Ideggyógyászati Szemle - 1985;38(01)

Ideggyógyászati Szemle

1985. JANUÁR 01.

Tévedések a sclerosis multiplex kórjelzéseiben

PÁLFFY György

A szerző 7 spinalis és 7 intracranialis térfoglaló folyamatban szenvedő beteget mutat be, akinek betegségét hosszabb-rövidebb ideig sclerosis multiplexnek tartották és 2 sclerosis multiplexes beteget, akiknek betegségét nem ismerték fel. E 16 beteg kapcsán elemzi azokat a klinikai és liquor-tüneteket, valamint neuroradiológiai vizsgáló eljárásokat, amelyek az orvost e tévedésektől meg óvhatják.

Ideggyógyászati Szemle

1985. JANUÁR 01.

A craniopharyngeomás cysták üregi sugárkezelése 90 yttrium szilikát kolloiddal

JULOW Jenő, LÁNYI Ferenc, HAJDA Márta, SIMKOVICS Miklós, ARANY Ilona, TÓTH Szabolcs, PÁSZTOR Emil

A szerzők 9 beteg craniopharyngeomás cystájának 90Yttrium szilikát kolloiddal történt üregi sugárkezeléséről számolnak be. A módszert 1975 óta alkalmazzák az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben. Az esetek túlnyomó többségében az eljárás a craniopharyngeomás cysták zsugorodását, optimális esetben annak megszűnését eredményezi, amelyet legtöbbször a betegek állapotának javulása követett.

Ideggyógyászati Szemle

1985. JANUÁR 01.

Pánik-betegség: adatok a szorongásos állapotok egyik körülírt formájáról

KECSKEMÉTY Péter, FALUDI Gábor

A szerzők a pánik-betegség problémakörét tekintik át a DSM-III. ajánlásai alapján. Irodalmi és saját tapasztalati nézőpontból elemzik a szorongásos állapotok e jól körülhatárolható formáját. Megállapítható, hogy olyan betegség-entitásról van szó, mely valószínűleg biológiailag-genetikailag is megalapozott, specifikus endogén jellemzőkkel rendelkezik és ezt a kedvező kemoszenzibilitás is megerősíteni látszik. Felismerése fontos, tekintettel a betegség gyakoriságára, szokatlanul magas mortalitására és a kezeletlen esetek súlyos kórjóslatával szemben a célzott kezelés alkalmazásának hatékonyságára.

Ideggyógyászati Szemle

1985. JANUÁR 01.

Differenciál-diagnosztikai indexek az MMPI-próbában a neurózisok elkülönítésére

PRESSING Lajos

A diszkriminancia-analízis matematikai modellje segítségével MMPI-skálák olyan optimális lineáris kombinációit dolgoztuk ki, amelyek a lehetőségek szerinti legnagyobb hatékonysággal képesek elkülöníteni a neurózist más alapvető diagnosztikai kategóriáktól-a pszichoszomatikus kórképektől, a személyiségzavaroktól és a pszichózisoktól. A 940 fős betegvizsgálati minta lehetővé tette, hogy a mutatók beváltását független csoportokon ellenőrizzük. A mutatók a gyakorlati diagnosztikus munkában differenciál-diagnosztikai támpontként hasznosíthatók. dsdf

Ideggyógyászati Szemle

1985. JANUÁR 01.

Szikla Gábor (1928-1983)

CSANDA Endre

A Szent Anna Kórház stereotaxiás és functionális idegsebészeti osztályán egy évet töltöttem Talairach professzor intézetében. Az intézet lelke és motorja Szikla Gábor régi ismerősöm volt – a Budapesti Anatómiai Intézetben az én hajdani asztalomat örökölte, később az Idegsebészeti Intézetben gyakran bejárt hozzám a neuropathológiai laboratóriumba — most én jöttem Párizsba tőle tanulni. És nemcsak szakmát tanultam tőle, hanem francia és európai kultúrát is, amelyet oly csillogóan és szívesen tudott átadni.

Ideggyógyászati Szemle

1985. JANUÁR 01.

Beszámoló hollandiai tanulmányútról

OZSVÁTH Károly

A holland-magyar kulturális és tudományos egyezmény keretében 1983. szeptember 27-től október 11-ig a holland pszichiátriai ellátást tanulmányoztam. 1. A lelki egészségügyi ellátás általános jellemzői; 2. Lépcsőzetesség: az egészségügyi és benne a pszichiátriai ellátás három lépcsőre tagolódik; 3. A pszichiátriai ellátás demokratizálása

Ideggyógyászati Szemle

1985. JANUÁR 01.

Beszámoló a firenzei pszichofarmakológiai világkongresszusról

VÁCZI Péter, FALUDI Gábor

1984. június 19--23. között tartották meg Firenzében a Collegium Internationale Neuro-Psychopharmacologicum 14. kongresszusát. Fő témája ezúttal a depresszió volt. Külön szekcióban foglalkoztak az Alzheimer és szenilis típúsú demenciák etiológiai és patogenetikai aspektusával, főleg ami az agy specifikus receptor-regulációját illeti. A dopaminerg rendszer és a psychotrop gyógyszerek kapcsolatának elektrofiziológiai vizsgálati lehetőségeiről is számos előadás hangzott el. A béta blokkolók fájdalomcsillapító, anxiolitikus, tremorcsökkentő fejfájásellenes hatásait külön symposium taglalta.