Magyar Radiológia - 2004;78(05)

Magyar Radiológia

2004. OKTÓBER 20.

Dopping Athénban és itthon Gondolatok társaságunk következő két évéről

LOMBAY Béla

A dopping szó eredeti jelentése serkentés: valaki jobb eredmény elérésére készteti magát munkájában, hivatásában vagy az élet bármely területén. A fogalomnak napjainkra már inkább csak pejoratív értelmezése maradt: a fizikai teljesítmény érdekében olyan, sokszor káros ajzószerek használatát jelenti, amelyeket tiltanak, az elkövetőket pedig büntetik.

Magyar Radiológia

2004. OKTÓBER 20.

Képalkotó vizsgálatok a malignus lymphomák diagnosztikájában és követésében

PETRI Klára, HORVÁTH Anikó, MOLNÁR Zsuzsa, VÁRADY Erika, SCHNEIDER Tamás, ROSTA András, GŐDÉNY Mária

Mai ismereteink szerint egyes vírusfertőzéseknek, génmutációknak és az immunszuppressziónak szerepe lehet a malignus lymphomák kialakulásában. A diagnózis idején észlelhető klinikai stádium fontos tényező a betegség prognózisában. A nodalis és extranodalis státus felmérését standardizált képalkotó módszerekkel végezzük. A leggyakoribb extranodalis manifesztációk a csontvelőben,

Magyar Radiológia

2004. OKTÓBER 20.

A kismedencei CT-vizsgálat jelentősége a prostatacarcinomák preoperatív stádiumának meghatározásában

BERCZI Csaba, TÓTH György, VARGA Attila, FLASKÓ Tibor, KOLLÁR József, TÓTH Csaba

A vizsgálat célja a komputertomográfia szenzitivitásának és specificitásának vizsgálata volt a preoperatív stádium meghatározásának szempontjából, olyan betegeken, akiknél radikális perinealis prostatectomiára került sor.

Magyar Radiológia

2004. OKTÓBER 20.

A gyomor-bél rendszer MR-vizsgálatában alkalmazható szekvenciák in vitro optimalizálása egyes kontrasztanyagokkal összefüggésben

BABOS Magor, PALKÓ András, KARDOS Lilla, CSERNAY László

A gyomor-bél rendszer MR-vizsgálatában alkalmazható gastrointestinalis kontrasztanyagok megjelenítésére kiválasztott gradiensechó- és spinechó-szekvenciák optimalizálása 1 tesla térerősségen.

Magyar Radiológia

2004. OKTÓBER 20.

Pneumectomizált beteg nyelőcső-perforációja

SZÁNTÓ Dezső, SZŰCS Gabriella, DITRÓI Edit

58 éves férfi bal tüdejét gyógyszerrezisztens actinomycosis miatt eltávolították. A pneumectomia mediastinalis diszlokációt és fibrothoraxot okozott. Hat évvel később a beteg odynodysphagiáról és nyelést kísérő köhögésről panaszkodott. A mellkasfelvételeken bal oldali hydrothoraxot észleltünk, és a báriumnyeletés nyelőcső-perforációt tett láthatóvá ezen az oldalon.

Magyar Radiológia

2004. OKTÓBER 20.

PACS-nézőben Nancyban Tanulmányút, 2004. szeptember

FORRAI Gábor, BARTA Miklós

A nancyi egyetemi kórház (CHU Brabois) radiológiai osztályán 2003-ban installálták a kórház egyéb képalkotó részlegeit is összekötő egységes AGFA PACS (Picture Archiving and Communication System) 4.5 rendszert. Ez Európa egyik legnagyobb kiépítésű rendszere. Az osztály napi betegforgalmához képest az itthon megszokottnál lényegesen nagyobb, több mint 1300 m2 alapterületen helyezkedik el.

Magyar Radiológia

2004. OKTÓBER 20.

A sugárvédelem betegjog

SZÁNTÓ Dezső

A WHO 611/1977 számú módszertani állásfoglalása a sugárvédelem célcsoportjaként jelölte meg a népesség körébe tartozó olyan felnőtteket és gyerekeket, akik bármely okból a populációt érő átlagértékeknél nagyobb sugármennyiségnek lehetnek kitéve.

Magyar Radiológia

2004. OKTÓBER 20.

Egy igazi európai radiológus Beszélgetés Gabriel Paul Krestin professzorral

HARKÁNYI Zoltán

Gabriel Paul Krestin, a rotterdami Erasmus Egyetem radiológiai klinikájának tanszékvezetője a balatonfüredi XXII. radiológuskongresszuson vehette át a Magyar Radiológusok Társaságának tiszteletbeli tagja kitüntetést. Erdélyben, Nagybányán született, Kölnben szerzett orvosi diplomát és tett szakvizsgát, majd évekig Zürichben dolgozott. Amerikában több egyetemen volt vendégprofesszor. Meglepő hollandiai helyzetről számol be a vizsgálatok elérhetőségével kapcsolatban. Igazi európai radiológus, aki három országban is élt és dolgozott.

Magyar Radiológia

2004. OKTÓBER 20.

A Magyar Radiológusok Társaságának kitüntetettjei, Helyzetbe hozni másokat is - Dr. Molnár Zoltán életútja

LOMBAY Béla

Molnár Zoltánnal először az „irodalomban” találkoztam, radiológiai szakvizsgára való felkészülésem során. A nyirokrendszer radiológiai vizsgálatának tanulmányozásához az ő közleményeit tudtam legjobban hasznosítani. Később módom volt személyesen is megismerkedni vele, majd többször meglátogatni az általa vezetett, mondhatni az országban az egyik legjobban szervezett szombathelyi radiológiai osztályt. Nyugdíjba vonulása előtt számos tudományos ülésen, szakmai fórumon találkoztunk s embersége, a szakma iránti elhivatottsága máig is mély nyomokat hagyott bennem.

Magyar Radiológia

2004. OKTÓBER 20.

Huszonöt éve nyílt meg a Hold utcai emlőszűrő állomás

GÖBLYÖS Péter, TANKA Ida, GRÉGER Judit

A Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Onkológusok Társaságának Mammológiai Szekciója 2004. szeptember 3-ára tudományos ülést szervezett, amelyen megemlékeztek a Hold utcai emlőszűrő állomás megnyitásának 25. évfordulójáról.

Magyar Radiológia

2004. OKTÓBER 20.

Dr. Lányi Márton 1924-2004

GÖBLYÖS Péter

A németországi Bad Griesbachban, hosszan tartó, súlyos betegség után, egy héttel a 80. születésnapja előtt elhunyt dr. Lányi Márton, a modern mammográfia magyarországi meghonosítója. Szívet cseréljen az, aki hazát cserél - de baráti kört ne! Özvegye július közepén telefonon keresett meg, hogy tud-e egyáltalán valaki Magyarországon férje elhunytáról. Magam nem tudtam róla, és az általam megkérdezettek sem értesültek a halálhírről.