leleplezi mindhárom okot, és segít is a két utóbbi esetben ".

Végezetül, az alkalmazás felkínál a felhasználók számára egy személyre szabott tervet, amely közvetlen célok listájára van lebontva. Ezen célok között lehet például egy speciális, személyre szabott ébresztési időpont minden reggel, hogy stabilizálják a felhasználó alvási ciklusait, vagy egy puffer zóna létrehozása a felhasználó fárasztó napi tevékenységei után, és lefekvés előtt, hogy relaxáltabb állapotban tudjon elaludni.

A folyamat során a felhasználók további tippeket is kapnak az alkalmazástól esetleges szorongásuk csökkentésére és az alvás minőségének más módokon való javítására.

Bár a cég hangsúlyozza, hogy nem egészségügyi szolgáltatást nyújt, a SleepRate segíteni tud azoknak az embereknek, akik éjszaka felébrednek, és nehezen tudnak visszaaludni, túl korán ébrednek, nem érzik pihentnek magukat reggelente, álmosak napközben, nehezen kezdik a napot, vagy éppenséggel horkolnak.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://mobihealthnews.com/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

Hírvilág

Egy felhőben az egészségügy

Cammogó informatikai fejlesztések, rohanó mobil-egészségügy

Hírvilág

Alvás éve Magyarországon - a Magyar Tudományos Akadémián

A World Association of Sleep Medicine/World Sleep Society magyarországi szervezete, a Magyar Alvás Szövetség meghirdeti az Alvás évét. Hivatalos bejelentésére 2020. március 12-én kerül sor a Magyar Tudományos Akadémián, a World Sleep Day/Alvás Világnapja konferenciáján.