Magyar Radiológia - 2002;76(06)

Magyar Radiológia

2002. DECEMBER 20.

Év végi lelet

LOMBAY Béla

Jobb a békesség. Nem szeretnék perbe kerülni a cím miatt egy kereskedelmi tévécsatornával, ezért az eredeti szót egy s-sel megtoldva használom. Hogy miért ez a cím jutott eszembe? Az elmúlt hetekben, hónapokban egyre több szó esik szakmánk jelenlegi állapotáról, potenciális jövőjéről, és a kép nem túl biztató.

Magyar Radiológia

2002. DECEMBER 20.

Az ultrahangvizsgálat jelentősége a hereditaer angioneuroticus oedema akut hasi rohamaiban

FARKAS Henriette, HARMAT György, KAPOSI N. Pál, KARÁDI István, FEKETE Béla, FÜST György, FÁY Kálmán, VAS Anikó, VARGA Lilian

A hereditaer angioneuroticus oedema (HANO) az ascites egyik ritka etiológiai tényezője. A betegség akut hasi rohamai sürgősségi sebészeti kórképeket utánozhatnak, így alapvető fontosságú a gyors és pontos diagnózis. Jelen vizsgálatunk során a hasi ultrahangvizsgálatok differenciáldiagnosztikai hasznosságát értékeltük.

Magyar Radiológia

2002. DECEMBER 20.

A röntgenvizsgálatok értéke és káros hatása a csecsemő- és gyermekbetegek vizsgálatában

WEISENBACH János, TÓTH Áron, KHEZRI Seddiq

A gyermekek röntgenvizsgálatának száma és indikációja a sugárterhelés kockázata miatt aktuális kérdés. A magyar szakirodalomban az utóbbi években nem találtunk olyan közleményt, amely a betegeknek a vizsgálatok alatt elszenvedett sugárterhelésével foglalkozott, illetve azt összevetette a vizsgálat diagnosztikai értékével.

Magyar Radiológia

2002. DECEMBER 20.

A hagyományos röntgenfelvételeken alapuló kraniometria

FEHÉRVÁRI Szabolcs

A hagyományos röntgentechnikával készült kétirányú koponyafelvételeken megmértem a koponyák haránt-, hosszirányú és magassági átmérőjét. Ezekből az adatokból nagy pontossággal kiszámítható a koponyaüreg térfogata.

Magyar Radiológia

2002. DECEMBER 20.

Diagnosztikai nehézséget okozó idegen test a húgyhólyagban

LADÁNYI Erzsébet, FEKETE Márta

A négyéves leánygyermek dysuria, haematuria miatt, gyermekosztályunk ambulanciáján ügyeleti időben került vizsgálatra. Az ultrahangvizsgálat gyulladásra utaló vaskosabb hólyagnyálkahártyát mutatott. Öt hétig tartó antibiotikus kezelés mellett csak átmeneti, néhány napos javulás következett be.

Magyar Radiológia

2002. DECEMBER 20.

Az ultrahang-diagnosztikai tevékenység szabályozása

HORVÁTH László, PALKÓ András, HARKÁNYI Zoltán

A hazánkban széles körben elterjedt ultrahang-diagnosztikai tevékenység szabályozása, a nemzetközi standardok adaptálása és a különböző klinikai területeken dolgozó orvosok azonos szakmai elvek szerinti működésének összehangolása kívánatos és szükséges.

Magyar Radiológia

2002. DECEMBER 20.

Tények és kérdések az EU-csatlakozás kapcsán

HORVÁTH István, TANÁCS Edit

Az Európai Unióba az új tagok belépésének legkorábbi lehetséges időpontja 2004. május 1. A felkészülésre tehát bő egy év áll rendelkezésre, és vajon elegendő-e ez a magyar egészségügy és ezen belül a magyar radiológia számára?

Magyar Radiológia

2002. DECEMBER 20.

HoloVízió, a jövő holografikus, háromdimenziós megjelenítője

NÉMETH Éva

Az idei szegedi radiológuskongresszus technikai kiállításán valóságos világszenzációnak beillő készüléket csodálhattak meg a látogatók: a harmadik dimenziót megjelenítő, holografikus elven működő displayt. A televíziómonitorhoz hasonló, harminckét colos képernyőn érelágazások, bordák, egy koronális síkban elmetszett koponyacsont és más anatómiai képletek tűntek fel egymás után.

Magyar Radiológia

2002. DECEMBER 20.

Az MRT tagjait érintő döntésekről

PALKÓ András

Az elmúlt időszakban a társaság elnöksége, illetve vezetősége több fontos, a tagságot közvetlenül érintő egyeztetést folytatott, illetve döntést hozott, amelyekről röviden beszámolok az alábbiakban.

Magyar Radiológia

2002. DECEMBER 20.

Csákány György 82 éves

FORNET Béla

Az életben vannak olyan pillanatok, amikor kicsit meg kell állnunk, hogy visszatekintsünk a megtett útra. Öröm, ha ez a viszszatekintés úgy történik, hogy az, akiről szól, aktívan, egészségben éri meg a megemlékezést munkájáról, tevékenységéről.

Magyar Radiológia

2002. DECEMBER 20.

KIBŐVÍTETT MRT - ELNÖKSÉGI ÜLÉS

NAGY Gyöngyi

Budapest, 2002. október 30. Jelen voltak: Baranyai Tibor, Battyányi István, Engloner László, Horváth László, Kollár József, Lombay Béla, Martos János, Morvay Zita, Nagy Gyöngyi, Palkó András

Magyar Radiológia

2002. DECEMBER 20.

Harcoljunk a nyilvánosság erejével!

KIS Zsuzsanna

Olvastam Palkó professzor vitaindító levelét a Magyar Radiológia 2002/3. számában. A felvetett gondolatok írásra késztetnek, mivel magam is sokat töprengek rajtuk. Soraim, persze, a saját véleményemet tükrözik, de sok más kollégámnak is hasonló gondjai vannak, tehát az adott problémák semmiképpen sem egyediek.