Lege Artis Medicinae - 1994;4(04)

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Az orális alvadásgátló kezelés laboratóriumi ellenőrzése

VAJDA Zoltán, PÁL András, SIKOS Zita, SAS Géza

A thromboemboliás megbetegedések kezelésében és megelőzésében alkalmazott kumarinvegyülettel (Syncumar) végzett, tartós alvadásgátló kezelés két alapvető követelménye az újabb thrombosis megakadályozása, és a vérzéses szövődmények elkerülése. Ehhez a protrombinszinttel jellemezhető megfelelő mértékű alvadásgátlás szükséges. A közlemény áttekinti a Syncumar-kezelés laboratóriumi ellenőrzésének elméleti és gyakorlati vonatkozásait. A legjelentősebb nehézséget az okozza, hogy a méréshez használt,... tovább »

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Az amaurosis fugax általános orvosi vonatkozásai

HORVÁTH Sándor, SOMLAI Judit

Az amaurosis fugax (egy szemen jelentkező átmeneti vakság) tünete nem csupán a nyaki erek atherosclerosisára, hanem a keringési rendszer általános megbetegedésére is utal. A tünet jelentősége, különösen ha 50–55 éves életkoron túl jelentkezik, prognosztikai szempontból hasonló a tranziens ischaemiás attakéhoz: első klinikai jele lehet mind az extra és intracranialis agyi erek, mind a coronariák atherosclerosisának. Mortalitási adatok szerint az amaurosis fugaxot elszenvedett betegek vezető... tovább »

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Methylprednisolon bolusterápia szisztémás lupus erythematosusban

GERGELY Péter

A retrospektív tanulmány célja a methylprednisolon bolusterápia hatásának és mellékhatásainak vizsgálata volt. Harmincöt szisztémás lupus erythematosusban szenvedő beteget részesítettünk methylprednisolon boluste rápiában (lupus nephritis, súlyos haemolysis, antifoszfolipid szindróma következtében ki alakult agyi vasculitis, artériás occlusio és thrombocytopenia miatt), melyet fenntartó kortikoszteroid (és cyclophosphamid) kezeléssel folytattunk. 34 beteg került remisszióba átlagosan 4,7 hét... tovább »

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Az immunszcintigráfia értéke melanoma malignum metasztázisainak kimutatásában

PAPÓS Miklós, LÁNG Jenő, CSERNAY László, SZEKERES Lenke, KUBA Attila

A szerzők 99m Tc-mal jelzett antimelanoma monoklonális ellenanyag F(ab'), fragmentjével végzett immunszcintigráfia diagnosztikus teljesítőképességét vizsgálták melanoma malignum áttételeinek kimutatásában. 23 betegben 24 immunszcintigráfia történt. A betegekben egyéb módszerekkel (mellkasröngten, hasi ultrahangvizsgálat, CT, csontszcintigráfia, biopszia) 40 metasztázist mutattak ki. A 40 metasztázis közül az immunszcintigráfia 24-et (60%) igazolt. Digitális szubtrakcióval történt... tovább »

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

A közegészségügyi-járványügyi szakmai kollégium módszertani levele a bölcsődékben és oktatási intézményekben alkalmazható vegetáriánus és hasonló jellegű étrendekről

A vegetáriánus életmódot folytatók tápláltsági állapotát döntően befolyásolja az alkalmazott étrend típusa. A szemivegetáriánus és a lakto-ovo-vegetáriánus étrend gondos, szakszerű tervezést feltételezve még a kisgyermekek tápanyagszükségletét is kielégíti, ugyanakkor a szigorúan vegetáriánus, illetve makrobiotikus étrend egyes tápanyagok vonatkozásában nem elégíti ki a szükségletet, és hiánytünetek jelentkeznek gyermekeknél, felnőtteknél egyaránt.

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Svéd aszpirin alacsony dózisú vizsgálat

MATOS Lajos

Átmeneti agyi ischaemiás roham vagy minor stroke után kis adagban alkalmazott aszpirin védő hatásának vizsgálata a szélütés vagy a halál megelőzésében.

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Non-immun hydrops szindrómát okozó, praenatalisan diagnosztizált kettős üregű jobb kamra

HAJDÚ Júlia, SZILLER István, MACHAY Tamás, SZABÓ István, PAPP Zoltán, MARTON Tamás, SZATMÁRI András

A jobb kamra üregét kettéosztó, hipertrófiás izomköteg következtében létre jött kettős üregű jobb kamra ritka szívfejlődési rendellenesség. Intrauterin diagnosztizált esetről nem találtunk közleményt. Az iroda lomban e szívhiba nem szerepel a non-immun hydrops szindróma kórokai között. A 29. terhességi héten echokardiográfiás vizsgálattal (ATL Ultramark 9, M-mode, 2 dimenziós Doppler, színkódolt Doppler) az elváltozás olyan súlyos formáját észleltük, amely hydrops szindrómát okozott. Az... tovább »

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Első tapasztalatok a rectumtumorok színes doppler ultrahangvizsgálatával

JAKAB Zsuzsa, LESTÁR Béla, RITTER László, DULISKOVICH Tibor, ARCHIE A Alexander

A szerzők egy év alatt szerzett hazai tapasztalataikat foglalják össze a rectumtumorok színes Doppler-vizsgálatával kapcsolatosan. 160 transrectalis ultrahangvizsgálatot végeztek. Ebből az anyagból 30 rectumtumoros beteg gray-scale, pulzus-Doppler és színes Doppler-vizsgálati adatait dolgozták fel. Mind a tumor, mind az ép rectumfal érszerkezetét tanulmányozták. Összehasonlították a tumorokból és az ép falból nyert áramlási görbéket, valamint a pulzatilitási indexeket. A tumorok mindegyike... tovább »

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Kirendelés karthágóban 1943 december

J G Scadding

A második világháború nagy részében a Királyi Hadsereg Orvosi Hadtesténél szolgáltam. 1939 januárjában lettem főorvos a Brompton Kórházban, de munkatársa maradtam a British (ma Royal) Postgraduate Medical School- nak (Hammersmith), amelyhez még induláskor, azaz 1935-ben csatlakoztam.

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Ellenjavallt-e kinolonok adása csecsemőknek és gyermekeknek

SZALKA András

Közismert, hogy mind a régebbi – oxolinsay (Gramurin), nalidixsav (Nevigramon) - - mind az újabb típusú kinolonok - norfloxacin (Nolicin), pefloxacin (Peflacine), ofloxacin (Tarivid), ciprofloxacin (Ciprobay) – alkalmazása kontraindikált csecsemő- és gyermekkorban, terheseknek, szoptató anyáknak.

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Diabeteses retinopathia

EVA M Kohner

A diabetes összes hosszú távú szövődménye közül a retinopathiát övezi a legnagyobb érdeklődés – és a legtöbb vita is. Ez nemcsak azért van így, mert ezen állapot gyakran vezet munkaképes korú betegek látásvesztéséhez, hanem azért is, mert – bár a klinikai lefolyás jól ismert – az elváltozást és a látásvesztést előidéző patológiai folyamat nem teljesen tisztázott. Valójában azt sem tudjuk, hogy miért progrediál a retinopathia az egyik beteg esetében olyan gyorsan, hogy még a szoros gondozás és a... tovább »

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Hírek

A Magyar Onkológusok Társasága Mammológiai Szekciójának javaslatai az emlőrák felkutatása tárgyában; A Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Az első hat hónap "teljesítményfinanszírozási" tapasztalatai

DEMES Istvánné

Az 1992. évi LXXXIV. törvény és az 52-es Kormány rendelet 1993-ban szabályozta a finanszírozás új rendjét. A finanszírozás általában az egészségpolitikai célok megvalósítását szolgálja, annak meghatározó paraméterei mentén realizálódik. Ennek értelmében teljesítményelvű, normatív és szektorsemleges finanszírozás meghirdetésére került sor. Az új finanszírozási rendszer indításakor természetesen komplex módon nem tudta, nem vállalhatta fel e célok teljesítését, csupán elemeiben, inspirációjában... tovább »

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Tájékoztató a törzskartonok országos ellenőrzéséről

MERSÁNY Géza, NÉMETH Zsuzsa

A törzskartont a háziorvos a hozzá bejelentkező biztosított magyar állampolgárról a bejelentkezéskor tölti ki. Ez a dokumentum rövid összefoglaló képet ad valamennyi bejelentkezett biztosított magyar állampolgár egészségi állapotáról. Így lehetővé válik a hatékony prevenció és a további orvosi teendők megtervezése a háziorvos számára.

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Ismét az eutanáziáról

FÁKLYA Csaba

Az örvendetesen szaporodó egészségügyi szellemi műhelyek egyik legrangosabbika a Liberális Orvosklub, mely módszeresen veszi programjába a legkényesebb orvosi kérdések megvitatását a paraszolvenciától az eutanáziáig.

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Orvostovábbképzőből egészségtudományi egyetem

NAGY András László

Részletek Brooser Gábor rektor, a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem tanácsának nyilvános, ünnepi ülésén elmondott nyitóbeszédéből.

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

A bérrendezés elé

ILKEI Csaba, SURJÁN László

Idő híján nincs lehetőségem felidézni az elhúzódó bérvitának a részleteit, melynek eredendő oka az, hogy az egészségügyi dolgozók nem kapták meg január 1-jétől a közalkalmazotti törvény alapján járó tisztességes alapbért és a munkakörükhöz méltó pótlékokat.

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Természetjogi és pozitivista elemek az orvosi tevékenység szabályaiban II. rész

LŐRINCZ Jenő

A hippokratészi gyűjteményben az orvosi eskü szövegén kívül másutt is találunk az orvosi tevékenységre vonatkozó szabályokat, előírásokat. Ma több mint ötven i. e. 4–5. századi munkát sorolnak ebbe a gyűjtemény be, melyek szemléletüket, tárgyukat tekintve sok félék, a szerzők egyike maga Hippokratész.

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Gyógyszer vagy méreg

NÉMETH István

17. századi vélemények a dohányzásról

Lege Artis Medicinae

1994. ÁPRILIS 27.

Az orvosi eskü változásai a társadalmi elvárások és a belső hivatásetikai követelmények

GAIZLER Gyula

A z orvosi eskü, mint annyi más dolog, híven követi a külső, társadalmi és a belső, sajátos hivatásetikai változásokat, követelményeket. Természetesnek tekinthető, hogy napjainkban, amikor az értékek általános válsága, újragondolása olyan magától értetődő mint a levegő, amit beszívunk, az orvosi eskü is – mint a deontológiai, törvényjellegű szabályozók egyik legfontosabbika – sokak számára egyre inkább a figyelem körébe került. Sajátos, kialakult formája két évezred hagyományára támaszkodik,... tovább »