Ideggyógyászati Szemle - 1973;26(10)

Ideggyógyászati Szemle

1973. OKTÓBER 01.

Művészi megnyilatkozások, pubertáskori schizophreniás zajlás során

DR BALAJTHY Béla

Kóros lelki reactiók inspirálta művészi megnyilatkozások mindig érdeklődés tárgyai a psychiatriában. őszintébbek ezek a kimondott szónál és mindennél hívebben tükrözik, nem csak az értelem, de az érzelmek torzulásait. Ebből a szempontból érdemel figyelmet az itt ismertetésre feldolgozott eset.

Ideggyógyászati Szemle

1973. OKTÓBER 01.

Összehasonlító vizsgálatok szülést követő psychosisokkal kapcsolatban

DR BÖSZÖRMÉNYI Zoltán

Összegezve észleléseinket, feltűnik a sok hasonlóság az eltérések kisebb aránya mellett a két betegcsoportban. Feltételezhető, hogy ha egy szülés után psychotikus szintet elérő psychés zavar lép fel, úgy az esetek egy részében - legalábbis keresztmetszeti síkban - bizonyos „tünettani uniformizálódás" áll be; természetesen a phaenomenologiai heterogenitas is gyakori volt. Feltűnően egyezett mindkét országban az a tendencia is, hogy a puerperalis, lactatiós, vagy post partum jelzőt humanus-védő szándékkal használták a fennálló kulturális előítéletek miatt, még a biztosan endogennek mondható elmezavarok egyes eseteiben is.

Ideggyógyászati Szemle

1973. OKTÓBER 01.

Beta sugárzás okozta központi idegrendszeri elváltozások állatkísérletekben

CSANDA E., SZIKLA G., CL. Vedrenne, J. Talairach

Szerzők a humán stereotaxiás beavatkozásokban használatos yttrium oxid izotop (Y90) pálcikákat ültettek nyulak agyába és Evans-kék módszerrel vizsgálták az általa okozott vér-agy gát (VAG) zavarok dynamikáját. Szövettani összehasonlító vizsgálatokkal az Y90 oedematogen hatásának időbeli lefolyását és a VAG zavarok közötti kapcsolatokat is figyelemmel kísérték.

Ideggyógyászati Szemle

1973. OKTÓBER 01.

Gondolatok a symptomás schizophrenia pathomechanismusáról, a temporalis epilepsiákkal való összefüggés vetületében

DR FENYVESI Tamás

M. Bleuler 1972-ben 14 pontban foglalta össze azokat a criteriumokat, amelyek szükségesek a schizophrenia diagnosisának felállításához. A schizophrenia kórisme ellentmondásosságára utal önmagában az a tény is, hogy e 14 pont több mint fele nem azt határozza meg, hogy mi a schizophrenia, hanem azt, hogy mit nem tarthatunk annak; a további criteriumok is csak a schizophrenia fogalom körvonalait vonják meg.

Ideggyógyászati Szemle

1973. OKTÓBER 01.

Kórrajzi adatok és diagnostikai kategóriák epidemiológiai és szociálpsychiatriai szempontból

DR KARDOS György

Közel ötven éve, a huszas évek végén a Schaffer-klinika fiatal munkatársai, Angyal Lajos és Sántha Kálmán kezdeményezésére új, részletes, tudományos feldolgozásra alkalmas kórrajz-mintát dolgoztak ki, amely hetővé tette a retrospektív pathologiai, epidemiologiai, catarnnestikus, etc. kutatások kibontakozását - hiszen minden klinikai kutatás alapja a klinikum, s ez a betegségek és a therapiás eljárások gondos és pontos leírásán áll, vagy bukik.

Ideggyógyászati Szemle

1973. OKTÓBER 01.

Céltünetek, célsyndromák, betegségek. A psychopharmacotherapia iránya

DR KUNCZ Elemér

Az elmondottak csak a betegségi kategóriák és a gyógyszerhatások viszonyára vonatkoztak, a valóság ennél lényegesen sokrétűbb; testi, constitutionalis örökléses, psychodynamikai és kiváltó factorok egész sora, valamint szociális tényezők összejátszása határozza meg a psychosis jelentkezését és alakulását. A pharmacotherapiás beavatkozás csakis akkor lehet igazán hatásos, ha a fenti tényezőket szem elől nem tévesztve, szerves kapcsolatban használjuk a megfelelő időben kellő súllyal alkalmazott somato-, psycho- és szociotherapiás eljárásokkal.

Ideggyógyászati Szemle

1973. OKTÓBER 01.

A „psychotrop" gyógyszerek túlzott fogyasztásának profilja az országos adatok tükrében

DR SIMKÓ Alfréd

Szerző csak röviden utal a túlzott drog-konzum szociálpsychiatriai vizsgálatának fontosságára, s hivatkozik saját munkacsoportjának ez irányú működésére. - Sürgeti az ,,eldologiasodott'' - a recepthalmazra épült - orvos-beteg viszony revizióját.