Ideggyógyászati Szemle - 1994;47(07-08)

Ideggyógyászati Szemle

1994. JÚLIUS 20.

Ideggyógyászati Szemle

1994. JÚLIUS 20.

[Scheuermann-betegek személyiségjegyei (kontrollárt vizsgálat)]

SOMHEGYI Annamária, JÁNOSFI Zsuzsa, BALÁZS István, RATKÓ István

[A Scheuermann-betegek különböző izomcsoportjainak fokozott tónusa jellegzetes ebben a betegségben, és gyakran fordul elő szekunder fibromyalgia e növekedési zavar után, a fiatal felnőttkorban. Az irodalom arról a klinikai észlelésről számol be, hogy a Scheuermann-beteg serdülők között érzelmi-pszichológiai zavarok figyelhetők meg. Ezen előzmények után arra kerestünk választ, hogy vannak-e a Scheuermann-beteg serdülőknek olyan személyiségjegyeik, melyek - hozzáadódva a gerinc patológiájához -... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1994. JÚLIUS 20.

[Kezelési javaslat akut dens axis törések gyógyítására]

RÓBERT Veres, GILES Hamilton Vince

[Az akut dens törések kezelésének módszere széles körben vitatott témája a nyaki gerincsérülésekkel foglalkozó közleményeknek. A töréskezelés újabb sebészi módszereinek megjelenésével, mint az elülső direkt dens csavarozás és a hátsó Cl-Cli transarticularis csavaros rögzítés, időszerű a dens törések kezelési tervének újraértékelése. A szerzők áttekintik az Országos Traumatológiai Intézetben az 1980 és 1990 közötti időszakban kezelt 115 akut dens axis törést szenvedett betegek eseteit.... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1994. JÚLIUS 20.

CT-vezérelt stereotaxiás sugársebészet alkalmazása agyi metasztázisok kezelésében

FEDORCSÁK Imre, HORVÁTH Ákos, KONTRA Gábor, SLOWIK Felicia, OSZTIE Éva

A CT-vezérelt stereotaxiás sugársebészet (radiosurgery) egy új terápiás eljárás a különböző intracranialis patológiás elváltozások kezelésében. Magyarországon 1991. július 1. óta működik a szerzők által konstruált sugársebészeti rendszer, melyet egy CT-kompatibilis stereotaxiás készülék és egy speciális kiegészítőkkel ellátott lineáris gyorsító (Neptun 10 P) alkot. Az első 20 hónapban 23 beteg 39 metasztázisát kezeltük stereotaxiás irradiációval. A besugárzást követő negyedik hónapban végzett... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1994. JÚLIUS 20.

Hydrocephaliában és agyvérzésben szenvedő magzatok dinamikus és színes doppler-ultrahang vizsgálata

JAKOBOVITS Ákos, JÖRN Hendrik

A szerzők hydrocephalia, intra- és periventricularis vérzés eseteiben végzett dinamikus és színes Doppler-szonográfiás vizsgálataikról számolnak be. Az arteria cerebri media rezisztencia- és pulzatilitásindex-vizsgálata szórt: normális alatti, normális (10-90 percentilis) és normális feletti értékeket mutatott. A toxaemiás terhes agyvérzéses magzatának arteria cerebri media rezisztencia- és pulzatilitásindexe a magzat állapotának rosszabbodásával nőtt. A diasztolés áramlás leállása, illetve a... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1994. JÚLIUS 20.

Az arteria carotis stenosissal járó elváltozásainak kalcium- és víztartalma és az ultrahangos kép közötti összefüggés

FÜLESDI Béla, KÁPOSZTA Zoltán, HEGEDŰS Katalin, BACSÓ József, CSIBA László

A szerzők 45 moribund állapotú beteg nyaki carotisszakaszáról készítettek B-módú felvételt, az ultrahangos képet denzitometriásan dolgozták fel. A betegek halála után a carotisbifurcatiókat eltávolították és meghatározták a normális érfal, a thrombusok és a plakkok víztartalmát és röntgenspektroszkópiás módszerrel a kalciumtartalmat. Ezt követően összehasonlították az érelváltozások víz- és kalciumtartalmát a B-mód kép identikus területén mért optikai denzitással. Megállapították, hogy a... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1994. JÚLIUS 20.

A közúti járművezetői egészségi alkalmasság vizsgálata és elbírálása útmutató

SURJÁN László

A népjóléti miniszter 13/1992. (VI. 26.) NM rendelete a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról. II. Az alkalmasság vizsgálata elbírálása és véleményezése.

Ideggyógyászati Szemle

1994. JÚLIUS 20.

Fórum

A Neurológiai Szakmai Kollégium 1994. április 14-én ismételten megtárgyalta, majd egyhangú szavazással elfogadta a neurológia szakorvosképzésnek új rendjét. Prof. dr. Leel-Őssy Lóránt nyílt levél. A sclerosis multiplex metylprednisolon kezeléséről.

Ideggyógyászati Szemle

1994. JÚLIUS 20.

Klinikopatológiai konferencia

SZIRMAI Imre, PAPP Mátyás, KÁDÁR Anna

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Neurológiai Klinikája és II. Patológiai Intézete klinikopatológiai konferenciájának összefoglalója.

Ideggyógyászati Szemle

1994. JÚLIUS 20.

Könyvismertetés

PÁLFFY György

Leel-Őssy Lóránt: Neurológia Sprinter, 1993-as könyvének ismertetése

Ideggyógyászati Szemle

1994. JÚLIUS 20.

Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társasága

CSANDA Endre

Az Európai Neurológiai Társaságok Szövetsége (EFNS) 1994. november 24-26. között tartandó kongresszusának témái.

Ideggyógyászati Szemle

1994. JÚLIUS 20.

Magyar Gyermekneurológiai, idegsebészeti, Gyermek- és ifjúságpszichiátriai társaság

GYÖRGY Ilona

A Társaság évi kongresszusát 1994. április 7-9-e között tartotta Zalaegerszegen. A helyi rendezők Gombos Ágnes gyermekideggyógyász és Rubecz István gyermekgyógyász főorvosok voltak. A tudományos program zavartalan lebonyolítását, valamint a nagyszerű orgonahangverseny és a göcseji kirán­dulás szervezését ezúttal is köszönjük nekik.

Ideggyógyászati Szemle

1994. JÚLIUS 20.

Magyar neurológiai társaság

1994-ben megrendezendő események listája és összefoglalója.

Ideggyógyászati Szemle

1994. JÚLIUS 20.

Nemzetközi epilepsziaellenes liga magyarországi tagozata

A Nemzetközi Epilepsziaellenes Liga (NEL) Európai Tanácsadó Testülete 1993 júliusában Oslóba 5 szakembert delegált, akik megalakították a NEL Commission on European Affairs (Európai Ügyek Bizottsága) testületét. Ez a testület 1994. február 25-én ülésezett először Londonban.

Ideggyógyászati Szemle

1994. JÚLIUS 20.

Magyar gerinc társaság

PENTELÉNYI Tamás

A Magyar Gerinc Társaság 1994. és 1995. évi Tudomá­nyos Programja.

Ideggyógyászati Szemle

1994. JÚLIUS 20.

Magyar EEG és Klinikai Neurofiziológiai Társaság 36. kongresszusa

Az inger előtti mikroállapotoktól függő eltérések a vizuális kiváltott válasz téreloszlásában. A P3 eseményfüggő kiváltott potenciál összetevő topográfiai és dimenzionális elemzése. Az össze nem illési negativitás (MMN) vizsgálata macskán. A kezdeti (?) buktatókról, avagy hogyan végezzük precízen és gyorsan az elektrofiziológiai vizsgálatokat újszülött-, cse­csemő- és gyermekkorban. Akusztikus P300 kiváltott potenciál skalptopográfiás analízise temporalislebeny-megbetegedésben. Kognitív... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1994. JÚLIUS 20.

II. Német-magyar neuropathia szimpózium

A diabeteses és az alkoholos neuropathia patomechanismusa és klinikai vonatkozásai. A neuropathia diabetica diagnosztikája és terápiája. Újabb adatok az alkoholos és diabeteses polyneuropathia terápiájához. A perifériás idegkárosodás és regeneráció patomorfológiai alapjai.

Ideggyógyászati Szemle

1994. JÚLIUS 20.

Könyvismertetés

CLEMENS Béla

Wong P K H Introduction to Brain Topography könyvismertető