Lege Artis Medicinae - 2007;17(03)

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

Etikai felelősség - szakmai kamara nélkül?

DÓSA Ágnes

Egy évtizede nem volt ilyen jogalkotási dömping az egészségügyben, mint 2006 második felében. Az Országgyűlés öt egészségügyi tárgyú törvényjavaslatot tárgyalt az őszi ülésszakban, ezek mindegyikéhez kormányrendeletek, miniszteri rendeletek sokasága készül.

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

Biszfoszfonátok a daganatos csontáttétek kezelésében

NAGYKÁLNAI Tamás

A biszfoszfonátokat a csontáttétes daganatos betegség és az osteoporosis kezelésére használják. A jelenleg hozzáférhető biszfoszfonátok hatásossága, tolerabilitása, adagolása széles skálán mozog.

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

Tudományos tallózó

A nagyon idősek vérnyomása és halálozása Rastas S, et al. J Am Geriatr Soc 2006;54:912-8. A vérnyomás és a nagyon idős emberek bármely okú halálozása közötti összefüggés nem tisztázott. A kutatók regisztrálták az egyik finn városban csaknem az összes, igen idős (életkor ≥85 év) lakosnak a vérnyomását, majd kilenc évig követték sorsukat.

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

Extraoesophagealis reflux betegség A tünetek patofiziológiai háttere, a diagnózis és kezelés lehetőségei

ROSZTÓCZY András

Az utóbbi években jelentős figyelem fordult a gastrooesophagealis reflux betegség nyelőcsövön kívüli, úgynevezett extraoesophagealis manifesztációi felé. Az extraoesophagealis manifesztációk patogenezisében a vagovagalis reflexmechanizmusok játsszák a vezető szerepet. A légúti tünetek kiváltásában emellett fontos tényező a magas reflux és a következményesen a légutakba jutó gyomorsav direkt irritatív hatása is.

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

A simvastatin szerepe a diabeteses dyslipidaemia kezelésében

BALOGH Zoltán, PARAGH György

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek cardiovascularis morbiditása és mortalitása nagymértékben emelkedett. A 2-es típusú diabetesben észlelhető atherogen dyslipidaemiára jellemző a magas triglicerid-, alacsony highdensity lipoprotein koleszterin szint, valamint a kicsi, sűrű LDL-partikulumok arányának növekedése.

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

Felvértezett kórokozók Az extenzív gyógyszerrezisztens tuberculosis kialakulása és terjedése

VADÁSZ Imre

A XX. század második felében jelent meg a tuberculosisnak egy újabb, a korábbiaknál nehezebben gyógyítható, rosszabb prognózisú, multirezisztens formája (multidrug resistant tuberculosis: MDR).

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

A súlyos szepszis kezdeti tünetei A Magyar Szepszisfórum multidiszciplináris diagnosztikai javaslata a szeptikus kórfolyamatok kórházi halálozásának csökkentésére

BOGÁR Lajos, LUDWIG Endre

A szepszis és következményei egyre növekvő egészségügyi problémát jelentenek a Föld minden országában. Az Egyesült Államokban az infekciók következményeként megközelítőleg annyi halálesetet regisztrálnak, mint az akut myocardialis infarctussal kapcsolatosan.

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

A farmakogenetikától az ökogenomikáig

SCHLAMMADINGER József

Nehéz egy olyan tudományágat időről időre áttekinteni, amely egyre inkább a közfigyelem homlokterébe kerül. (Repetitio est mater studiorum…)

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

Új lehetőség a krónikus pancreatitis korai stádiumának kimutatására

CZAKÓ László, TAKÁCS Tamás

A krónikus pancreatitis diagnózisát rendszerint későn, az előrehaladott stádiumban állítják fel, a terápiás beavatkozások ekkor már csak kevés sikerrel kecsegtetnek. A korábbi felismerést lehetővé tevő vizsgálatok (endoszkópos retrográd kolecisztopankreatográfia, endoszkópos ultrahang, direkt funkcionális tesztek) invazívak, költségesek, szövődménnyel járhatnak, és a hazai egészségügyi intézetek többségében nem elérhetők.

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

A citopatológus és a radiológus együttműködése a citodiagnosztikában

JÁRAY Balázs, SZÉKELY Eszter, ISTÓK Roland, WINTERNITZ Tamás, TARJÁN Zsolt, TÓTH Anna, GYŐRI Gabriella, PÉNTEK Zoltán, EGYED Zsófia, NÁDOR Katalin

A vékonytű-aspirációs citológia (fine needle aspiration biopsy - FNAB) minimálisan invazív eljárás, amelyet elsősorban a daganatdiagnosztika területén alkalmaznak, és egyes szervek - például pajzsmirigy, emlő - térfoglaló elváltozásainál elengedhetetlen preoperatív vizsgálómódszer.

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

XIX. diabetes-világkongresszus Fokváros, 2006. december 3-7.

HIDVÉGI Tibor

Ez alkalomból több mint 12 000 kongresszusi küldöttet fogadott Cape Town, Dél-Afrika hárommilliós nagyvárosa. A Nemzetközi Kongreszszusi Központ a világ egyik legkorszerűbb és minden igényt kielégítő intézménye.

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

CLARITY-TIMI 28 (CLopidogrel as Adjunctive ReperfusIon TherapY - Thrombolysis In Myocardial Infarction 28)

MATOS Lajos

Kezelés: Clopidogrel (telítő adagban az első napon 300 mg per os, majd naponta egy dózisban 75 mg) vagy placebo.

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

FÓKUSZBAN AZ ENDOKRINOLÓGIA Az olvasók kérdéseire szakértők válaszolnak

GLÁZ Edit, IGAZ Péter

- Vannak-e olyan genetikai, molekuláris biológiai eljárások, amelyek segítségünkre lehetnek a kromoszómarendellenességek okozta endokrin kórképek diagnosztizálásában, illetve a terápiában? Melyek a leggyakrabban előforduló kromoszómarendellenességek?

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

Trauma öt tételben Heller Ágnes: Trauma

FERENCZI Andrea

Freud, Shakespeare, Mozart, Ámosz Oz, Szabó István és Kertész Imre. Õket nem csupán a szerző legutóbbi kötetét körülölelő bordó szalag - Sigmund Freud születésének 150. évfordulójára felirattal - köti össze, hanem a címadó fogalom is. Heller Ágnes, a XX. századi magyar gondolkodás egyik legjelentősebb tanúja és alakítója ezúttal a freudi alapszótárból kiválasztott traumára fűzi fel saját eszmetörténeti és morálfilozófiai töprengéseinek esszenciáját.

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

Egészségtanulás és rehabilitáció

KELEMEN Gábor

A medicina elméleti építményének alapjait a XIX. század második felében rakták le. A XX. század közepétől az orvostudomány elméleti és gyakorlati szerkezetének megerősítése és felújítása már nem az alapok, hanem a tetőzet felől történt. Míg az alapok szilárdságát a patológia biztosította, addig az eszmei oszlopok és falak megóvásának, védelmének szerepét nem az egészség, hanem a nozológia töltötte be.

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

Szájpad-elégtelenség szájpadhasadékkal és a nélkül A hypernasalitas diagnosztikája és kezelése

MÉSZÁROS Krisztina

Két kitűnő, nemzetközileg elismert szerző, Hirschberg Jenő és Manfred Gross összefoglaló műve jelent meg német nyelven, egy kiemelkedően fontos kérdésről, a szájpad-elégtelenségről. A szerzők a témát kísérleti és klinikai megközelítésben egyaránt több szemszögből tárgyalják.

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

Zsuzsika

TÓTH Bea

Nagy társasággal síelésre készülvén megbeszélésre gyűltünk össze barátnőmék lakásán. Barátnőmnek örök kislánya már 28 éves, súlyos halmozottan fogyatékos; többszörös gyógyszerkombináció mellett is rendszeresen jelentkeznek epilepszás görcsei.

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

Az önismereti munka parancsa Beszélgetés dr. Bagdy Emőkével

FERENCZI Andrea

Bagdy Emőke klinikai pszichológus tudományos munkáit nemcsak itthon, külföldön is jól ismerik. Közkedveltek ismeretterjesztő televíziós sorozatai. Pályafutása során többször nyílt alkalma iskolateremtésre, tudásközösség létrehozására.

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

Elfeledett orvostörténészeink a XIX. századból

KAPRONCZAY Károly

A XIX. század első felében a gyér számú magyar orvostörténeti munkákban már jól kimutatható volt a német pragmatikus orvostörténetírás hatása. Ezt elsősorban az orvosi karon kötelező „avatási értekezések” - disszertációk - témaválasztásában érzékelhetjük.

Lege Artis Medicinae

2007. MÁRCIUS 19.

Császármetszés az iszlám kultúrában

SZABÓ András

Az utóbbi évek világpolitikai eseményei a hétköznapi emberek érdeklődését is felkeltették az iszlám világ iránt, amelynek hagyományosan zárt társadalma alig enged bepillantást a nyugati szemnek. Érdekes lehet hát, ha - szűkebb szakmai érdeklődésünknek megfelelően - a hozzáférhető irodalmi adatok alapján kísérletet teszünk arra, hogy feltárjuk az iszlám császármetszéshez való viszonyát.