LAM Extra Háziorvosoknak - 2012;4(04)

LAM Extra Háziorvosoknak

2012. OKTÓBER 20.

Hypertonia időskorban - diagnosztikai-terápiás irányelvek és hátterük kritikai áttekintése

SZÉKÁCS Béla

Az idős és igen idős hypertoniások túlnyomó többségében a kóros mértékű vérnyomás csökkentése bizonyítottan a célszervek stratégiai védelmét jelenti. Nyolcvanévesnél fiatalabbak esetében a kezelendő vérnyomás és az elérendő terápiás vérnyomásszint mértéke hasonló a fiatalabb korosztályokéhoz, 80 évesnél idősebbek esetében a >160 Hgmm szisztolés vérnyomás jelenti a kezelés indikációját, és a <150 Hgmm a terápiás célértéket, mindkettőt bizonyítékok (HYVET) támogatják.

LAM Extra Háziorvosoknak

2012. OKTÓBER 20.

A májbetegségek és a diabetes kapcsolata

WINKLER Gábor

A máj kulcsszerepet tölt be az anyagcserében. Így aligha meglepő, hogy akut és kifejezettebben a krónikus megbetegedéseit a szénhidrát-anyagcsere többirányú károsodása kísérheti, illetve hogy cukorbetegség, elsősorban 2-es típusú cukorbetegség kialakulása a máj strukturális átalakulását eredményezheti.

LAM Extra Háziorvosoknak

2012. OKTÓBER 20.

Krónikus derékfájás neuropathiás komponenssel

KISS Gábor

A derékfájás a fejlett ipari országokban az egyik leggyakoribb panasz. A hétköznapi megfázás után sorrendben másodikként derékfájdalom miatt fordulnak legtöbben orvoshoz a nyugati féltekén. A statisztikák szerint a kórkép élettartam-rizikója 70-90% körüli.

LAM Extra Háziorvosoknak

2012. OKTÓBER 20.

A hypoglykaemia kockázatának jelentősége a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében

FÜLÖP Gábor

A diabetes kezelésében felértékelődött a normoglykaemia biztonságos elérése, így a hypoglykaemia kockázatának csökkentése alapvető szempont a terápiás szerek megválasztásakor: előnyben részesítendők az antihyperglykaemiás, hypoglykaemiát nem okozó gyógyszerek.

LAM Extra Háziorvosoknak

2012. OKTÓBER 20.

Inni vagy nem inni - mennyit és mit?

KISS László

Ki ne emlékezne arra a szülői intelemre, hogy csak mértékkel fogyasszunk alkoholt? Persze a válasz adott volt: a mérték a vödör. Sokunknak precíz önkísérletek során kellett rájönnünk, hogy nem érdemes a vödröt tekinteni egységnek. Ha a tudományt vesszük alapul, akkor 1 egység a mérték.

LAM Extra Háziorvosoknak

2012. OKTÓBER 20.

Szuggesztív kommunikáció az orvoslásban

BUDA Béla

A Medicina Kiadó gazdag kiadványi palettáján kevés olyan könyv található, amely annyira a gyakorló orvosnak szól és annyira közvetlenül praktikus, mint Varga Katalin válogatása.

LAM Extra Háziorvosoknak

2012. OKTÓBER 20.

Szent Agáta kultusza Észak-Itáliában

HORVÁTH Zoltán György

Szt. Agáta (Ágota) ókeresztény szent, akinek élete, szenvedéstörténete és a személyéhez köthető csodák nagyon közel állnak az olasz nép vallásos lelkületéhez, így nem csoda az, hogy évszázadokon átívelve kultusza Itália-szerte rengeteg helyen jelen van, és számos templomban, elsősorban barokk kori műalkotásokon is, megjelenik.

LAM Extra Háziorvosoknak

2012. OKTÓBER 20.

Aki elsőrendű Gershwin volt - Egy zeneszerző élete

KÖVES Péter

Gershwin szülei 1891-ben a cári Oroszországból, Szentpétervárról emigráltak az Amerikai Egyesült Államokba. A család eredeti neve Gershowitz volt, és akkoriban a pogromok elől tömegesen emigráltak külföldre az orosz zsidók (ahogy ezt például Bernsteinék is tették). A család Manhattan egyik szegény zsidó negyedében telepedett le.

LAM Extra Háziorvosoknak

2012. OKTÓBER 20.

Pilinszky géniusza

CZEIZEL Endre

A géniuszokat életművük hitelesíti; Pilinszky János (1921-1981) a XX. századi magyar költészet kiemelkedő poétája volt. Kérdés, hogy eredeti költői világának értelmezését segíthetik-e orvosi szempontok, nem elsősorban a szokásos patográfiákra gondolunk, inkább művészete titkainak megsejtésére.