Ideggyógyászati Szemle - 1984;37(12)

Ideggyógyászati Szemle

1984. DECEMBER 01.

[A Rodewisch-tézisek hatása a pszichiátria fejlődésére 1963-1983]

EHRIG Lange

[A szocialista országok első pszichiátriai rehabilitációval foglalkozó szimpóziumán, 1963-ban fogalmazták meg a "Rodewisch-tézisek" néven ismert fejlesztési elveket, amelyek a mentális betegek komplex ellátásának lényegi és részben alapvető megváltoztatását célozták, a "pszichiátriai rehabilitáció" középpontba állításával. Velük együtt a pszichiátriai rehabilitáció alapjai is átszerveződtek.]

Ideggyógyászati Szemle

1984. DECEMBER 01.

Együttesen elöforduló agyi aneurysma és arteriovenosus angioma műtéti megoldása

DR. FÉNYES Gy., DR. TARJÁNYI J., DR. TÓTH Daru P., DR. DÓCZI F., DR. SOMOGYI I.

A szerzők jobb oldali frontális arteriovenosus angioma és az arteria communicans anterioron levő sacculáris aneurysma együttes előfordulásáról és sikeres gyógykezeléséről számoltak be. Tárgyalják a kórismézés és a gyógykezelés kérdéseit.

Ideggyógyászati Szemle

1984. DECEMBER 01.

Szcintigráfiás vizsgálatok cerebralis infarktusban

DR. SZÉPLAKI Zoltán, DR. TÓTH Gábor, DR. ANTÓNY Miklós

A szerzők 482 ischaemiás cerebrovascularis betegség miatt vizsgált beteg adatai alapján értékelik a komplex agyi szcintigráfiás vizsgálatok lehetőségeit. Cerebralis infarktusban a radionuclid agyi szcintigráfia mellett a statikus szcintigráfia elvégzése szükséges. Statikus vizsgálatokhoz cerebralis infarktusban legjobban használható radiofarmakon a technécium 99m-difoszfonát. Értékelik az agyi szcintigráfia helyét a neuroradiologiai vizsgáló módszerek között.

Ideggyógyászati Szemle

1984. DECEMBER 01.

Technikaváltás a csoportpszichoterápiában II.

DR. SIMON Lajos, DR. ZÖLD Bálint

A szerzők a csoportpszichoterápia technikaváltásos vezetésének egy általuk kidolgozott rendszerét próbálták ki. Az előkísérletben 4, egészséges személyekből álló együttléti csoport szerepelt. A jelen közleményben két, hathetes, bentlakásos intenzív csoportpszichoterápia tapasztalatait dolgozzák fel.

Ideggyógyászati Szemle

1984. DECEMBER 01.

Adalékok a psychiatriai deontológia történetéhez Magyarországon a Monarchia időszakában

DR. PISZTORA Ferenc

E tanulmány konkrét kérdésfelvetése: adott szakma és adott kor kettős, szelektív szűrőjén keresztül az orvosi deontologia általános jellegű problematikája végülis mely vonatkozásokra redukálódott? Más szóval: milyen volt a Monarchia időszakában a hazai elmegyógyászat orvosetikai témafogékonysága?

Ideggyógyászati Szemle

1984. DECEMBER 01.

Agytörzsi károsodást utánzó kétoldali kérgi, határterületi lágyulás esete

DR. RÉVÉSZ Tamás, DR. GYŐRVÁRI Katalin, DR. LIPCSEY Attila

A szerzők egy 69 éves nőbeteg esetét közlik, akinél rövid idő alatt kialakult tetraplégia, enyhe jobb oldali hypoglossus paresis tünetei voltak észlelhetőek. A neuropatológiai vizsgálat kétoldali, döntően az arteria cerebri media és anterior határterületben elhelyezkedő lágyulást mutatott. Ezen ritka és figyelemre méltó tünetegyüttes az irodalomban „ál" -agytörzsi érkatasztrófa (pseudobrainstem stroke) elnevezést kapta. A szerzők tárgyalják a szindróma tünettani jellegzetességeit, ezek patológiai alapját és röviden áttekintik a határterületi lágyulások kialakulásának patomechanizmusát.