Magyar Radiológia - 2005;79(06)

Magyar Radiológia

2005. DECEMBER 10.

„Őszikék” télen

LOMBAY Béla

Év vége közeledvén ideje volna leltárt készíteni az elmúlt év eredményeiről, örömeiről, bánatairól, azonban úgy érzem, hogy még nem vagyunk a végén. Az ősszel indukálódott események az egészségügyben még zajlanak, így az évi számvetéssel még várhatunk. Ezt pótolandó szeretnék mégis néhány, főként őszi eseményt fölidézni, amelyek valamilyen formában érintették az egészségügyet.

Magyar Radiológia

2005. DECEMBER 10.

A scrotum akut betegségeinek ultrahangvizsgálata gyermekeknél

COLEY D. Brian

A scrotum akut betegségeinek vizsgálata, mint bármely más állapoté, akkor helyes, ha tapasztalt klinikus által végrehajtott fizikális vizsgálattal és az anamnézis felvételével kezdődik. A pontos diagnózishoz gyakran ennyi elegendő is, és azonnal megkezdhető a kezelés. A herefájdalmat okozó betegség valódi természete azonban nem mindig világos, és el kell kerülni a tévedés következményeit (a here elvesztése).

Magyar Radiológia

2005. DECEMBER 10.

A férfiak emlőrákja

GÖBLYÖS Péter

A férfiak emlőrákja semmilyen vonatkozásban nem kapja meg azt a figyelmet, amelyet jellegének következtében megérdemelne. Hiányoznak a diagnosztikai és terápiás protokollok, ezek létrehozásához országos centrumra és nemzetközi összefogásra volna szükség.

Magyar Radiológia

2005. DECEMBER 10.

Izolált epehólyag-ruptura tompa hasi sérülést követően

PÉTER Lívia

Az epehólyag-sérülés tompa hasi traumát követően ritkán fordul elő, és rendszerint más hasi szervek károsodásával társul. Az epehólyag izolált rupturája nagyon ritka.

Magyar Radiológia

2005. DECEMBER 10.

Festmények röntgenvizsgálata

SZABÓ Éva, SZENTKIRÁLYI Miklós

A röntgensugarat felfedezése után az orvosi diagnosztika és a gyógyítás mellett felhasználták különböző tárgyak belső szerkezetének vizsgálatára is. A múzeumi röntgenvizsgálatot általában festmények vizsgálatára alkalmazzák, de más műalkotások tanulmányozása is lehetséges általa.

Magyar Radiológia

2005. DECEMBER 10.

Lányi Márton emléktáblájának leleplezése

GÖBLYÖS Péter

Emléktábla egy radiológusnak? Mai, egyre inkább elanyagiasodó világunkban szokatlan, hogy érdek nélkül egyáltalán megemlékezzenek valakiről, sőt, emléktáblát állítsanak olyan személynek, akinek emlékétől nem függ anyagi haszon. Még az egészségügyön belül is ritkaság, hogy éppen egy radiológust érjen ilyen megtiszteltetés. Most mégis ez történt!

Magyar Radiológia

2005. DECEMBER 10.

Az I. Euro-Med Konferencia

TÓTH Gábor

A radiológiai asszisztensek Máltán tartották az I. Euro-Med Konferenciát (emcR). A tudományos üléseknek, amelyeknek 32 ország képviseletében közel 450 résztvevője volt, a valettai Mediterrán Konferencia-központ adott otthont. A megnyitón a máltai egészségügyi miniszter és az államtitkár is személyesen megjelent. Magyarországról 22 fő utazott a konferenciára, ahol öt, angol nyelvű előadást tartottak kollégáink.

Magyar Radiológia

2005. DECEMBER 10.

A Magyar Neuroradiológiai Társaság XIV. Kongresszusa és továbbképző kurzusa

WENINGER Csaba

A Neuroradiológiai Társaság ez év őszén a margitszigeti Hotel Thermal Danubiusban rendezte évi kongresszusát és a szokásosan ehhez csatlakozó továbbképző kurzusát.

Magyar Radiológia

2005. DECEMBER 10.

20. Soproni Ultrahang Napok

LOMBAY Béla

Aligha van olyan radiológus hazánkban, aki ne hallott volna a Soproni Ultrahang Napokról, amely társaságunk egyik legfontosabb tudományos rendezvényévé vált az elmúlt két évtizedben. A jubileumi, 20. konferencia programja, magas szakmai színvonala ezúttal is sok résztvevőt vonzott. A szokásos kiváló szakmai referátumokon kívül egy „nosztalgiaszekció” is része volt az ünnepi rendezvénynek, amelyen emlékezhettünk a múltra, az ultrahang-diagnosztika kezdeteire, és kitekinthettünk a jövő fejlődési irányaira.

Magyar Radiológia

2005. DECEMBER 10.

Hol vannak a magyar emlőrákos férfiak?

GÖBLYÖS Péter

Eredetileg az volt a szándékom, hogy az Országos Gyógyintézeti Központ Radiológiai Osztályának 40 évnyi mammográfiás anyagát feldolgozva szabályos tanulmány keretében foglaljam össze a férfi emlőrákos betegek vizsgálatából szerzett tapasztalataimat. Rá kellett azonban jönnöm, hogy ebből az anyagból nem lehet elfogadható dolgozatot írni.

Magyar Radiológia

2005. DECEMBER 10.

Búcsú Makó Ernő professzortól Búcsú Ernőtől

AZ MRT vezetősége, MESTER Ádám

A Magyar Radiológusok Társasága döbbenten értesült Makó Ernő professzor hirtelen haláláról, és ezúton fejezi ki együttérzését családjának, barátainak, kollégáinak. Fájdalmas számunkra, hogy utolsó útjára vezetőségünk tagjai, barátai, tisztelői nem tudták elkísérni, viszont lélekben együtt voltunk vele a temetés órájában is.

Magyar Radiológia

2005. DECEMBER 10.

Solaris és intervenciós radiológia

HARKÁNYI Zoltán

Radiológus kollégáinknak valószínűleg nem kell bemutatni dr. Kollár Attilát, a budapesti Szent Imre Kórház radiológus főorvosát, aki nemcsak szakmájának ismert és elismert művelője, hanem a negyedszázados és méltán népszerű Solaris együttes egyik alapítója, fuvolistája és komponistája.