Magyar Radiológia - 2005;79(05)

Magyar Radiológia

2005. OKTÓBER 10.

A tentorium cerebelli meszesedése

BILONKA Viola, BENDE Mariann

Egy 16 éves leány magas láz, fejfájás, elesettség miatt meningitis gyanújával került felvételre. Az agyi CT-vizsgálat mérsékelt oldalkamra-tágulatot, a falx cerebri masszív meszesedését, illetve tentoriummeszesedést mutatott.

Magyar Radiológia

2005. OKTÓBER 10.

Hálózatok

LOMBAY Béla

Alig két hete szembesültem a ténnyel, hogy hálózatok vesznek körül, és embertársaimmal együtt hálók, hálózatok között élek, mozgok. Ilyesfélét sejtettünk a rendszerváltás előtt is, akkor még III/2-nek, III/3-nak hívták ezeket, ma azonban egész másról van szó: Csermely Péter, a Semmelweis Egyetem biokémia professzora 2005. szeptember 12-én a Mindentudás Egyetemén nagy sikerű előadást tartott „Hálózatok sejtjeinkben és körülöttünk” címmel.

Magyar Radiológia

2005. OKTÓBER 10.

Az MR szerepe az emlőszűrést követő klinikai kivizsgálásban

SZABÓ Éva, BIDLEK Mária, GŐDÉNY Mária

Az Országos Onkológiai Intézetben, 2002. január 1. és 2005. május 30. között 27 325 nőnél végeztünk mammográfiás szűrővizsgálatot. Kiegészítő vizsgálatokra összesen 1876 személynél volt szükség, akik közül 65 esetében került sor az emlők MR-vizsgálatára. Arra kerestük a választ, hogy az MR-mammográfia mely esetekben segítette a diagnózis pontosítását, eredménye befolyásolta-e a terápiás tervet, csökkentette-e a benignus elváltozások miatt végzett műtétek számát.

Magyar Radiológia

2005. OKTÓBER 10.

A stentfelvivő rendszerek distalis végének erőkifejtése

SZIKRA Péter, VÖRÖS Erika, SZTRIHA László, SZÓLICS Alex, CSIKÁSZ Tamás

Az arteria carotis interna szűkületeinek endovascularis ellátásakor fontos szempont az emboliák okozta szövődmények minimumra csökkentése. Ezt befolyásolhatja a stentfelvivő rendszerek kúpvégződésének mérete és alakja. Munkacsoportunk méréseket és számításokat végzett arra vonatkozóan, hogy a különböző kúpvégződések kialakítása mennyiben befolyásolja a plakkleválást előidéző erőhatást.

Magyar Radiológia

2005. OKTÓBER 10.

Du Pan-féle acromesomelicus dysplasia

KAISSI Al Ali, GHACHEM Ben Maher, CHEHIDA Ben Farid, KOZLOWSKI Kazimierz

A porc eredetű morfogenikus fehérje (CDMP1) génmutációi számos rendellenességért felelõsek, az intrauterin elhalástól az egészen enyhe anomáliákig, mint a C típusú brachydactylia. A CDMP1 mutációnak két hasonló megjelenésű súlyos formája van, a du Pan- és a Hunter-Thompson-szindróma.

Magyar Radiológia

2005. OKTÓBER 10.

Minőségköltségek a radiológiában: az ismételt vizsgálatok költségei

KIS Zsuzsanna

A szerző célja a minőségköltség fogalmának és fajtáinak bemutatása az egészségügyi szolgáltatásokban, ezen belül a radiológiai tevékenységekben, továbbá a minőségköltségek arányának becslése saját és irodalmi adatok alapján. Vizsgálja a minőségköltségek csökkentésének lehetőségeit.

Magyar Radiológia

2005. OKTÓBER 10.

REFERÁLÓ ROVAT

GYENES György

Az ultrahang szerepe a trópusi és parazitás megbetegedések diagnosztikájában

Magyar Radiológia

2005. OKTÓBER 10.

Az Első Közép-európai PACS Iskola Visegrád, 2005. szeptember 2-4.

HARKÁNYI Zoltán

Rendkívül aktuális témával, a radiológiai képek továbbításával, tárolásával, a teleradiológia hazai megteremtésével foglalkozott az a nemzetközi tanfolyam, amely igen kellemes körülmények között, a visegrádi Thermal Hotelben került megrendezésre.

Magyar Radiológia

2005. OKTÓBER 10.

A Magyar Radiológus Asszisztensek Egyesületének X. Országos Kongresszusa Kecskemét, 2005. június 30-július 2.

MALÉTA Andrea

A Magyar Radiológus Asszisztensek Egyesületének 1998. évi közgyűlése határozata értelmében évente megrendezzük kongreszszusunkat, amelyen lehetőségünk nyílik, a hagyományos technikai eljárások figyelemmel kísérése mellett, a modern képalkotó eljárások újdonságainak megismerésére is.

Magyar Radiológia

2005. OKTÓBER 10.

Gondolatok a PET-CT-ről

GALUSKA László

Tisztelt Főszerkesztő Úr! A Magyar Radiológia ez év augusztusi számában megjelent levelében említett PET-CT-vel kapcsolatos információhiány enyhítésére az alábbiakról szeretnénk tájékoztatni a tisztelt olvasókat.

Magyar Radiológia

2005. OKTÓBER 10.

Fiatal Radiológusok Fóruma

SOMOGYI Rita

Immáron eltelt két év az utolsó Fiatal Radiológusok Fóruma (FiRaFó) óta, bár sokuknak hoszszabbnak tűnik ez az idő. A FiRaFó már évtizedes hagyományokra tekint vissza, megteremtése Vadon Gábor professzor nevéhez fűződik.

Magyar Radiológia

2005. OKTÓBER 10.

A Radiológiai Szakmai Kollégium Ülése

PALKÓ András, FORRAI Gábor

A kollégiumközi egyeztetés keretében megkapott „dementiaprotokoll” képalkotó részének megtárgyalása lezajlott. Egyes központok nem használták ki teljesen a TIPS-RFA időarányos keretüket. A kollégium javasolja - az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) történt megbeszélés alapján -, hogy a maradékot a jól teljesítő központok között osszák szét.