Ideggyógyászati Szemle - 1993;46(01-02)

Ideggyógyászati Szemle

1993. JANUÁR 20.

Az akut ellátás és a rehabilitáció viszonya a gerincvelősérültek korszerű kezelésében

KLAUBER András, ZSOLCZAI Sándor, PENTELÉNYI Tamás, MOLNÁR Ferenc

A traumás gerincvelőkárosodottak hosszútávú, komplex ellátásában az egyik igen fontos első, időben rövid, de meghatározó jelentőségű lépés az akut intézeti ellátás. A primer műtéti megoldás módját mindig a rehabilitációs kezelés szempontjainak figyelembevételével kell megválasztani, s biztosítani kell az akut műtét elvégzésének feltételeit az első 6-8 óra folyamán. Az elmúlt két évtized hazai tapasztalatai alapján a gerincvelősérültek ellátási problémái pénzhiányra, érdektelenségre,... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1993. JANUÁR 20.

Felnőttkori tethered cord szindróma

VÁRADY Péter, BENOIST György, PÁSZTOR Emil

A tethered cord (kipányvázott gerincvelő) szindrómát a conus medullaris patológiás kihúzottsága és a lumbosacralis gerincvelői szegmentumok progresszív működészavara jellemzi. Az embrionális élet 3–4. hetében bekövetkező ektodermális fejlődési zavarok eltérő módon, de azonos patomechanizmussal hozzák létre a tünetegyüttest. A kórkép a lumbosacralis idegi működések különböző összetételű, kiterjedésű és súlyosságú zavaraiból áll. Felnőttkori fellépte igen ritka. Az MRI vizsgálat alapvetően... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1993. JANUÁR 20.

Reumatoid arthritises craniocervicalis instabilitás műtéti megoldása

TURÓCZY László, KENÉZ József, VERES Róbert, NAGY Aladár, PÁSZTOR Emil

1987-től kezdődően 30 rheumatoid arthritises craniocervicalis instabilitású beteget vizsgáltunk és operáltunk. Ezen beteganyag elemzését fontosnak tartjuk, mert a kórkép különböző fázisában végrehajtott műtétek indikációi ismereteink szerint nem kellően tisztázottak. Az atlantoaxialis instabilitások a kezdeti szakaszban, még a súlyosabb neurológiai tünetek megjelenése előtt, relatíve kis műtéti megterheléssel járó dorsalis craniocervicalis stabilizálással megoldhatók, míg az előrehaladott... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1993. JANUÁR 20.

Tapasztalataink a thoracolumbalis gerinc kompressziós töréseinek konzervatív kezelésében

URBÁN Ferenc, TAKÁCS Ferenc

A szerzők a DOTE Traumatológiai Tanszékén 1988–1991 között konzervatívan kezelt, 136 alsó háti, ágyéki kompressziós csigolyatörött beteg utánvizsgálatát végezték el. 63 esetben (46,3%) gipszkorzettel, 73 alkalommal (53,7%) a módosított Magnus módszer szerint látták el a betegeiket. Vizsgálták a kétféle kezelési mód alkalmazhatóságát, eredményességét. A korzett felhelyezésének általános feltételekent Böhler (3) javallata alapján nőknél az 55, férfiaknál a 60 éves korhatárt, a megfelelő... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1993. JANUÁR 20.

A kisízületi instabilitás és a derékfájdalom

SIKÓ Ildikó, ZÁBORSZKY Zoltán, KOVÁCS Zsombor, VAJDA Olga

A lumbalis kisízületek kóros elváltozásai szerepet játszhatnak a krónikus derékfájdalmak kialakulásában. A kórtörténet gondos elemzése, a klinikai és paraklinikai vizsgálatok alapján feltételezhető bizonyos esetekben, hogy a kisízületi instabilitás áll a krónikus fájdalom szindróma hátterében. A jól körülhatárolható tünettan, a képerősítő ellenőrzése mellett végzett intra és periarticularis blokádok, valamint a ,,twist-pozícióban" végzett CT vizsgálat igazolhatja ezt a feltevést. A szerzők 20... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1993. JANUÁR 20.

Haemophilia A-ban szenvedő beteg szövődmény-mentes discushernia műtéte

SZAPPANOS László, BODA Zoltán, SZÜCS Gabriella

Szerzők korábban nem diagnosztizált vérzékenységben (haemophilia-A) szenvedő betegük discushernia műtétét ismertetik. Felhívják a figyelmet sebészi megbetegedések esetén a vérzékenység kikérdezésére, a laboratóriumi szűrővizsgálatok fontosságára. Leírják az esetükben végzett műtét előtti kivizsgálást, a műtét és az utókezelés speciális szempontjait.

Ideggyógyászati Szemle

1993. JANUÁR 20.

Discus herniatio okozta peroneus izomerő változás követése dinamikus computeres pedobarográffal

TÓTH Kálmán, KORBAY Istvánné, TARJÁNYI János

A szerzők a dinamikus computeres pedobarográfnak, mint új vizsgálati eszköznek az alkalmazási lehetőségét mutatják be a lábboltozat tartásában és a járás dinamikájában aktívan részt vevő peroneus izomcsoport laesiojának esetében. Megállapítják, hogy a láb által a talajra kifejtett erő, illetve a talp és a talaj közötti érintkezési terület idő függvényében történő vizsgálata alkalmas a peroneus izomcsoportot érintő laesio mértékének követésére.

Ideggyógyászati Szemle

1993. JANUÁR 20.

Súlyos thoracolumbalis gerincsérülések akut idegsebészeti ellátása

ZSOLCZAI Sándor, PENTELÉNYI Tamás, TÚRÓCZY László, VERES Róbert

Szerzők ismertetik a súlyos thoracolumbalis gerincsérülések akut műtéti ellátásában a korszerű szegmentális stabilizáló eljárásokkal szerzett tapasztalataikat. Az 5 év alatt végzett 134 akut műtét közül 81 fixateur interne-nel (AO. W. Dick), 53 szögletstabil lemezes rendszerrel (Steffee vagy Egri lemez) történő repozíció, dekompresszió és stabilizálás volt. Eredményeiket a neurológiai funkció-javulás, csontos consolidatio, komfort helyreállás és a szövődmények szempontjából értékelik.... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1993. JANUÁR 20.

Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társasága

NAGY Zoltán, FAZEKAS András

A Neurológiai Szakmai Kollégium 1992. október 2-3 án Zalaegerszegen tartott ülésén részletesen áttekintette a magyar neurológia helyzetét.

Ideggyógyászati Szemle

1993. JANUÁR 20.

Beszámoló

LEEL-ŐSSY Lóránt

Beszámoló az International Society of Neuropathology Vezetőségi és Ált. Tanácsüléséről és a Kanadai Neuropatológusok 32. Tud. Üléséről

Ideggyógyászati Szemle

1993. JANUÁR 20.

Magyar Idegsebészek Társasága

BROCK Mario

Elnöki beszéd az 1992 szeptember 10-én Jeruzsálemben megrendezett Európai Idegsebészeti Tanfolyam alkalmából.

Ideggyógyászati Szemle

1993. JANUÁR 20.

Magyar EEG és klinikai neurofiziológiai társaság

HALÁSZ Péter

Beszámoló a 6. Európai Klinikai Neurofiziológiai Kongresszusról. Kongresszusi beszámoló. Beszámoló a Magyar EEG és Klinikai Neurofiziológiai Társaság közgyűléséről. Course in clinical neurophysiology wadham college, oxford march 28- april 2 1993.

Ideggyógyászati Szemle

1993. JANUÁR 20.

Gyermekneurológiai, Idegsebészeti, Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Társaság

GYÖRGY Ilona, NEUWIRTH Magda

1993. évi kongresszus előzetes témái. Nyári tábor epilepsziás gyermekek részére.

Ideggyógyászati Szemle

1993. JANUÁR 20.

Magyar neuroradiológiai társaság

VÁRALLYAY György

A Magyar Neurológiai Társaság 1992. október 15-16-án rendezte III. Kongresszusát Győrben. Beszámoló a Neurológiai Társaság Közgyűléséről. A Magyar Neuroradiológiai Társaság közleménye.

Ideggyógyászati Szemle

1993. JANUÁR 20.

Nemzetközi epilepsziaellenes liga magyarországi tagozata

RAJNA Péter

A 20. Nemzetközi Epilepszia Kongresszus 1993-as tervezett programja.

Ideggyógyászati Szemle

1993. JANUÁR 20.

Magyar Gerinc Társaság

A Magyar Gerinc Társaság 1993. évi tudományos programja.