Magyar Radiológia - 2003;77(06)

Magyar Radiológia

2003. DECEMBER 20.

Európa meghódítása

LOMBAY Béla

Ennek az évnek az elteltével országunk számára lezárul egy korszak. Kezdetét veszi az izgalmakkal teli és bár nehézségeket támasztó, mégis új perspektívákat ígérő nagy kihívás: az Európai Unió tagjaként kell újra megkeresnünk és elfoglalnunk történelmi helyünket a földrész szívében. A sorsforduló közeledtével egy körkérdést tettünk fel: Milyen reményekkel és várakozással tekint hazánk európai uniós csatlakozása elé, mit jelenthet a csatlakozás a radiológusszakma számára? A következő oldalakon tréfásabb és komolyabb hangú válaszokat olvashatnak.

Magyar Radiológia

2003. DECEMBER 20.

A magzat mágneses rezonanciás vizsgálata

SHAIKH Shoaib, LOMBAY Béla

A congenitalis fejlődési anomáliák terhesség alatti kimutatásában az ultrahangvizsgálatnak elsődleges szerepe van. Bizonyos körülmények között azonban, amikor az ultrahang nem elég informatív, egy másik, nem invazív vizsgálómódszert vehetünk igénybe; ez a mágneses magrezonanciás képalkotás, amely kiegészíti az ultrahanggal kapott eredményeket, illetve többletinformációt ad. Az MR-vizsgálat alapján döntés születhet a terhesség megszakításáról vagy fenntartásáról.

Magyar Radiológia

2003. DECEMBER 20.

Modellkísérlet a gyomor-bél rendszer MR-vizsgálatában alkalmazható endoluminalis kontrasztanyagok összehasonlítására

BABOS Magor, PALKÓ András, KARDOS Lilla, CSERNAY László

Különböző lehetséges, gastrointestinalis, endoluminalis kontrasztanyagok jellemzőinek tanulmányozása modellkísérletek segítségével.

Magyar Radiológia

2003. DECEMBER 20.

A képalkotó eljárások nyújtotta új navigálási lehetőségek

HEINER Lajos, CHRISTIAN Krestan, STEPHAN Grampp, VADON Gábor, HERWIG Imhof

Az orvosi navigálás két alaptípusát tárgyaljuk. A betegalapú navigáció során a képalkotást követi az intervenciós beavatkozás. A modalitásalapú navigációnál a képalkotásra használt berendezés a műtőben van, és referenciarendszert használnak. Bemutatásra kerül mindkét navigációs fajta előnye és hátránya. Részletezzük és illusztráljuk egy intervenció menetét egy új navigációs rendszer kapcsán. Végül összegzésre kerül a navigáció várható alakulása és szerepe.

Magyar Radiológia

2003. DECEMBER 20.

Inguinalis sérvtömlőben tompa hasi trauma következtében kialakult vékonybél-perforáció

GION Katalin, SÉLEI Ágnes, CSÁSZÁR József, PALKÓ András

Hasi trauma alkalmával a fixált bélszakaszok gyakrabban sérülnek. A szerzők az eset kapcsán összefoglalják a bélsérülésre jellemző CT-tüneteket.

Magyar Radiológia

2003. DECEMBER 20.

Hibák és tévedések

LACZAY András

Egy 37 éves férfi alkoholos állapotban gépkocsibalesetet szenvedett. A kocsiból tűzoltók mentették ki, a mentők nyakigallér-rögzítéssel vitték kórházba. A helyszíni és a beszállítás utáni vizsgálata során nem találtak neurológiai eltérést. Az együttműködésre képtelen beteg nyaki gerincéről készített röntgenfelvételeken traumás elváltozást nem láttak, de a radiológus a leletben rögzítette, hogy „megfelelő együttműködés hiányában a vizsgálat nem teljes értékű”.

Magyar Radiológia

2003. DECEMBER 20.

Hibák és tévedések Egy szimpózium utóélete

SZÁNTÓ Dezső

A Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikáján 2003. szeptember elején megrendezett, Hibák és tévedések a radiológiában című szimpózium előadói olyan témákat feszegettek, amelyek az ott kiszabott idő kereteit meghaladó érdeklődést váltottak ki. A kérdéseket az előadókhoz továbbítottuk, akik közül az alábbiakban dr. Bajnóczky István profeszszor, a Pécsi Tudományegyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének igazgatója válaszol.

Magyar Radiológia

2003. DECEMBER 20.

18. Soproni Ultrahang Napok 2003. október 9-12.

VAJDA Olga

A sokunk számára már hagyományossá vált Soproni Ultrahang Napok keretében nemcsak az ultrahang-diagnosztika területén tapasztalható fejlődést és az ebből származó klinikai előnyöket ismerhettük meg, hanem a különböző modern modalitások legújabb eredményeiről hallhattunk referátumokat, előadásokat, amelyek sorát ezúttal is kitűnően zárta le a nagyon érdekes és hasznos esetbemutatás.

Magyar Radiológia

2003. DECEMBER 20.

Horvát-Magyar-Szlovén Radiológiai Szimpózium 2003. október

BARTA Miklós

Idén októberben ötödik alkalommal került megrendezésre a Horvát-Magyar-Szlovén Radiológiai Szimpózium. Az évenkénti esemény magyar és horvát kezdeményezésre indult Nada Besenski, Fornet Béla, Slavko Simunic és Lovasic Ivan professzorok tárgyalása és közös elhatározása nyomán, amelyhez később a Szlovén Radiológus Társaság is csatlakozott.

Magyar Radiológia

2003. DECEMBER 20.

Elhunyt Springer György 1928-2003

TAKÁTS Erzsébet

Szeretett főorvosunk, dr. Springer György 2003. november 3-án, 75 éves korában elhunyt. Nagyon sokan ismertük és szerettük. Springer főorvos úr radiológus orvosként a Szövetség utcai kórházban kezdett, majd a sashalmi városi rendelőben és végül 1979-től az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben dolgozott.

Magyar Radiológia

2003. DECEMBER 20.

Búcsú Vargha Gyulától 1921-2003

KOLLÁR József

A debreceni egyetem valamennyi oktatója, hallgatója, munkatársa és a hazai radiológustársadalom mély megrendüléssel értesült Vargha Gyula professzor úr haláláról. Személyében a magyar radiológia kimagasló egyéniségét, a debreceni orvosképzés professzorát, iskolateremtő tanárát veszítette el.

Magyar Radiológia

2003. DECEMBER 20.

A Kaposvári Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézet tevékenysége

Tisztelt Szerkesztőség! Nagy érdeklődéssel olvastam a Magyar Radiológia 2003/5. számában Repa Imre professzor és munkatársai dolgozatát. Irodalomjegyzékük tanúsága szerint a 90-es évek közepétől fellendült a CT- és MRvizsgálatok felhasználása a geológiai kutatásokban. Gondolom, az általam eddig kevéssé ismert témáról mások is szívesen hallanának, ezért jó volna Repa professzort felkérni, hogy munkatársaival tartson egy részletesebb beszámolót, esetleg valamilyen társasági fórumon.