Magyar Radiológia - 2004;78(06)

Magyar Radiológia

2004. DECEMBER 20.

Búcsúzunk és maradunk

LOMBAY Béla, HARKÁNYI Zoltán, NÉMETH Éva

Az idő gyorsan száll: szinte hihetetlennek tűnik, de már négy éve annak, hogy folyóiratunk szerkesztősége és arculata megújult. Négy éve szerkesztjük, írjuk a Magyar Radiológiát, és most számot kell adnunk az elmúlt időszakban végzett munkáról, eredményekről, hiányosságokról. Egy folyóirat igazi értékelését az olvasók adják. A Magyar Radiológusok Társasága újonnan választott vezetősége lényegében megtette ezt az értékelést, amikor a jelenlegi szerkesztőgárdának újabb négy évre bizalmat szavazott: folytassuk, amit elkezdtünk, legjobb tudásunk és energiánk szerint.

Magyar Radiológia

2004. DECEMBER 20.

A vastagbélrák radiológiájának újabb eredményei Onco Update 2004

KOLLÁR Attila

A szerző a vastagbélrák képalkotó diagnosztikájával, a colonstenteléssel, valamint a colorectalis májmetasztázisok intervenciós kezelésével kapcsolatos újabb irodalmi adatokat tekinti át. A vastagbélrák radiológiai diagnosztikájában az elmúlt években a virtuális kolonoszkópia keltette a legnagyobb figyelmet, és ennek fejlődése volt a legjelentősebb. Mind a CT-, mind az MR-kolonográfiás technikák alkalmazásáról számos cikk jelent meg az elmúlt másfél évben.

Magyar Radiológia

2004. DECEMBER 20.

Képalkotó vizsgálatok a nőgyógyászati daganatok stádiummeghatározásában

HORVÁTH Katalin, GŐDÉNY Mária

A képalkotó módszerek stádiummeghatározása a sebészi FIGO-beosztás szerint a tumor kiterjedésén és a nyirokcsomó- metasztázison alapszik. Az elváltozás invazivitása és a nyirokcsomó-metasztázis jelenléte a két legfontosabb prognosztikai faktor, amely befolyásolja a terápiát. A nőgyógyászati tumorstádium meghatározására a következő képalkotó módszereket alkalmazzuk: hasi és transvaginalis ultrahangvizsgálat, komputertomográfia, mágneses rezonancia.

Magyar Radiológia

2004. DECEMBER 20.

Sigillocellularis gyomortumor vastagbél-metasztázisa

TÓTH Géza, LUKOVICS Péter, LÁHM Erika, KOVÁCS Margit

A colon másodlagos tumorai extrém ritkák. Komputertomográfia során gyulladásos vastagbélbetegséggel, ischaemiás colitisszel téveszthetők össze.

Magyar Radiológia

2004. DECEMBER 20.

Melorheostosis - Ritka megjelenési forma

KUTKOWSKA-KAZMIERCZAK Anna, OBERSZTYN Ewa, KOZLOWSKI Kazimierz

A melorheostosis ritka, de jól dokumentált betegség, 1994-ig 320 esetről számoltak be. Az előfordulási gyakoriság 0,9 eset/egymillió.

Magyar Radiológia

2004. DECEMBER 20.

Hetvenéves a Görög Radiológus Társaság Athén, 2004. szeptember 29-október 2.

LOMBAY Béla

Szeptember 29. és október 2. között mintegy 700 résztvevővel rendezték meg Athénban a XIV. Pánhellén Radiológus Kongresszust, illetve ezzel párhuzamosan a 2. Kelet-Mediterrán Mágneses Magrezonancia továbbképző konferenciát. Az események között központi helyet foglalt el a társaság 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség és koncert.

Magyar Radiológia

2004. DECEMBER 20.

Digitális radiológia Európában - radiológia a digitális Európában Perugia, 2004. október

BARTA H. Miklós, FORRAI Gábor, PALKÓ András

A mai Európában Olaszország jelentős előnyre tett szert más tagállamokhoz képest a digitális rendszerek alkalmazásában és integrálásában a radiológiai, illetve a kórházi és egészségügyi informatika terén. Jelenleg körülbelül 150 PACS rendszer működik az olasz kórházakban, ami kiugró eredmény.

Magyar Radiológia

2004. DECEMBER 20.

19. Soproni Ultrahang Napok Sopron, 2004. október 7-10.

VARGA Tamás

A hagyományosan ősszel megrendezésre kerülő Soproni Ultrahang Napok tizenkilencedik alkalommal csábította városunkba a radiológus és a klinikus kollégákat. A legújabb képalkotó módszerek és technikai fejlesztések bemutatása mellett ismét alkalom nyílt egy-egy kiemelt témakörben a diagnosztikus és terápiás problémák megbeszélésére.

Magyar Radiológia

2004. DECEMBER 20.

A RADIOLÓGIAI SZAKMAI KOLLÉGIUM ÜLÉSE

PALKÓ András, FORRAI Gábor

Az osztályvezető főorvosi pályázat megvitatása. A kollégium a pályázó és az érintett kórházigazgató részvételével megtárgyalta az aktuális osztályvezető főorvosi pályázatot.

Magyar Radiológia

2004. DECEMBER 20.

A MAGYAR RADIOLÓGUSOK TÁRSASÁGÁNAK VEZETŐSÉGI ÜLÉSE

NAGY Gyöngyi

A 2004 júniusában újjáválasztott vezetőség első ülésén hét napirendi pont került megbeszélésre. 1. Lombay Béla beszámolt a szeptember 10-én megtartott elnökségi ülésről és a cégek képviselőivel történt megbeszélésről. A cégek képviselői szóltak a társasággal való együttműködési, segítői szándékukról, kifogásolták ugyanakkor az egyre növekvő rendezvényszámot, így a szponzorálást már nem mindig tudják vállalni.

Magyar Radiológia

2004. DECEMBER 20.

Globalizált világunk határai egyre szűkülnek Beszélgetés dr. Nirvikar Dahiya indiai radiológussal

HARKÁNYI Zoltán

Nirvikar Dahiya radiológuskolléga India egyik vezető ultrahangszakembere. Ez év augusztusában jelent meg egy másik, Delhiben dolgozó kollégával együtt írott úttörő jellegű munkája a három- és négydimenziós (3D/4D) ultrahangvizsgálatokról, amely elsősorban a háromdimenziós módszer nem szülészeti alkalmazási lehetőségeit mutatja be. Coimbatore-ban, Tamil Nadu államban (Dél-India) egy jól felszerelt magánkórházban dolgozik, ahol az ultrahang-diagnosztikán kívül hagyományos röntgenvizsgálatokkal és mammográfiával is foglalkozik.

Magyar Radiológia

2004. DECEMBER 20.

Fráter Loránd - Egy rektor katedra nélkül; Eberhard Willich professzor 85 éves; Emlékeim a magyarokról - Dr. Eberhard Willich visszaemlékezései

LOMBAY Béla, SCHLÄFFER Erzsébet, EBERHARD Willich

A Fráter Loránd professzor által szerkesztett, új, Radiológia című könyv (tankönyv és kézikönyv - Medicina, 2004) lapozása adta az ötletet, hogy a következő portré „Lóriról” készüljön. Az általam igen nagyra becsült szakmai-egyetemi egyéniség portréjához elég nehéz volt anyagot gyűjtenem, bár eddigi pályafutása jól követhető volt az egyetemi évektől kezdve napjainkig. Amikor ugyanis konkrétumokra került sor, és önéletrajzi írást kértem tőle, elzárkózott, csak rábeszélésre állt végül kötélnek.

Magyar Radiológia

2004. DECEMBER 20.

Magyarok az Európai Radiológus Kongresszuson ECR 2005 meets Hungary

MESTER Ádám

A European Congress of Radiology (ECR) 1967-től 1987-ig más-más városokban került megrendezésre, 1989-től Bécsben tartják, 1999 óta pedig már évente sor kerül a korábban kétévente rendezett seregszemlére. A résztvevők száma állandóan növekszik. Míg 2003-ban 7614, köztük 291 magyar látogatott a kongresszusra, 2004-ben 8677 volt az érdeklődők száma, és köztük 321 magyar. Ez utóbbi fele annyi, mint a Magyar Radiológusok Társasága balatonfüredi kongresszusán részt vevők száma.

Magyar Radiológia

2004. DECEMBER 20.

A „másik” Röntgen Julius, a zeneszerző

HEINER Lajos

A „mi” Röntgenünk és Julius Röntgen életpályája szinte ugyanazt a kort ívelte át - az utóbbi Wilhelmnél tíz évvel később született, s egy év híján egy évtizeddel később hunyt el. A Lipcsében, 1855-ben született Julius Röntgen muzsikus családból származott, édesapja a legrégebbi német koncertzenekar, a Gewandhaus elsőhegedűse volt. Julius csodagyerek volt, fiatalon megmutatkozó tehetségére jellemző, hogy egy kamaszkorában írott darabját apja Joachim Józseffel együtt mutatta be.

Magyar Radiológia

2004. DECEMBER 20.

Világbajnok radiológus Kis Zsuzsanna sportsikerei

LOMBAY Béla

Kis Zsuzsanna a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát 1980-ban, azóta radiológusként dolgozik a Heves Megyei Önkormányzat Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézetében. Radiológiából 1984-ben szakvizsgázott. Jelenleg is az egri kórház radiológiai osztályán dolgozik, a CT-MR részleg vezetőjeként. Az idén júniusban a második diplomáját is megszerezte, a Szegedi Tudományegyetem orvos-közgazdász szakán.

Magyar Radiológia

2004. DECEMBER 20.