Magyar Radiológia - 2004;78(01)

Magyar Radiológia

2004. FEBRUÁR 20.

Agykörforgás

LOMBAY Béla

Anna Lee Saxionian, a Harvard Egyetem professzora használta először ezt a kifejezést, arra utalva, hogy az utóbbi évtizedben lelassult az USA-ba irányuló „agyelszívás”, és a régebben oda vándorolt kutatók kezdenek hazájukba visszatérni. A jelenség, a ki- és visszaáramlás okainak tárgyalására egyik napilapunk1 a közelmúltban kétoldalas tényfeltáró helyzetjelentést szentelt.

Magyar Radiológia

2004. FEBRUÁR 20.

A daganatstádium-meghatározás elméleti alapjai A képalkotó vizsgálatok jelentősége daganatos betegségekben

GŐDÉNY Mária

A tumorok stádiumokba sorolásának célja az, hogy a terápiaválasztás előtt meghatározzuk a daganat kiterjedését. Kimutatott, hogy a daganatok biológiai viselkedése, a beteg sorsa szorosan összefügg a tumor kiterjedésével, a lymphaticus disszemináció és a szisztémás daganatszóródás bekövetkeztével. A stádiummeghatározás számos módosuláson ment át. A TNM-rendszer a tumoros invázió mértékét, a regionális nyirokcsomók állapotát és a távoli metasztázisokat jelöli meg. Ezen a három paraméteren alapulnak a véglegesen kialakított klinikai stádiumok is.

Magyar Radiológia

2004. FEBRUÁR 20.

Candida albicans okozta oesophagitis

SZÁNTÓ Dezső, SZŰCS Gabriella, DITRÓI Edit

A tápcsatorna felső szakaszának mycosisát az esetek 97-98%-ában candidafertőzés okozza. A szerzők két, asthma bronchialéban szenvedő nő Candida albicans eredetű oesophagitisét ismertetik.

Magyar Radiológia

2004. FEBRUÁR 20.

Serratia marcescens által okozott multiplex agytályog és rövid távú következményei

FEJES Melinda, BORBÁS Éva, PAPP Attila, SZÉKHELYI Zsuzsanna, SZŰTS Ágnes

A közlemény célja, hogy bemutassa egy ritka újszülöttkori kórkép, a Serratia marcescens által okozott multiplex agytályog kialakulását, lefolyását és kezelését. Az eset kapcsán ismertetjük az újszülöttkori, Gram-negatív bakteriális meningitisek, agytályogok klinikai és radiológiai jellemzőit.

Magyar Radiológia

2004. FEBRUÁR 20.

„Belelátni a múltba” Módszertani lehetőségek a paleoradiológiában

KRISTÓF Lilla Alida, BARTA H. Miklós, PETRIK Anikó, PAP Ildikó, PÁLFI György, FORNET Béla, FORRAI Gábor

A radiológia mint módszer nemcsak a hagyományos medicina területein, hanem a régi emberi maradványokkal foglalkozó történeti antropológiában, valamint a kóros maradványokkal foglalkozó paleopatológiában is nagy haszonnal alkalmazható. Jelen kutatás célkitűzései között a paleoradiológia módszereinek pontosítása, továbbá számos régi emberi maradvány kóros elváltozásainak röntgendiagnosztikája szerepel.

Magyar Radiológia

2004. FEBRUÁR 20.

Az ultrahang-diagnosztikai berendezések technikai, szakmai jellemzői A Magyar Radiológusok Társasága Ultrahang Szekciójának összeállítása a felhasználók részére

Egyre több radiológus kolléga kérdezi meg, hogy milyen szempontok alapján válasszon új ultrahangkészüléket. Erre kíván választ adni ez az összeállítás.

Magyar Radiológia

2004. FEBRUÁR 20.

A radiológia jövőképe az EU-csatlakozás küszöbén

BARANYAI Tibor

Néhány hónap választ el bennünket attól, hogy az Európai Unió (EU) tagjai legyünk. Reményeink szerint az európai államok közösségének modern országává válunk, ahol valóban az egyik legfontosabb érték az egészség. A célok elérésének tehát fontos feltétele, hogy javuljon az ország lakosságának egészségi állapota. Ha pedig megbetegszik valaki, akkor hatékony egészségügyi ellátás szolgálja elsősorban a hazai lakosságot, de emellett előtérbe kerül az EU állampolgárainak gyógyítása, az EU-n belül az egységes ellátási színvonalnak a biztosítása.

Magyar Radiológia

2004. FEBRUÁR 20.

Az MRT Senior Klubjának és Ifjúsági Bizottságának tudományos ülése Budapest, 2003. december 13.

MAKULA Éva

A Semmelweis Egyetemen az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika tanterme adott helyet az immár hagyományosnak tekinthető tudományos ülésnek. Az egybegyűlteket Palkó András, a MRT elnöke üdvözölte. A köszöntés után megemlékezett a 2003. évben elhunyt radiológus kollégákról; emléküknek a résztvevők egyperces néma felállással adóztak.

Magyar Radiológia

2004. FEBRUÁR 20.

Cornell Szeminárium Salzburg, 2003. december 11-17.

VÁRKONYI Ildikó

ASoros Alapítvány támogatásával alkalmam volt részt venni az American Austrian Foundation által szervezett, Imaging című, salzburgi Cornell Szemináriumon. A Magyar Radiológia 2003. februári számában dr. Sarlós Géza pécsi kolléga tollából már megjelent egy igen részletes beszámoló erről a tanfolyamról, ezért most engedtessék meg nekem, hogy néhány szubjektív kiegészítéssel éljek.

Magyar Radiológia

2004. FEBRUÁR 20.

Magyar Radiológia

2004. FEBRUÁR 20.

Elhunyt dr. Szatai Imre 1930-2004

TÓTH Erzsébet

Mély megrendüléssel értesültünk, hogy dr. Szatai Imre főorvos úr 2004. január 12-én elhunyt. Tudtuk, hogy régóta beteg. Romló egészségi állapotát leplezve haláláig dolgozott a nyíregyházi Jósa András Megyei Kórház Röntgenosztályának Sóstói úti részlege vezetőjeként. Nem akart lemondani szeretett munkájáról, a beteg ember szolgálatáról, amit 48 évvel korábban orvosi esküjével fogadott.