Egészségpolitika

A média nocebo hatása

2013. MÁJUS 24.


A média tudósításai egyes anyagokról, hatásokról, amelyek állítólag veszélyesek az egészségre, tüneteket okozhatnak a befolyásolható emberek esetében, esetenként éppenséggel annak ellenére, hogy nincs erre semmiféle objektív ok.

Ez a következtetése annak a tanulmánynak, amelyet az „elektromágneses túlérzékenység” néven ismert jelenséggel kapcsolatban végeztek el. Az érintettek bizonyos tünetek tapasztaltak az elektromágneses hullámok hatására, mint amilyeneket például a mobiltelefonok bocsájtanak ki. A mágneses rezonanciás képalkotás segítségével kimutatták, hogy az agy egyes fájdalom feldolgozásával kapcsolatos területeinek aktivitása felelős az ilyen esetekben.

"Jelentős bizonyítékaink vannak arra, hogy az elektromágneses túlérzékenység valójában egy úgynevezett nocebo hatás eredménye ", magyarázta Dr. Michael Witthöft, a Johannes Gutenberg Egyetem Mainz (JGU) kutatója. "A lehetséges sérülésekre való puszta várakozás tényleges kiváltója lehet fájdalmaknak vagy rendellenességeknek. Ez éppen ellentéte annak a fájdalomcsillapító hatásnak, amelyek a placebók alkalmazásához köthetőek." Az új tanulmány azt mutatja be, hogy a média tudósításai az egészségügyi kockázatokról kiválthatják vagy felerősíthetik a nocebo hatást egyes emberek esetében.

A médiában gyakran a lehetséges egészségügyi kockázatok között említik a mobiltelefonok által keltett elektromágneses teret (EMF), vagy azokat, melyeket a mobiltelefon tornyok, nagyfeszültségű vezetékek, és a Wi-Fi eszközök gerjesztenek. Azok az emberek, akik érzékenyek az elektromágneses mezőkre különféle tünetekről számolnak be, úgy mint fejfájás, szédülés, égő vagy bizsergő érzés a bőrön.

Vannak, akik munkát változtatnak, vagy elhagyják az addigi társadalmi környezetüket elektromágneses túlérzékenységük miatt, szélsőséges esetben akár messzi régiókba költöznek, hogy távol legyenek minden elektromos berendezéstől." Azonban a vizsgálatok azt mutatták, hogy az érintett emberek nem tudják ténylegesen megállapítani, hogy valóban ki vannak-e téve elektromágneses hatásnak.
Tény, hogy a tüneteket pontosan ugyanúgy jelentkeztek, ha valódi, vagy színlelt hatás érte őket." tette hozzá Witthöft. Az úgynevezett nocebo hatást kezdetben a gyógyszerkísérletek során azonosították. A vizsgált személyek megfigyelték magukon a kipróbálásra kerülő gyógyszer nem kívánt mellékhatásait még akkor is, ha nem gyógyszert kaptak, hanem placebót.
Witthöft a jelenlegi tanulmányt G. James Rubinnal együttműködve végezte el a King 's College-ban, Londonban. A 147 vizsgálati személy két csoportra osztva először megnézett egy-egy televíziós riportot. Az egyik csoport a BBC One dokumentumfilmjét látta, amely a lehetséges egészségügyi kockázatok kizárhatóságának bizonytalanságával foglalkozott a mobiltelefon és WiFi keltette mágneses terekkel kapcsolatban. A másik csoport az internet és a mobiltelefon adatbiztonságával kapcsolatos riportot tekintette meg.

Ezután az alanyok mindkét csoportban ki voltak téve hamis WiFi jeleknek, melyekről azt mondták a kutatásvezetők, hogy igaziak. Annak ellenére, hogy nem voltak kitéve semmilyen sugárzásnak, egyes személyekben jellegzetes tünetek alakultak ki: a minta 54 százalékánál volt tapasztalható nyugtalanság és a szorongás, koncentrációra képtelenség, vagy bizsergő érzés a kezeikben, lábaikban. Két résztvevő elhagyta a kísérletet idő előtt, mert tüneteik olyan súlyosak voltak, hogy nem akartak továbbra is kitéve lenni a feltételezett veszélyes sugárzásnak. Nyilvánvalóvá vált, hogy a tünetek legsúlyosabban azon személyeknél jelentkeztek, akik a BBC One dokumentumfilmjét látták.
A tanulmány tehát azt mutatja, hogy szenzációhajhász média a lehetséges kockázatok tudományos bizonyítékok nélküli hangsúlyozásával jelentős hatással van a lakosság számottevő részének az egészségére. Az ilyen – végső soron üzleti érdekből szenzációhajhász - spekulációk egészségügyi kockázata valószínűleg már nagyobb, mint egy önbeteljesítő prófécia rövid távú hatása.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.