Ideggyógyászati Szemle - 1991;44(04)

Ideggyógyászati Szemle

1991. ÁPRILIS 01.

Az emberi viselkedés hormonális szabályozása

MOLNÁR Gábor

A hormonok elsősorban az ember hangulati életére hatnak, kevésbé a cognitív funkciókra. Ezzel szemben az érzelmek szabályozása útján a gondolkodást is lényegesen befolyásolhatják. Egy hormon különböző intenzitással többféle emotióval lehet kapcsolatban. A viselkedést elsősorban a hormonális homeostasis felbomlása változtatja meg.

Ideggyógyászati Szemle

1991. ÁPRILIS 01.

A koponyacsont és a dura hatása az agy volumenszabályozására hypo- és hyperozmolaris folyadékterhelés alatt

DR. KUNCZ Ádám, DR. DÓCZI Tamás, DR. BODOSI Mihály

Patkánykísérletekben vizsgálták, hogy a zárt koponya és dura befolyásolja-e az agy víz- és elektrolittartalmát akut hypoozmolaris (vízintoxikáció) és hyperozmolaris (1 M NaCl-, ill. 1 M mannitol-oldat) terhelés során, összehasonlítva olyan állatokkal, amelyeknél két-, illetve egyoldali kiterjesztett craniectomia és duramegnyitás történt.

Ideggyógyászati Szemle

1991. ÁPRILIS 01.

Táplálkozási attitűdök középiskolások között

DR. TURY Ferenc, KOLLÁR Mária, DR. SZABÓ Pál

A pszichoszomatikus táplálkozási zavarok epidemiológiai vizsgálatainak többsége a legnagyobb kockázatú populáción, egyetemista, főiskolás hallgatók körében készült. A szerzők korábbi vizsgálatuk során az anorexiás attitűd és a bulima (nervosa) gyakoriságát egyetemista populációban hasonlónak találták a fejlett nyugati államokból származó adatokhoz.

Ideggyógyászati Szemle

1991. ÁPRILIS 01.

Hozzászólás: Levél a Szerkesztőnek!

DR. RÓZSA András, DR. LIPCSEY Attila

Rózsa András dr, és Lipcsey Attila dr.: ,,A transcranialis sonographia alkalmazásának néhány példája cerebrovascularis betegségekben" című közleménye az Ideggyógyászati Szemle 1989. októberi számában (42: 443-450) új, nagyjelentőségű ultrahangos diagnosztikai lehetőséggel foglalkozik.

Ideggyógyászati Szemle

1991. ÁPRILIS 01.

Beszámoló a Xl. Nemzetközi Neuropathológiai Kongresszusról Kyoto, Japán 1990. szept. 2-8.

DR. LEEL-ŐSSY Lóránt, DR. SLOWIK Felícia, DR. GARZULY Ferenc

Ma már mindenki tudja, hogy ezer résztvevőből álló egyhetes világkongresszusról alig lehet részletes szakmai beszámolót írni. A kyotói kongresszuson- tekintve az utazási költséget és a nagy drágaságot - kizárólag csak komoly anyagi támogatással tudtunk részt venni.

Ideggyógyászati Szemle

1991. ÁPRILIS 01.

Beszámoló Ausztrália Nemzeti Sclerosis Multiplex Társasága 1990. évi Közgyűléséről (Rosehill, NSW, 1990. II. 16-18.)

DR. PÁLFFY György

Az évi közgyűlésen az alapszabályok értelmében a következők vettek részt: a hét ausztrál állam SM Társaságainak elnökei és igazgatói, az Ausztrál Államszövetség SM Társaságának elnöke (John Studdy) és igazgatója (John Foley), az egyes államok és az államszövetség SM-es személyeinek elnöke, Ausztrália SM Kutatási Tanácsadó Testületének elnöke (Prof. Jeremy Hallpike) és alelnöke (Prof. James McLeod).

Ideggyógyászati Szemle

1991. ÁPRILIS 01.

Beszámoló a bécsi EMG szemináriumról

DR. KISS Gábor

1991. január 25-, és 26-án Bécs nagy neurológiai centrumában - a Neurologisches Krankenhaus Rosenhügel szervezésében - EMG szemináriumot rendeztek. A szeminárium témája a motoros egység EMG analízise és a repetitív ingerléses technika voltak. Céljául az elméleti alapok. a gyakorlati kivitelezés és az eredmények értékelésének ismertetését tűzték ki.