Ideggyógyászati Szemle - 1974;27(11)

Ideggyógyászati Szemle

1974. NOVEMBER 01.

A hyperproteinorhachia szokatlan esete

DR. RUSZ Sándor, DR. NAGY Klára

Szerzők 22 éves férfi kórképét ismertetik, amelyre jellemző az idegrendszeri és belgyógyászati eltérés nélkül több mint két éve változatlan liquordysproteinosis. A lumbalis liquorban talált protein-cytologiai disszociáció nem gyulladásos eredetű transsudatív zavarra utal.

Ideggyógyászati Szemle

1974. NOVEMBER 01.

Depot-tranquillansok hatásának egyes socialpsychiatriai szempontjai

DR. BÖSZÖRMÉNYI Zoltán, DR. SOLTI Gyöngyi, DR. VERES Zsuzsanna

Szerzők észleléseik alapján állítják, hogy az ún. depot-neurolepticumok bevezetése nemcsak újabb pharmacologiai segítségként, hanem a socialpsychiatriai megfigyelések gyűjtésére serkentő kezelési módszerként tekintendő. E megfigyeléseket megkönnyíti a szer beadásával kapcsolatos rendszeresebb időszakos ellenőrzés is. Így válik lehetővé a beteg állapotváltozásán kívül a család és munkatársak reactiójának előbbivel kapcsolatosan a folyamatos észlelése is. Ezen peristatikus tényezők döntően befolyásolhatják a beteg sorsát, melyet az új kezelésmód újdonságjellegén túlmenően a környezetének megváltozott elvárásai is módosítanak, részben előnyösen, gyakran előnytelenül. A munkatársak és a családtagok magatartásának fontosságára és egyben eltérő jellegére három betegük idevágó adatait ismertetik.

Ideggyógyászati Szemle

1974. NOVEMBER 01.

A scapuloperonealis syndroma három myogen esete

DR. BEKÉNY György, DR. BRASCH András, DR. FORNÁDI Ferenc

A szerzők 3 esetben myopathiás jellegű scapuloperonealis syndromát (SPS) észleltek. Az első esetben recessiv autosomalis öröklődésű késői myopathiáról volt szó, melyben a kiterjedt gyulladásos beszűrődések az alapfolyamattól független reactiónak voltak minősíthetők. A harmadik eset domináns öröklődésű Landouzy-Dejerine típusú izom-dystrophiának felelt meg. Az izom-biopsiában histokémiai módszerrel izolált II. típusú rost-hypertrophia volt észlelhető. A myogen és neurogen (spinalis) eredetű SPS elkülönítése még korszerű vizsgálati módszerek alkalmazása esetén sem mindig sikerül. A SPS alatt nem szabad élesen körülírt tünetegyüttest értenük. Mégis a neuromuscularis megbetegedések bizonyos szakában kialakulhat olyan elváltozás, melynek súlypontja scapuloperonealis. Ilyenkor a SPS elnevezés használata indokolt és differenciáldiagnosztikailag hasznos lehet. A szerzők az eddig észlelt esetek alapján a SPS osztályozását adják.

Ideggyógyászati Szemle

1974. NOVEMBER 01.

Transmaxillo-sphenoidalis hypophysectomiákról

DR. MÉREI F. Tibor, DR. BOBEST Mátyás, DR. BAUER Miklós, DR. ALFÖLDY Jenő

A szerzők 50 esetben végzett transmaxillo-sphenoidalis hypophysectomia során nyert tapasztalataikról számolnak be. A műtéti eredmények és az alacsony mortalitás alátámasztják ezen műtétek kiterjesztett javallat alapján történő végzését. Az ismertetett módszer lehetőséget nyújt a hypophysis daganatok radikális eltávolítására, anélkül, hogy a műtéti rizikót növelné. A szerzők egyben felhívják a figyelmet a fül-orr-gégész és idegsebész szakemberek gyümölcsöző együttműködésének lehetőségére.

Ideggyógyászati Szemle

1974. NOVEMBER 01.

Izom-dystrophiás családban észlelt leánybeteg (X chromosomalis vagy autosomalis recessiv öröklődés?)

DR. MÁRKUS Attila, DR. FORNÁDI Ferenc, DR. BEKÉNY György

3 testvéren, 2 fiún és 1 leányon észleltünk típusos i.d.-t. 3 betegünk minden adata jól beleillett a Duchenne i.d. típusos képébe. A leánybeteg miatt azonban mérlegelnünk kellett az infantilis recessiv autosomalis típus lehetőségét is. A beteg leánynál talált magas serum-enzym értékek, EKG elváltozás, a családban észlelt csontfejlődési rendellenességek és mentális retardatio alapján valószínű, hogy Duchenne típusú i.d.-ról volt szó. Duchenne-es családok nőtagjain a következő elváltozás-fokozatok lehetnek jelen: 1. Átvivőkön klinikai tünetmentesség mellett különböző módszerekkel enyhe kóros eltérések mutathatók ki, 2. I.d. abortiv tünetei vannak jelen, 3. Duchenne típusú i.d. enyhe formája észlelhető leánygyermeken. Az irodalomban kb. 20 ilyen eset található. Ide soroljuk saját észlelésünket. A folyamatos átmenetet képező elváltozások súlyossága az izomsejtekben functionáló kóros X chromosomák mennyiségével arányos.

Ideggyógyászati Szemle

1974. NOVEMBER 01.

Kisérsebészeti műtétek okozta korai érelváltozás

DR. BODOSI Mihály

Agyi keringészavarok kezelésében alkalmazott 23 shunt-műtét — a. temporalis superficialis és a. cerebri media anastomosisa — során az előbbi érből a felszabadítás különböző időpontjaiban vett minták képezik a feldolgozás alapját. 44 perccel a praeparálás után a megelőzően ép a. temporalis superficialis környezetében oedema és először foltokban, majd diffuse vérelemek jelennek meg az adventitiában. A „rapid gyulladásos reakció”-t az érfelszabadítás okozta traumának tudja be és az anastomosis-functio szempontjából értékeli.