Magyar Radiológia - 2002;76(05)

Magyar Radiológia

2002. OKTÓBER 20.

Bécs előtt, Szeged után

LOMBAY Béla

Az Európai Radiológus Kongresszus (ECR) szervezőbizottságának döntése alapján a bécsi kongresszusokon 2003-tól kezdődően egy új továbbképző szekcióülést szerveznek „ECR-találkozók” névvel.

Magyar Radiológia

2002. OKTÓBER 20.

A pancreas exokrin működésének vizsgálata szekretinstimulált mágneses rezonanciás pancreatoduodenographiával

ENDES János, CZAKÓ László, TAKÁCS Tamás, BODA Krisztina, LONOVICS János

Tanulmányunk célja az volt, hogy megvizsgáljuk a szekretinstimulált mágneses rezonanciás pancreatoduodenographia (SS-MRPD) használhatóságát a pancreas exokrin működésének a megítélésében.

Magyar Radiológia

2002. OKTÓBER 20.

Intraoperatív intracranialis ultrahangvizsgálatok az idegsebészetben

DOBAI József Gábor, GYARMATI János, IFJ. SZÉKELY György, CSÉCSEI György István

Az ultrahang-diagnosztika az 1940-es években indult el, és napjainkig nagy változáson ment keresztül. A történeti áttekintés után a szerzők Hawk 2102 típusú ultrahangos képalkotó berendezéssel végzett, 113 intraoperatív vizsgálat, illetve beavatkozás kapcsán szerzett tapasztalataikat mutatják be.

Magyar Radiológia

2002. OKTÓBER 20.

Márványcsontbetegség csecsemőkorban

HAJNAL Barbara, BITVAI Katalin, ALMÁSSY Zsuzsanna

A korai megjelenésű, malignus osteopetrosisban a radiológiai kép és a hematológiai státus jellegzetes, ennek ellenére sokszor véletlenül kerül felismerésre, mint ezt a bemutatott eset is bizonyítja.

Magyar Radiológia

2002. OKTÓBER 20.

A Magyar Radiológus Asszisztensek Egyesületének VII. Kongresszusa

SOMOGYINÉ CSIKI Mária

Az egyesület ebben az évben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, így ez a tudományos konferencia jubileumi hangulatban zajlott. Az ünneplésnek méltó helye volt a történelmi múlttal és szellemiséggel rendelkező gödöllői Szent István Egyetem.

Magyar Radiológia

2002. OKTÓBER 20.

A negyedik szlovén-horvát-magyar radiológusszimpózium

TURÓCZY Gergely

Negyedik alkalommal került megrendezésre a magyar, a horvát és a szlovén radiológustársaságok által szervezett, már hagyománnyá vált trilaterális találkozó. Idén a szlovén társaság rendezte a konferenciát Mariborban.

Magyar Radiológia

2002. OKTÓBER 20.

Lifelong learning

SZÁNTÓ Dezső

Az aktív életszakaszon át tartó tanulás a munkaerő-piaci igények szerint kialakított és csoportosított modulokból álló, posztgraduális képzési rendszer.

Magyar Radiológia

2002. OKTÓBER 20.

Hibák és tévedések IV.

LACZAY András

Ipari azbesztexpozíció következtében egészségkárosodást szenvedettek jogigényével foglalkozó ügyvédi iroda további károsodottak felkutatására hirdetést tett közzé, amelyben a jelentkezőknek ingyenes röntgenvizsgálatot ajánlott fel.

Magyar Radiológia

2002. OKTÓBER 20.

A metformin és a jódos kontrasztanyagok kölcsönhatása

SZABÓ Endre

A Magyar Radiológia 2002. februári számában [2002;76(1):45.] megjelent egy tájékoztató: a hivatalos leírásokra hivatkozva arra hívta föl a figyelmet, hogy a metformin tartalmú gyógyszerek együttadása jódos röntgenkontrasztanyagokkal - pontosan nem meghatározott mértékben - fokozza a súlyos vesekárosodás kockázatát.