Lege Artis Medicinae - 2010;20(05)

Lege Artis Medicinae

2010. MÁJUS 20.

Kérdezze meg orvosát!

KRAMER Imre

Decemberben az egészségügyi kormányzat külön telefonvonalat („kék számot”) hozott létre, amelyen a lakosság kérdéseket tehetett fel az influenzajárvánnyal kapcsolatban.

Lege Artis Medicinae

2010. MÁJUS 20.

A haemophilia napjainkban

KARDOS Mária

Gyermekek esetében a súlyos haemophilia optimális kezelési módja a rendszeres profilaxis, amelynek eredményeképpen az ízületi elváltozások száma nagymértékben csökken, és a fiatal haemophiliás betegek teljes életet élhetnek.

Lege Artis Medicinae

2010. MÁJUS 20.

A krónikus stressz és a depresszió, az evészavarok pszichoendokrin vonatkozásai

MOLNÁR Ildikó, MOLNÁR Gábor

A tartós stressz endokrin mechanizmusokon keresztül viselkedési, vegetatív, emocionális változásokkal, pszichés zavarokkal is társulhat. Az anorexiáról és a bulimia nervosáról olvashatunk részletesebben.

Lege Artis Medicinae

2010. MÁJUS 20.

Az őssejtekről

PAPP Csaba

A szervezet különleges sejtjei az őssejtek. Speciális tulajdonságaik miatt izgalmas lehetőséget hordoznak magukban arra, hogy megvalósuljon az orvosok régi álma, a károsodott sejtek, szövetek pótlása, megújítása.

Lege Artis Medicinae

2010. MÁJUS 20.

Az anyagcsere-semleges hatású antihipertenzív kezelés jelentősége a mindennapi orvosi gyakorlatban

FI Zsolt, DÉZSI Csaba András

Közismert, hogy a magasvérnyomás-betegség a cardiovascularis betegségek egyik legfontosabb kockázati tényezője.

Lege Artis Medicinae

2010. MÁJUS 20.

Vérnyomáscsökkentők alkalmazása a cardiovascularis betegség megelőzésében

PÁLL Dénes

A közelmúltban jelent meg az Európai Hypertonia Társaság frissített ajánlása, amelyet néhány hónap múlva az új hazai irányelv követett.

Lege Artis Medicinae

2010. MÁJUS 20.

A lapatinib+capecitabin kombináció nyílt, kiterjesztett hozzáférési vizsgálata lokálisan előrehaladott vagy áttétes HER2-pozitív emlődaganatban szenvedő betegek körében

KOCSIS Judit

Nők körében az emlőrák világszerte a leggyakoribb daganat. A korai diagnózis és kezelés terén elért jelentős fejlődés ellenére a betegek egy részében a daganat kiújul és az áttétes betegség halálhoz vezet.

Lege Artis Medicinae

2010. MÁJUS 20.

A ciclesonid és a fluticason proprionat kis légúti funkcióra kifejtett hatásának összehasonlítása enyhe asthmában

BÖSZÖRMÉNYI NAGY György

Asthma bronchialéban a légúti gyulladás, a következményes hörgőszűkület (obstrukció) és szerkezeti átépülés (remodelling) az egész hörgőrendszert érinti a betegség összes súlyossági fokozatában.

Lege Artis Medicinae

2010. MÁJUS 20.

Coronariaelzáródást okozó műbillentyűvérrög

VARGA Ádám, VÁGÓ Tibor, NAGY András, CSERNI Gábor

A 70 éves férfi anamnézisében több betegség mellett angina pectoris szindróma, kombinált aortabillentyű-vitium és szívelégtelenség szerepelt.

Lege Artis Medicinae

2010. MÁJUS 20.

A vareniclin szerepe a dohányzásról való leszokásban szív- és érrendszeri betegek esetében

VÉRTES András

A dohányzás bizonyítottan oki összefüggésben áll az atheroscleroticus betegségek kialakulásával. A szív- és érrendszeri betegségek okozta halálesetek egynegyede is a dohányzás következményének tekinthető.

Lege Artis Medicinae

2010. MÁJUS 20.

Az angiotenzinreceptor-blokkoló kezelés szerepe a hypertonia ellátásában és a cardiovascularis prevencióban

JÁRAI Zoltán

Miért válasszunk angiotenzinreceptor-blokkolót betegeink kezelésében? - szegezi az olvasónak a kérdést a dán szerző dolgozata címében. Antihipertenzív kezelésként vagy cardiovascularis prevenciós kezelésként?

Lege Artis Medicinae

2010. MÁJUS 20.

A diabetes hatékony kezelése metformin-szitagliptin fix kombinációs terápiával

LIPPAI József

Acukorbetegség „jó” kezelése ma is kihívás mind az orvos, mind a beteg számára. A 2-es típusú cukorbetegség a diagnózis pillanatában már a legtöbbször évek óta fennáll, a betegek többségében több társbetegség és kockázati tényező is jelen van: alma típusú hasi elhízás, magas vérnyomás, emelkedett koleszterin- és trigliceridszint, dohányzás, mozgásszegény életvitel.

Lege Artis Medicinae

2010. MÁJUS 20.

Chondrosarcoma okozta mellkasfali defektus sikeres pótlása izomlebennyel és politetrafluoretilén hálóval

AGÓCS László, KOCSIS Ákos, TAMÁS Róbert, LÉVAY Bernadett, CSEKEŐ Attila

Az emberfejnyi daganat radikális kiirtása után úgy kellett a mellkast rekonstruálni, hogy kiküszöböljék a paradox légzőmozgásokat, egyúttal jó funkcionális és esztétikai eredményt érjenek el.

Lege Artis Medicinae

2010. MÁJUS 20.

A minőség elismerési lehetőségei a finanszírozási szerződésekben

BELICZA Éva, EVETOVITS Tamás

Egyre növekszik az érdeklődés az egészségpolitikai döntéshozók és a finanszírozók részéről, hogy olyan ösztönző mechanizmusokat vezessenek be, amelyek az ellátókat a minõség fejlesztése irányába motiválják.

Lege Artis Medicinae

2010. MÁJUS 20.

A gyermekkór etiológiája és kezelése

SMOLLER W. Jordan

A szerző korunk tudományos/kodó gondolkodása és terminológiája elé tart tükröt, hogy bemutassa annak torzulásait, jellemzőit.

Lege Artis Medicinae

2010. MÁJUS 20.

Festészet és örökkévalóság - Az idő Magritte művészetében

TÚRY Ferenc

A szürrealizmus egyik legismertebb festőjének lenyűgöző, erőteljes képei sajátos időkezelésről tanúskodnak.

Lege Artis Medicinae

2010. MÁJUS 20.

Forró témák - összefogás a magyar lélekgyógyászat megmentéséért - Beszélgetés dr. Harangozó Judittal

NAGY Zsuzsanna

"Segíteni szeretnénk a szembenézést: a hazai pszichiátria nemcsak a finanszírozási problémák, hanem az „agy évtizedére” jellemző szimplifikáló gyakorlat, a gyógyszeres kezelések dominanciája, a pszichoszociális ellátás háttérbe szorulása miatt is vált „hadipszichiátriává”. A döntéshozók közelében gyülekező „hivatalos pszichiátria” nagyrészt ennek fennmaradásában érdekelt. Az EU-s normákban leírt célok és értékek a LEGOP (A Lelki Egészség Országos Programja az egészségügyi tárca által elfogadott, a „hivatalos pszichiátria” által írt országos program) lapjain, mint a régi agitpropos anyagokban, szlogenek inkább, amiket nem kell, nem is nagyon lehet végrehajtani, mert a LEGOP valójában nem program."

Lege Artis Medicinae

2010. MÁJUS 20.

Haiti sorsok

NAGY Zsuzsa

2010. január 28-án indult Haitire a Magyar Református Szeretetszolgálat második önkéntes csoportja. Az egyik résztvevőt, dr. Mikos Borbálát kérdeztük tapasztalatairól.