Ideggyógyászati Szemle - 1973;26(03)

Ideggyógyászati Szemle

1973. MÁRCIUS 01.

Az agykéreg rácsszerkezetének jelentősége az EEG szempontjából epilepsziás rohamokban

H. Petsche, P. Rappelsberger

Az agy funkcionális folyamataiba való betekintés javuló technikai lehetőségeinek köszönhetően az elmúlt évtizedekben jelentősen bővült az epilepsziás rohamok fiziológiai folyamatainak ismerete.

Ideggyógyászati Szemle

1973. MÁRCIUS 01.

Idiopathiás hypoparathyreosis complex tartós mozgászavarral*

DR GALLAI Margit, DR FARAGÓ András

Szerzők idiopathiás hypoparathyreosis következtében létrejött complex mozgászavart elemeztek. A kezelés megkezdése előtt az alacsony Ca-szint következtében súlyos tetaniás spasmusok voltak észlelhetők. Ugyanakkor a központi idegrendszer többgócú laesiójára utaló tünetek is mutatkoztak. Az alacsony Ca-szint rendezésére az idegrendszeri károsodásra utaló neurologiai tünetcsoport változatlan maradt, míg a tetaniás spasmusok csökkentek. A residualis mozgászavart részben a megváltozott izomanyagcsere-körülmények között éveken át végzett fokozott izommunka következtében létrejött izom-structura károsodásnak tulajdonítják.

Ideggyógyászati Szemle

1973. MÁRCIUS 01.

Megjegyzés a fronto-occipitalis echoencephalographiához

DR KÁRPÁTI Miklós, DR KÓTA Ildikó, HUMML Frigyes

Nyilvánvalónak látszik, hogy az irodalomban szereplő és a saját betegeinknél is észlelt eredménytelen vizsgálatok a leírt tényezőkön alapulnak. A fentiek figyelembevételével azonban mégis úgy tűnik, hogy ez az eljárás adott esetekben hasznos kiegészítőjévé válhat a bitemporalis echo-vizsgálatnak. A kísérletek során nyert adatok pedig további kutatáshoz szolgáltathatnak alapot.

Ideggyógyászati Szemle

1973. MÁRCIUS 01.

Localis strophantin-hatás alatt regisztrált EEG és klinikai rohamjelenségek összefüggése

FREY Zsuzsa, H. Petsche, P. Rappelsberger

Az agykéregre helyezett g-Strophantin epilepsiás rohamtevékenységet vált ki, amely többé-kevésbé szabályos időközökben, órákon át ismétlődik. A szívglykozida valószínűleg a membrana repolarosatiójának zavarát idézi elő , a Na+- K + - activált transport-systemát - mint ATP-hydrolyzáló enzymrendszert -gátolva. A Strophantin-oldat 10- 5- 10- 3 M koncentrációban kerül nyúl agykérgére. Egyik - rendszerint a bal féltekén longitudinalis sorban elhelyezett (area praecentralis, parietalis, striata) nyolc epicorticalis ezüst-elektródáról az elvezetés bipolarisan és átlag-referenciával történt. Induktív módszerrel kerültek regisztrálásra a mellső végtagok és a fej clonusai. Ezenfelül feszültség-integráció történt. Megfigyelhető volt, hogy az elektromos rohamok bizonyos parametereinek stabilitása, illetve változása egyaránt clonusok megjelenésével, vagy megszíinésével egyidejű lehet. Ezek a parameterek a következők: feszültség, frekvencia, sz.abályosság, kiterjedés és fázis. A viszony az epicorticalis elektromos rohamtevékenység és a clonizáló mozgás között azonban változákony és inkonstans. Kettős magyarázat lehetősége kerül megbeszélésre: A clonusos roham tevékenységért elsődlegesen felelős folyamatok a kéreg mély rétegeiben zajlanak, amelyeknek tevékenysége nem tükröződik híven a felszíni elektrogrammon; illetve a klinikai és a corticalis elektromos roham közötti összefüggés nem közvetlen.

Ideggyógyászati Szemle

1973. MÁRCIUS 01.

A myasthenia gravis pathogenesisének neurogen magyarázata; a serumok antineuronalis activitása

DR FAZEKAS András, DR OROSZ Antal, SZENTPÉTERI Gabriella

Myasthenia gravisban szenvedő betegek és egészséges egyének serumaiból immunglobulinokat izoláltak, melyeket fluorescein isothiocyanáttal jelöltek. Különböző emlősök szövetmetszeteiben direct és indirect immunofluorescens módszerrel vizsgálták a jelzett ellenanyagok kötődését. A myastheniás betegek seruma reactiot adott egyes nagyagykérgi és agytörzsi neuronok, kisagyi Purkinje-sejtek és gerincvelői motoneuronok magjaival. Az egészségesek és a betegek jelzett ellenanyagai nem kötődtek izom, máj, lép, ovarium, vese sejtek és leukocyták, valamint borjú-thymus praeparatum magjaihoz; a harántcsíkolt izmok fluorescentiáját sem észlelték.

Ideggyógyászati Szemle

1973. MÁRCIUS 01.

Kerekasztal konferencia a Melleril-kezelések tapasztalatairól

DR HUSZÁR Ilona

Hazánkban a közelmúltban került forgalomba a Sandoz és EGYT kooperációjában a jólismert phenothiazin-származék a thioridazin, gyári nevén Melleril. Bár már 10 éves próbát kiállt gyógyszerként került hazai gyártásra, mégis hasznosnak látszott a beszélgetés a gyógyszer használatának eredményeiről, amit az Ideg- és Elmegyógyász Társaság szervezésében megrendezett kerekasztal konferencia az ismert maior tranquillánsokkal történő összehasonlításban el is végzett.