Lege Artis Medicinae - 2010;20(06-07)

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

Egészség, egyenlőtlenség, politika

KAPÓCS Gábor

Gazdasági válság idején legalább közhelyekből jól állunk. Ilyen örökbecsű gyöngyszem az is, amit az elmúlt évek során oly sokat hallhattunk: „Az egészség nem az egészségügyben keletkezik és nem is ott vész el.”

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

A krónikus C-vírus-hepatitis peginterferonkezelése - Peginterferon alfa-2a vagy alfa-2b?

TORNAI István

Számos klinikai vizsgálat foglalkozott a kérdéssel: van-e különbség a pegIFN alfa-2a- és alfa-2b-kezelés eredményessége között. A dolgozat a mérvadó tanulmányok válaszait összegzi.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

A háziorvos feladata az akut coronariaszindróma antithromboticus terápiájában

ZÁMOLYI Károly

Az intervenciós kardiológia jelentős fejlődésével az akut coronariaszindrómában (ACS) szenvedő betegek jelentős többsége katéterterápiában részesül.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

A diverticularis betegség

JUHÁSZ Márk

A diverticularis betegség része a tünetmentes és a tünetekkel járó diverticulosis, a szövődménymentes és a szövődményes diverticulitis. A diverticulosisok 15-20%-ában alakul ki diverticulitis, és 5-10%-ában lép fel vérzés.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

A nem varixeredetű felső tápcsatornai vérzések korszerű ellátásának irányelvei

ALTORJAY István

A tápcsatornai vérzés a gasztroenterológia egyik legfontosabb tünetcsoportja, amit mindig rendkívül komolyan kell venni.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

A thromboemboliák megelőzésének és ellátásának gyakorlati vonatkozásai az onkológiában

PÁPAI Zsuzsanna

Ismert, hogy mind a malignus tumorok, mind kezelésük - eltérő mértékben - hajlamosítanak a thromboemboliára. A Khorana-féle modell alapján a kockázat becsülhető, ami lehetővé tette a profilaxis irányelveinek alkalmazását.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

Óriási GIST

KRUTSAY Miklós, CHANIS William

A 68 éves férfi beteget háziorvosa utalta kórházba hasi daganat, fogyás, anaemia miatt.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

A magasvérnyomás-betegség kezelésének új perspektívája. A hármas kombináció

BARNA István

A hypertonia azt a vérnyomásértéket jelenti, amely felett a kezelés inkább hasznos, mint ártalmas. A hypertonia okozta elváltozások jelentik az egész világon a vezető haláloki tényezőt.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

A p95HER2 hasadt receptorfehérjét expresszáló HER2-pozitív emlőrákos betegek lapatinibalapú kezelésének klinikai előnye

CSERNI Gábor

A humán epidermalis növekedési faktor recep tor 2 (HER2) fehérje a humán epidermalis növekedési faktor receptorok családjába tartozó transzmembrán makromolekula, amelyen belül egy extracelluláris, „ligandkötő” domént (bár a HER2-nek nincs ismert ligandja, a hasonló receptorok analógiájára mégis jogos az elnevezés), egy rövid transzmembrán régiót és egy intracelluláris tirozinkináz-domént lehet funkcionálisan és didaktikusan elkülöníteni.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

Jelentés a 2009. évi magyarországi gasztroenterológiai endoszkópos tevékenységről

NAGY György, OROSZ Péter

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciója felkérésére és megbízásából 1989 óta regisztráljuk és a LAM hasábjain évenkénti rendszerességgel közzétesszük a hazai endoszkópos tevékenység főbb statisztikai számadatait.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

A pantoprazol hatása gastrooesophagealis refluxbetegséghez társuló idült laryngitisben és pharyngitisben

HERSZÉNYI László

A gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) népbetegségnek tekinthető, amely a felnőtt lakosság 20-40%-át érintheti, közülük 5-10%- ban naponta jelentkeznek a refluxra utaló tünetek (1). A Montreal-meghatározás értelmében a GERD a gyomortartalom visszaáramlásából adódó állapot, amely a betegnek kellemetlenséget okozó tünetek és szövődmények összességét jelenti (2, 3). A Montrealklasszifikáció oesophagealis és extraoesophagealis tünetcsoportot különít el. Az oesophagealis tünetcsoporton belül a tünetekkel járó szindrómához tartoznak a típusos refluxos tünetek (gyomorégés, savas regurgitatio), valamint a refluxhoz társuló mellkasi fájdalom.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

Ascitest utánzó hasi óriásciszta

ERŐSS Bálint, BENKŐ Tamás, NEMESÁNSZKY Elemér

Egy évvel a műtétet követően a beteg egészségesnek érzi magát. Egyetlen panasza a bulimiáig fokozódó étvágy, testtömegének 20 kg-os gyarapodása.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

A Magyar Diabetes Társaság XX. kongresszusa - Tihany, 2010. április 22-25.

JERMENDY György

A Magyar Diabetes Társaság (MDT) ebben az évben jubileumi kongresszust tartott 1450 regisztrált résztvevővel.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

A Nemzetközi Koenzim Q10 Társaság 6. kongresszusa - Brüsszel, 2010. május 27-30.

LIPTÁK Judit

A Nemzetközi Koenzim Q10 Társaság kétévente esedékes idei kongresszusát Brüsszelben rendezték meg körülbelül 1000 résztvevővel.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

Gastrointestinalis vérzések és ellátásuk - A Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium irányelvei

ARATÓ András, VERES Gábor, DEZSŐFI Antal

A nem varixeredetű felső tápcsatornai vérzések korszerű ellátásának irányelveit a 2010-es nemzetközi ajánlás alapján ismerhetjük meg, egy másik közlemény pedig a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium elfogadott állásfoglalását mutatja be.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

A pancreas-vezetéksejtek bikarbonátszekréciójának szerepe akut pancreatitisben

MALÉTH József, VENGLOVECZ Viktória

Az akut pancreatitis során fellépő szöveti károsodás elsősorban az acinussejteket érinti, de a ductalis sejtek bikarbonátszekréciójában történő változások fontos szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában és lefolyásában.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

A betegágy melletti döntéselemzés kiskátéja - Hogyan hasznosítsuk a klinikai kutatási eredményeket az egyéni döntéshozatalban?

VOKÓ Zoltán

A BMJ Clinical Evidence küldetésnyilatkozatában ezt írja: „A BMJ Clinical Evidence létrehozásakor elhatároztuk, hogy nem készítünk ajánlásokat, irányelveket. A megfontolás az volt, úgy éreztük, hogy nehéz vagy lehetetlen olyan jellegű tanácsot adni, amely minden helyzetben megfelelő. Az egyes betegek kockázatai és preferenciái és a helyben elérhető beavatkozási lehetőségek annyira különbözőek, hogy a felhasznált bizonyítékokat individuálisan kell értelmezni, semmint általánosságban. Röviden, mi biztosítjuk a bizonyítékot, önök hozzák a döntéseket.”

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

A pályakezdő orvosok jövőképe és egészségi állapota

PAPP Szidónia, TÚRY Ferenc

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán 2008-ban végzett fiatal orvosok felmérésével célunk a végzett hallgatók egyetemi képzésről alkotott véleményének, jövőképének feltérképezése, illetve a pályakezdő gyógyítók testi és lelki egészségi állapotának értékelése volt.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

LAM-díj 2009

A húsz éve megszületett LAM-ban 2009 folyamán megjelenő legjobb közleményekért járó díjat 2010. május 27-én adták át ünnepélyes keretek között a Művészetek Palotája Üvegtermében az orvostudomány és a támogató cégek képviselői jelenlétében.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

Egy kiváló szakkönyv

LAKATOS Péter

A témában utoljára hasonló átfogó jellegű könyv 1995-ben jelent meg „Gyermekendokrinológia algoritmusokkal” címen, szintén Péter Ferenc professzor szerkesztésében.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

E havi játékunk - Ha a sebész nem borbély már...

MEZÔVÁRI Gyula

Az eredeti Hippokratészi eskü arra szorította az orvosokat, hogy az operálást hagyják a sebészekre...

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

Gondolatok egy műhibaítélet kapcsán

DÓSA Ágnes

Az ítéletet, amelynek a tanulságait szeretném megosztani az olvasókkal, a Fővárosi Ítélőtábla hozta 2008-ban1. Egy 72 éves férfi beteget arthroscopos térdműtétre vettek fel a kórházba, tájékoztatását követően aláírta a beleegyező nyilatkozatot, műtéti előkészítése megtörtént. A műtét során bradycardia lépett fel, ami gyógyszeres kezelésre jól reagált. A beteget visszaszállították az osztályra, lényeges panasza nem volt, azonban másnap hajnalban elhunyt. A boncolás szerint a halál oka: a jobb koszorús verőeret elzáró vérrög okozta szívelégtelenség...

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

George Washington halálának fül-orr-gégészeti vonatkozásai

GERLINGER Imre

George Washingtont az amerikai függetlenségi háborút követően 1789-ben választották meg az Egyesült Államok első elnökének, s ezt a posztot két terminuson keresztül töltötte be. 1796-ban a Virginia államban lévő birtokára vonult vissza, azonban hirtelen bekövetkező halála miatt nyugdíjaséveit még három évig sem élvezhette. Halálának oka mind a közvéleményben, mind orvosi körökben, egészen napjainkig, számos találgatásra adott okot. Abban egyetértés mutatkozik,hogy Washington halálát valamilyen fül-orrgégészeti betegség okozta, máig sem egyértelműen tisztázott azonban a valós ok...

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

Hajlott hát nélkül öregedni

NAGY Zsuzsanna

Beszélgetés dr. Lakatos Péterrel, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanárával.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

A betegségátvitel - transplantatio morborum

MAGYAR László András

A mágikus gondolkodásmód mélyebben ivódott az emberiség tudatába, semmint azt sejtenénk. Eszerint a betegség olyan önállóan létező „dolog”, ami a testből megfelelő módszerekkel, esetleg más élőlények révén kiűzhető.

Lege Artis Medicinae

2010. JÚNIUS 20.

A statinok pleiotrop hatásainak jelentősége

CSÁSZÁR Albert

A LAM-ban 2009 novemberében jelent meg A statinok pleiotrop hatásainak jelentősége című közlemény Kolossváry Endre tollából. A szerző egy kétségtelenül nagyon aktuális kérdéskört vesz górcső alá, amelynek az irodalma meglehetőségen kiterjedt, és sok olyan tény húzódik meg az elmúlt évtized anyagában, amely egy keresztmetszeti „irodalmazás” révén nem lelhető fel.