Magyar Radiológia - 2010;84(04)

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

Egy korszak végén, új korszak hajnalán

LOMBAY Béla

A Magyar Radiológia folyóirat 75. évfordulóján, 2001-ben ért a megtiszteltetés, hogy megbízást kaptam folyóiratunk szerkesztésére. A tíz év gyorsan eltelt és ez alatt bőven volt részünk örömben, bánatban egyaránt.

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

A sugaras hegre jellemző morfológiájú elváltozások az emlőben - Szükséges-e preoperatív biopszia radial scar esetén?

SEBŐ Éva, SARKADI László, KOVÁCS Ilona, TÓTH Dezső, BÁGYI Péter

A sugaras szklerotizáló elváltozás, illetve radial scar (RSL: radial sclerosing lesion, sugaras heg) az emlő egyik gyakori benignus elváltozása, amelyet sok esetben utánoz a mammogramon malignus tumor, valamint az esetek körülbelül egyharmadában invazív malignus tumorral vagy in situ carcinomával társul, és emiatt sebészi eltávolítása indokolt.

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

A distalis femurvég orientációjának hatása a tengelykorrekcióra a tibia magas záró ékosteotomiája után - Rövid és középtávú radiológiai vizsgálat

PAPP Miklós, KÁROLYI Zoltán, FAZEKAS Péter, SZABÓ László, PAPP Levente, RÓDE László

A magas tibiaosteotomia (MTO) a varusdeformitással járó, medialis unicompartmentalis térdarthrosis általánosan elfogadott kezelési módja. A varusdeformitás korrekciója befolyásolja a klinikai eredményt. A korrekció mértéke nemcsak a tibián végrehajtott csontos korrekciótól, hanem a distalis femurvég orientációjától is függ.

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

Nekrotizáló enterocolitis a neonatológiában: a röntgenés ultrahangvizsgálat szerepének összehasonlítása

JENEI Mónika, VÁRKONYI Ildikó, NYITRAI Anna, SZABÓ Miklós, BOKODI Géza, KIS Éva

A szerzők a hasi ultrahangvizsgálat jelentőségét vizsgálták koraszülöttek és újszülöttek nekrotizáló enterocolitisének (NEC) diagnosztikájában. Összehasonlították a jelenlegi diagnosztikai standard, a natív hasi röntgenfelvétel és a hasi ultrahangvizsgálat érzékenységét ebben a kórképben.

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

A scoliosis műtéti kezelése, valamint pre- és posztoperatív nyomon követése EOS teljesteströntgennel

LÉVAI Andrea, VÁRADY Edit, SZUKITS Sándor, WENINGER Csaba, BATTYÁNY István, ILLÉS Tamás

A Cotrel-Dubousset spondylodesis a jelenleg legelfogadottabb orthopaediai sebészeti eljárás a scoliosis műtéti megoldásában. Igen nagy előnye, hogy a scoliosis három dimenziós korrekcióját teszi lehetővé, és stabil fixációt biztosít. Az EOS (Extended Orthopedic System) egy ultraalacsony dózisú, a teljes testet két irányban szimultán leképező röntgenkészülék, amelyet a gyártó cég leginkább mozgásszervi leképezésre fejlesztett ki.

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

A colontranzit radioizotópos vizsgálata gyermekkorban - Krónikus idiopathiás obstipatio

KÓCSÁK Elvira, GOMBOS János, POREMBA Beáta

Az obstipatio gyakori tünet gyermekkorban. Etiológiája szerteágazó. Az esetek legnagyobb része az úgynevezett funkcionális székrekedés. A krónikus idiopathiás obstipatio típusai: lassú colontranzit, funkcionális faecalis retentio, ezek kevert formája és az obstipatiós predominanciával járó irritábilis bél szindróma.

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

Gyulladásos myofibroblastos tumor ritka hasüregi lokalizációban

NAGY Tamás, GÁBOR Valéria, NAGY Csaba Balázs, PUSKÁS Tamás

A gyulladásos myofibroblastos tumor ritkán előforduló daganat. Pontos etiológiája, illetve patomechanizmusa a mai napig ismeretlen a kutatók számára. Az esetek jelentős részében benignus viselkedést mutat, távoli metasztázisokat nem ad. Lokálisan azonban agresszív növekedésű lehet, ezért gyakran malignus folyamatnak véleményezik.

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

Az orvos fizikusi szakma, az EFOMP jelenlegi tevékenységei és szerepe (angol nyelven)

STELIOS Christofides

The rapid and highly sophisticated advancement of equipment and procedures in the medical field increasingly depend on well-educated professionals. This is more than ever the case for Medical Physicists. As it turns out the safety and quality-level of the service provided depends on the number of such highly educated professionals in relation to the number and sophistication of the equipment available in a Healthcare facility.

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

Web 2.0 alkalmazások az egészségügyben, képalkotó diagnosztikában - III. rész - Adatbázisok, wikik és még mindig WEB 2.0

BÁGYI Péter, SZÉKELY András

A világháló születése óta folyamatosan fejlődik és gyarapodik. A kezdeti, kirakatnézegetéshez hasonló böngészéssel ellentétben, ma egy olyan világháló képe bontakozik ki előttünk, amelyben a hangsúly a közösség, a kollaboráció, a valós idejű kommunikáció és a kreativitás irányába mozdul el. Mindezt olyan, többnyire ingyenesen hozzáférhető szolgáltatások teszik lehetővé, amelyeknek a használatához elegendő annyi informatikai tudás, mint amennyi egy szövegszerkesztő vagy táblázatkezelő program kezeléséhez szükséges, és amelyek eddig soha nem tapasztalt módon biztosítják az oda-vissza eszmecserét a weboldal szerkesztője és felhasználói között.

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

A radiologia.hu: két és fél év, 4200 cikk, 2100 felhasználó

ZÖLDI Péter

A radiologia.hu portál menedzsere arra vállalkozott, hogy öszszefoglalja a képalkotó diagnosztikai portál első két és fél évének eredményeit.

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

A Német Gyermekradiológus Társaság 47. kongresszusa - Graz, 2010. szeptember 16-18.

VÁRKONYI Ildikó

Idén Grazban került megrendezésre a Német Gyermekradiológus Társaság (GPR) 47., évenkénti kongresszusa. Ezen a találkozón a német, osztrák és svájci gyermekradiológusok vesznek részt, jómagam magyarként kakukktojás voltam.

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

VII. paraklinikai röntgenfórum Röntgenberendezéseken végzendő mérések a minőség és biztonság érdekében - Budapest, 2010. október 12.

GÁSPÁRDY Géza

A rendezvény megálmodója és évek óta szervezője dr. Porubszky Tamás fizikus, tudományos főmunkatárs. A VII. fórumot az Állami Egészségügyi Központ előadótermében tartották. Az esemény több mint száz résztvevőt vonzott.

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

A XIX. Symposium Neuroradiologicum eseményei - Bologna, 2010. október 4-9.

BARSI Péter

A Symposium Neuroradiologicum a diagnosztikus és terápiás neuroradiológia világkongresszusa. Négyévente rendezik meg változó helyszíneken. Azokban az években, amikor az esemény helyszíne Európában van, az Európai Neuroradiológiai Társaság arra kéri a nemzeti társaságokat, hogy ne tartsanak saját nemzeti kongresszust, hanem minél nagyobb létszámmal vegyenek részt a szimpóziumon.

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

A pécsi jezsuita gimnáziumtól a gyermekklinika röntgenosztályáig - Weisenbach János 75 éves

LOMBAY Béla

Első találkozásunkra Weisenbach Jánossal jól emlékszem. Az 1970-es évek végén Pécsett egy gyermekradiológiai tanfolyamon volt szerencsém Jánost megismerni, s rögtön tudtam, hogy ő az „én emberem”. Intelligens, nagy tudású, közvetlen embert ismerhettem meg, akivel később aztán a magyar gyermekradiológia fejlesztése érdekében szoros baráti és munkakapcsolatba kerültünk. Jánost méltán tartjuk számon a magyar gyermekradiológia ismert nagy egyéniségei között.

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

Beszélgetés Csernay Lászlóval

ENGLONER László

Nem titok, hogy a Magyar Radiológia főszerkesztője, Lombay Béla professzor célul tűzte ki, hogy szakmánk kiválóságairól riport formájában írásos anyagok készüljenek. Legfőbb indok az, hogy megismerjék őket azok a fiatal kollégáink, akik szerencsére találkozhatnak velük konferenciákon, de keveset tudnak róluk. Pedig részesei szakmánk alakításának, új diszciplínák megteremtésének. Hazai és nemzetközi elismertségük révén iskolát teremtettek, számos kolléga szakmai karrierjét egyengették itthon és külföldön.

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

A teleradiológia jövője

ZÖLDI Péter

Dr. Györfi Zoltán az eRAD teleradiológiai és PACS-rendszert évtizede Magyarországon fejlesztő Képdoktor Kft. ügyvezető igazgatója. A Magyar Radiológia 2010. évi utolsó lapszámába szánt interjúban a múlt és jövő összefüggéseiről beszélgettünk.

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

Röntgenosztály Dombóváron a XX. században

HORVÁTH Lajos

Kanyargós kis ösvényen cammogok az autósztráda mellett. Mellettem szélsebesen száguldanak el technikai csodáikon a mai kor szegény áldozatai. Meglehetősen nagy pakkot cipelek. Tán érdemes lenne belenézni? Mit is gyűjtögettem és hordozok hátamon évtizedek óta halmozva?

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

Történetek Zsebők professzorról

HORVÁTH Lajos

Tisztelt Szerkesztőség! A Magyar Radiológia 2009/2. számában történeteket olvashattunk Zsebők Zoltán professzorról dr. Mózsa Szabolcs tollából. Ehhez én is csatlakozom néhány sorral.

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

A magyarországi radiológusképzésről

LUZSA György

Tisztelt Főszerkesztő Úr! Elolvastam a Magyar Radiológiában dr. Kárteszi Hedvig kolléganőnek a magyar radiológusképzésről szóló észrevételeit és a szerkesztőségnek ezekhez fűzött rövid reagálását. Ez utóbbiban felvetődik: Miért ment ki külföldre?

Magyar Radiológia

2010. DECEMBER 27.

Reagálás dr. Kárteszi Hedvig és a szerkesztőség közötti polémiára

RUDAS Gábor

Tisztelt Főszerkesztő Úr! Gyakorlatilag mindenben egyetértek dr. Kárteszi Hedviggel. Amióta hazatértem Ausztriából - 2006 -, szélmalomharcot folytatok pontosan azokkal az anomáliákkal, amiket Kárteszi doktornő említ: a képzés és a minőségi munka szempontjából nagyon rossz, hogy az egyetemek, illetve a nagyobb radiológiai osztályok jelentős részénél profitorientált cégek kezében van a CT és az MR, de gyakran az öszszes diagnosztikai modalitás.