Magyar Radiológia - 2010;84(03)

Magyar Radiológia

2010. OKTÓBER 15.

Jövőnk

LOMBAY Béla

Inflálódó világunkban kellemes meglepetésként ért, hogy 2011-re a Radiology és Radiographics amerikai szaklapok előfizetési díja több mint 150 amerikai dollárral olcsóbb lesz. A jó érzés nem sokáig tartott, mert ahogyan elolvastam a megújításról szóló levelet, kiderült, hogy az árcsökkentés nem véletlen, az ok: 2011-ben a nyomtatott Radiology és Radiographics gyakorlatilag megszűnik.

Magyar Radiológia

2010. OKTÓBER 15.

Terhesség alatt végzett sürgősségi képalkotó vizsgálatok

BORBÉLY Krisztina, KATHIA Chaumoître, FORRAI Gábor

Terhes nők sürgősségi képalkotó vizsgálatainál a helyesen meghatározott protokoll csökkenti a morbiditást és a mortalitást. A legkevésbé ártalmas, de megfelelően informatív vizsgálómódszer választása javasolt, amellyel a diagnózis a legrövidebb idő alatt felállítható.

Magyar Radiológia

2010. OKTÓBER 15.

Malignus hematológiai betegségekben előforduló tüdőelváltozások - A képalkotó vizsgálatok szerepe a differenciáldiagnosztikában

GYŐRI Gabriella, MAGYAR Péter, KOVÁCS Balázs, BÉRCZI Viktor, BALASSA Katalin, DEMETER Judit

Malignus hematológiai betegségekben az alapbetegség, a következményes immunszuppresszió és a kezelés következtében is számos tüdőelváltozás jöhet létre. Az immunszuppresszió és az intenzív kemoterápia indukálta súlyos neutropenia nagy kockázatot jelent a fertőzések kialakulása szempontjából; az infekció okozta morbiditás és mortalitás ma is jelentős mértékű.

Magyar Radiológia

2010. OKTÓBER 15.

Malignus nyaki nyirokcsomók differenciáldiagnosztikája real-time ultrahang-elasztográfiával és Dopplerultrahang-vizsgálattal

ARDA Kemal, CILEDAG Nazan, GUMUSDAG Demir Pelin

A real-time ultrahang-elasztográfia új vizsgálóeljárás, amely alkalmas a kóros és normális szövetek közötti különbségek meghatározására, rugalmasságuk alapján. Jelen közlemény célja, hogy bemutassa a real-time ultrahang- elasztográfiát és a Doppler-ultraszonográfiát (DUS) egyenként és egymással kombinálva, a jó- és rosszindulatú nyaki nyirokcsomók differenciálásában.

Magyar Radiológia

2010. OKTÓBER 15.

Interdiszciplináris múmiakutatás - Széchényi Pál kalocsai érsek múmiájának paleoradiológiai és paleopatológiai vizsgálata

KRISTÓF Lilla Alida, POHÁRNOK László, KERÉNYI Tibor, TÓTH Vilmos, ISTÓK Roland, HARGITTAI Péter, FORNET Béla, PAP Ildikó, PÁLFI György

Kutatócsoportunk 2007 áprilisában Széchényi Pál, a kiváló egyházi személyiség és diplomata Nagycenken található múmiájának természettudományos vizsgálatát végezte el több neves hazai intézet összefogásával. Elsődleges célunk az volt, hogy megtudjuk, természetes vagy mesterséges múmiáról van-e szó, valamint hogy kiderítsük a kalocsai érsek valóban arzénmérgezés következtében halálozott-e el 1710-ben, vagy a gyilkosság teóriája csupán legenda.

Magyar Radiológia

2010. OKTÓBER 15.

Fournier-gangraena

MÁTÉKA Ilona, MORVAY Zita, PALKÓ András

A Fournier-gangraena a nekrotizáló fasciitisek ritka, gyorsan progrediáló, a genitális és perianalis régiót érintő formája. A fertőzés e régiókból gyorsan terjedhet felfelé a hasfal mentén, illetve lefelé, az alsó végtag felé. A betegség halálozási aránya igen magas. A pontos anamnézis, a klinikai kép és a gyulladt területek képalkotóábrázolása együttesen segítik a kórkép felismerését és a fertőzés lokalizálását.

Magyar Radiológia

2010. OKTÓBER 15.

Akut carpalis alagút szindróma hyperventilatio okozta tetania következtében

JOSEF Böhm

Az idegek kompresszió hatására azonos morfológiai változásokat mutatnak.

Magyar Radiológia

2010. OKTÓBER 15.

Tájékoztatás terhes nőn végzett képalkotó vizsgálat alkalmával

DÓSA Ágnes

A tájékoztatás, az ellátással kapcsolatos, szükséges információk átadása a beteg részére rendkívül fontos eleme az orvos-beteg kapcsolatnak, hiszen számos tanulmány rámutatott, hogy a megfelelően tájékoztatott beteg együttműködése sokkal jobb, és a betegnek az egészségügyi ellátás minőségéről alkotott véleményét is nagyban meghatározza a tájékoztatás minősége.

Magyar Radiológia

2010. OKTÓBER 15.

Diagnosztikai radiológiai vizsgálatok sugárvédelmi vonatkozásai

PELLET Sándor

Világszerte évente több ezer terhes nő radiológiai vizsgálatára kerül sor, elsősorban sürgősségi okokból, másrészt azért, mert a vizsgált személy terhessége nem ismert.

Magyar Radiológia

2010. OKTÓBER 15.

Állásfoglalás és útmutató radiológusoknak a PIP emlőimplantátumok ügyében

PÉNTEK Zoltán, ORMÁNDI Katalin, FORRAI Gábor

Mint ismeretes, a francia AFSSAPS egészségügyi hatóság 2010. március 29-én visszavonta a PIP implantátumok forgalmazási engedélyét, mert ezek az engedélyezetthez képest más szilikongélt tartalmaztak. Ezeknél a ruptura aránya kétszerese a többinek, elsősorban szivárgást (silicone bleeding) tapasztaltak.

Magyar Radiológia

2010. OKTÓBER 15.

Magyar Radiológusok Társaságának tisztújító közgyűlése - Kaposvár, 2010. július 2.

LOMBAY Béla

Battyány István, az MRT elnöke a kincstárnokés elnökválasztó közgyűlést 15.00 órakor megnyitotta és tájékoztatta a résztvevőket, hogy a közgyűlés nem határozatképes, mivel nincs jelen a tagok 50%-a+egy fő. A közgyűlést ezután 15 óra 15 perckor a már változatlan napirendi pontok meghagyásával újra megnyitotta.

Magyar Radiológia

2010. OKTÓBER 15.

Huszonnégy év Sopronban - Beszélgetés dr. Baranyai Tibor professzorral

ZÖLDI Péter

- Professzor úr, valamiért speciális varázsa van a Soproni Ultrahang Napoknak. Ön minek tulajdonítja ezt? - Az első Ultrahang Napokat 1985 szeptemberében tartottuk, amelynek a programja még éppen csak érintette az ultrahang-diagnosztikát, hiszen abban az időben váltottuk fel a compound technológiát a real-time módszerrel, s elterjedőben volt ez a módszer hazánkban is.

Magyar Radiológia

2010. OKTÓBER 15.

A gyermekradiológia alapjai - Szerkesztette: dr. Kis Éva

LOMBAY Béla

A Kis Éva által szerkesztett „Gyermekradiológiai esetek” (Semmelweis Kiadó, 2004) után örömmel vehetjük kézbe a Semmelweis Kiadó legújabb gyermekradiológiai témájú könyvét, a Gyermekradiológiai alapjait, amely a második magyar nyelvű hiánypótló összefoglaló munka.

Magyar Radiológia

2010. OKTÓBER 15.

Velkey László gyermekgyógyász-professzor 1927-2010

LOMBAY Béla

Gyermekgyógyász-professzorról nem szoktak radiológiai szaklapban megemlékezni, az ok, amiért ezt tesszük az, hogy Velkey professzor volt az, aki feleségével, dr. Ormóshegyi Magdolna gyermekradiológus főorvossal együtt lehetőséget teremtett az 1976-ban alapított Miskolci Gyermek-egészségügyi Központban a gyermekradiológiai osztály megalapítására és a későbbiekben folyamatos fejlesztésére.

Magyar Radiológia

2010. OKTÓBER 15.

Nyílt levél a magyar radiológusokhoz

KÁRTESZI Hedvig

A magyar radiológia jelen állapotában nagyon zavaros képet fest, eredményeként egy közel húszéves folyamatnak. Két évtized alatt körültekintéssel és szakmai elkötelezettséggel korszerű radiológustársadalmat hozhattunk volna létre, amelyben a rendezőelvet a tudás, a tapasztalat és a kollegialitás határozza meg. Hogy nem így történt, azért nem okolhatunk csak külső tényezőket, a felelősségben mindannyian osztozunk.