Ideggyógyászati Szemle - 1991;44(05)

Ideggyógyászati Szemle

1991. MÁJUS 01.

A negatív tünetekkel járó schizophreniák gyógyszeres terápiája

DR. MARTÉNYI Ferenc, DR. HARANGOZÓ Judit

A negatív tünetek befolyásolására számos pszichofarmakológiai kísérlet történt. A dopaminerg transzmissziót befolyásoló konvencionális neuroleptikumok a negatív tüneteket nem vagy kedvezőtlenül befolyásolják. A szelektív dopamin D-2 receptorblokkolók, így egyes szubsztituált benzamidok, alacsony dózistartományban hatékonyan csökkentik a negatív tüneteket, hasonlóan a Ca ++-csatorna és D-2 receptorblokkoló hatású szerekhez (difenil-butil-piperidinek).

Ideggyógyászati Szemle

1991. MÁJUS 01.

Adatok a koraszülöttkori Ietalis központi idegrendszeri vérzésekhez

DR. KÁPOSZTA Zoltán, DR. HEGEDŰS Katalin

A koraszülöttek közel negyedének halálát okozó központi idegrendszeri vérzés pontos aetiopathogenesise nem ismert. Vascularis, intra- és extravascularis faktorokat különítenek el. Az irodalmi adatokkal összhangban úgy találtuk, hogy leginkább a subependymalis germinalis matrixot érinti (SEH).

Ideggyógyászati Szemle

1991. MÁJUS 01.

Gyermekkori stroke eseteink

DR. VELKEY Imre, DR. DOBAI József

A szerzők a magyar irodalomban először foglalkoznak a gyermekkori stroke problémájával. Egy nagy forgalmú idegsebészeti osztály 10 éves beteganyagának áttekintése alapján a gyermekkori stroke hazai incidenciája 0,78. A praedisponáló tényezők elemzésekor az ischaemiás esetekben moyamoya-betegséget, szívbetegséget, tonsilla gócot, hypertoniát, antithrombin III hiányt találtak.

Ideggyógyászati Szemle

1991. MÁJUS 01.

Moyamoya betegség kapcsán kialakult apalliumos szindróma

DR. KISS Tibor, DR. CSÁNYI Attila, DR. MAJTENYI Katalin

A szerzők moyamoya-betegségben szenvedő középkorú nő esetét ismertetik, akinél fokozatos progresszió során apalliumos szindróma alakult ki. Az arteriosclerosis mellett congenitalis anomalia szerepét vetheti fel a neuropathologiai feldolgozás során észlelt dermoid. Összefoglalják a kollaterálisképződés lehetőségeit, a pathologiai eltéréseket, a diagnosztikus lehetőségeket és az adott eset vélt pathodinamikáját.