Ideggyógyászati Szemle - 1991;44(03)

Ideggyógyászati Szemle

1991. MÁRCIUS 01.

A nem konvencionális lassú vírus fertőzések problémája

DR. LIVÁK Ferenc

A nem konvencionális lassú vírus fertőzések ritka, többnyire sporadikus, de genetikai összefüggéseket is mutató betegségek. Állatokon és emberen egyaránt előfordulnak, jellemző neuropathológiai képet, úgy mint spongioform-elváltozásokat, kiterjedt gliózist, neuronpusztulást, esetenként amyloid plakk lerakódást mutatnak.

Ideggyógyászati Szemle

1991. MÁRCIUS 01.

Az afferens és efferens pályák centrális vezetési sebességének összehasonlító vizsgálata

DR. SZÉKELY György, DR. CSÉCSEI György, DR. BERECZ György

A szerzők a motoros és sensoros pályák vezetési sebességét mérték az érző, ill. a motoros cortex és az Erb-pont között. A sebességszámításhoz szükséges távolság egy része (cervicalis II csigolyától Erb-pontig) mérhető, másik része (cortextől C Il-ig) felnőttekben constans. A sensoros pályák átvezetési idejét a nervus medianus ingerlésével kiváltott SEP interpeak latentiái alapján határozták meg.

Ideggyógyászati Szemle

1991. MÁRCIUS 01.

Atypusos panencephalitis

DR. KUNTÁR Lajos

A szerző 11 éves lefolyású SSPE esetét ismerteti. 5 éven keresztül látászavar és gyulladásos liquorlelet alapján SM irányában observálták, majd a jellegzetes klinikai tünetek és az electrographiás jelek igazolták a betegséget. A lefolyás jóindulatú formát jelez, ismételt intravénás gammaglobulinok (Venagamma) jeIentős javulásokat értek el. A betegség során terhesség, szülés is lezajlott, mely a beteg állapotát lényegileg nem befolyásolta. A hosszú lefolyás, a terhesség és szülés, a gammaglobulin therapia hatása szempontjából ,elemzi a kórképet.

Ideggyógyászati Szemle

1991. MÁRCIUS 01.

Dementia: alanil- és arginil-aminopeptidáz aktivitás liquorban

DR. SAS Katalin, DR. JANKA Zoltán, KOVÁCS Judit, DR. SOHÁR István

A szerzők demens- és nem-demens betegekben vizsgálták a liquor cerebrospinalis alanil (AAP)- és arginil (RAP)-aminopeptidáz aktivitását. Az AAP aktivitási értékét a demens csoportban nem-szignifikánsan alacsonyabbnak találták, míg a RAP aktivitásában nem észleltek különbséget a két csoport között.

Ideggyógyászati Szemle

1991. MÁRCIUS 01.

Alvási apnoe Arnold-Chiari II. malformatioban szenvedő asthma bronchiales betegnél

DR. VÖRÖS Veronika, DR. MÉSZÁROS István, DR. VARGA Sabján Márta

A szerzők egy fiatal nőbetegnél, aki régóta asthma bronchialeban szenved, Arnold-Chiari II típusú malformatiot találtak. A betegnél észlelt alvási apnoe a craniocervicalis compressio műtéti megoldását követően nagymértékben csökkent, ill. időszakosan megszűnt.