Ideggyógyászati Szemle - 1973;26(02)

Ideggyógyászati Szemle

1973. FEBRUÁR 01.

A központi idegrendszer glycolysisének és energiafelhasználásának változásai kísérletes uraemiában

DR SZEGEDY László, DR JOHAN F. Jongkind

Szerzők kísérletes uraemiában, egerek nagyagyi hemisphaeriumának biokémiai, fluorimetriás vizsgálatáról számolnak be. Az acut veseelégtelenséget műtéti úton, bilateralis ureterotomiával idézték elő. Vizsgálataik során meghatározták az agyi energia-tartalékok (ATP, kreatin-foszfát, glycogen, glukóz, glukóz-6-foszfát), tejsav és más glycolysis intermediaer termékek concentratióját, illetve azok változását a decapitatiót követő ischaemia kezdeti 10 mp-es szakában.

Ideggyógyászati Szemle

1973. FEBRUÁR 01.

Cytostaticus (immunosuppressiv) therapia myasthenia gravisban

DR SZOBOR Albert

Szerző röviden ismerteti azokat az adatokat, amelyek a myasthenia gravis autoimmun pathomechanismusa mellett és ez ellen értékelhetők . Ismerteti a myasthenia cytostaticus (immunosuppressiv) kezelésének elméleti alapját. Saját beteganyagában 4 év alatt mesylerithrittel és azathioprinnel kezelt 62 betegén észlelt eredményéről számol be; betegei egyharmadán jelentős , további harmadán fokozatos, lassú javulást észlelt. Tárgyalja a cytostaticumok hatásmechanizmusát myastheniában és vázolja a cytostaticus kezelés helyét és jelentőségét a myasthenia therapiájában.

Ideggyógyászati Szemle

1973. FEBRUÁR 01.

A központi idegrendszer megbetegedése Behcet-kórban

DR NÁDOR Györgyi, DR GASZNER Péter

A szerzők 46 éves nő és 20 éves férfi neuropathologiai vizsgálatának leleteit közlik. A Behcet-kór 5 hónapos, ill. 5,5 éves fennállása után a Th 8 gerincvelő-segmentum haránt-laesiójának tünetei közt következett be az exitus. A kórszövettani képet a lágyagyhártyák megvastagodása, az erek falának megvastagodása ill. helyenként kereksejtes beszűrődése, gócos necrosisok dominánsan a gerincvelőben, ill. az első esetben az oblongata, másodikban a c. mamillarek magasságáig jellemezték.

Ideggyógyászati Szemle

1973. FEBRUÁR 01.

Az agy histamin tartalmának vizsgálata patkányok kísérletes égési sérülésében

DR FAZEKAS I. Gyula, DR KÓSA Ferenc, DR VIRÁGOS KIS Erzsébet, DR BASCH András

Patkányok hátbőrén a testfelszín kb. 20%-ára kiterjedő III. fokú égési sérülést idéztünk ő és ezután 1, 5, 10, 30 perc; 2, 6, 12, 24 óra; 2, 3, 5, 7 nap múlva spektrofluorometriás módszerrel meghatároztuk az agy histamin-tartalmát.

Ideggyógyászati Szemle

1973. FEBRUÁR 01.

,,Üres'' sella syndroma

DR JULOW Jenő, DR KIRÁLY Magdolna, DR MAJOR János, DR HAJDA Márta, DR SIMON László

Hypoplasiás diaphragma sellae mellett liquor pulsatio hatására a subarachnoidealis liquortér a sellába herniálódhat, a hypophysis „nem daganatos cystái" a subarachnoida.lis térbe rupturálhatnak „üres" sella syndromát okozva. Az ÜSS klinikailag változatos megjelenésű intrasellaris vagy suprasellarisan is terjedő hypophysis daganat tüneteivel járhat, de kombinálódhat liquorrhoea nasalissal, fejfájással is. Diagnostizálása, illetve elkülönítése csak radiologiai módszerek segítségével lehetséges: pneumographiával, illetve a PEG tomographiával kiegészített vizsgálatával. A szerzők két saját és az irodalomban ismertetett 95 beteg adatai alapján igyekeznek egységes képet adni az ÜSS fogalmáról, aetiologiai tényezőiről és pathomechanismusáról, majd az ŰSS-val kapcsolatos klinikai, szemészeti, radiológiai és therapiás kérdéseket taglalják - megkísérelve az eddig közölt esetek összefoglaló elemzését -, és felhívják a figyelmet az elváltozás felismerésének jelentőségére.