Lege Artis Medicinae - 2017;27(03)

Lege Artis Medicinae

2017. MÁRCIUS 20.

Milyen betegségekre jók a magyar gyógyvizek a rendelkezésünkre álló bizonyítékok alapján?

BENDER Tamás

Magyarországnak rendkívül kedvező geotermikus adottságai vannak, amelynek következtében a termálvíz orvosi célú felhasználásában és e témában az orvosi tanulmányok publikálása terén is a világ élvonalába tartozunk.

Lege Artis Medicinae

2017. MÁRCIUS 20.

Veszteségélmények, gyász, megküzdési stratégiák a prae- és perinatalis ellátásban

ZSÁK Éva, HEGEDÛS Katalin

A prae- és perinatalis gyász a komplikált gyász egyik jelensége lehet, amelynek megélése, az azzal való szembesülés terhet ró a szülőkre, környezetükre és az egészségügyi szakemberekre egyaránt, mégis ke­véssé feldolgozott, tanulmányozott terület.

Lege Artis Medicinae

2017. MÁRCIUS 20.

Diabeteses betegek Doppler-indexeredményeinek vizsgálata egy családorvosi praxisban

GALVÁCS Henrietta, HASITZ Ágnes, BALOGH Zoltán

A cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye a macroangiopa-thia. A hazánkban elvégzett lábszár-amputációk leggyakoribb oka a diabetes, illetve az érszűkület. A szerzők célja, hogy a praxis diabeteses beteg

Lege Artis Medicinae

2017. MÁRCIUS 20.

Az urogenitalis rendszer betegségei okozta halálozás területi adatai 2010-2014 között Magyarországon

KISS István, PAKSY András

A Betegségek Nemzetközi Statisztikai Osztályozása (10. revízió, BNO 10; XIV) alapján az urogenitalis rendszer főcsoportjába tartozó betegségek következtében 2010-2014 között évente átlagosan 910 személy halt meg Magyarországon, mely az összes halálozásnak kevesebb, mint 1%-a.

Lege Artis Medicinae

2017. MÁRCIUS 20.

Boldog családorvosok Magyarországon? - fókuszcsoportos vizsgálat budapesti családorvosok körében

GYŐRFFY Zsuzsa, TORZSA Péter

A gyógyítókra irányuló vizsgálatok hangsúlyos részében a testi-lelki problémák kutatása dominál, elenyésző azon felmérések száma, amelyek a gyógyítói lét pozitív aspektusaira irányítanák rá a figyelmet.

Lege Artis Medicinae

2017. MÁRCIUS 20.

Lila vizeletgyűjtő zsák szindróma

VANDRUS Boglárka, KALABAY László, HARGITTAY Csenge, MÁRKUS Bernadett, TAMÁS Ferenc, TORZSA Péter

A vizeletgyűjtő zsák lilás elszíneződése ritka jelenség, ami mind a beteg, mind az orvos számára alarmírozó lehet. A vizeletgyűjtő zsák lilás elszíneződése katétert viselő betegek húgyúti infekciójával áll kapcsolatban, legtöbbször idős nőknél alakul ki.

Lege Artis Medicinae

2017. MÁRCIUS 20.

MOTESZ

KISS István, TÍMÁR József, KARÁDI István, OBERFRANK Ferenc

Az 50 éves Magyar Orvostársaságok és Egyesü­letek Szövetsége kiemelt feladatának tartotta a tagtársaságok tájékoztatását az orvosszakma híreiről és a szakmaterületek újdonságairól. Az információk átadására, továbbítására kiváló lehetőség volt a MOTESZ Magazin újság, amely biztosította szakmai társaságok egymás közötti kap­csolattartását és tudásközvetítését.

Lege Artis Medicinae

2017. MÁRCIUS 20.

Életvégi döntéshelyzetek Orvos által asszisztált öngyilkosság: A jogok nyelvén megfogalmazott érvek - pró és kontra

KŐMÜVES Sándor

Az asszisztált öngyilkosság legalizálásának kér dését egyaránt az érdeklődés homlokterében tartják az asszisztált öngyilkosság bíróságra került esetei, illetve azoknak az egyéneknek és szervezeteknek a tevékenységei, akik, illetve amelyek az asszisztált öngyilkosság legalizálásáért harcolnak.

Lege Artis Medicinae

2017. MÁRCIUS 20.

A római Szentlélek Kórház

KRUTSAY Miklós

A Trasteverében, a hajdani Borgo városrészben áll Európa legrégebbi és mindmáig működő kórháza, a Szentlélek Kórház, amelynek szabálytalan háromszög alakú területét a Lungo tevere in Sassia, a Borgo Santo Spirito és a Via dei Penitenzieri határolja.

Lege Artis Medicinae

2017. MÁRCIUS 20.

Nevetőgörcs gyógyítása szerelemmel, avagy a puhaság és keménység rapszódiája

GEREVICH József

Az 1929-es év mozgalmas és sorsdöntő év volt Salvador Dalí (1904-1989) életében. Ebben az évben érkezett vissza Párizsból szülőfalujába, Cadaqués-be, Katalóniába. Nem sokkal korábban mutatták be nagy sikerrel, barátjával, Luis Buñuel-lel közösen készített szürrealista filmjüket, az „Andalúziai kutyát”. Festett néhány jelentős képet, közöttük „A vágy talánya, anyám, anyám, anyám” című remekművét, és ekkor, augusztusban találkozott először élete nagy szerelmével, Helena Devulina Diakonoffal, egy moszkvai ügyvéd lányával, Paul Éluard feleségével, Galával.

Lege Artis Medicinae

2017. MÁRCIUS 20.

Téboly és gyűlölködés, avagy mit keres a száműzött Edgardo a családi kriptában?

WINKLER Gábor

Sietek előrebocsátani, kedves olvasó, hogy az írás nem rémdrámát, grand guignolt takar és nem is valamiféle paródiájának szándékával készült. Operalevél, szándékosan „blikkfangosabbnak” választott címmel, gondolatok, amelyekre az Erkel Színház legutóbbi Lammermoori Lucia című produkciója késztetett. Gondolatok, amelyek nem a zenei megvalósítás - ennek értékelését nálam szakavatottabbakra hagyom −, hanem az előadás képi-színpadi vonatkozásai körül mozognak.

Lege Artis Medicinae

2017. MÁRCIUS 20.

Újrakezdések - egy pszichoanalitikus házaspár párhuzamos emlékiratai

KELEMEN Gábor

Anna Ornstein: My Mother’s Eyes. Holocaust Memories of a Young Girl. Cincinnati: Emmis Books; 2004. 174 oldal. Paul Ornstein: Looking Back. Memoir of a Psychoanalyst. Lexington, MA: Plunkett Lake Press; 2015. 193 oldal.