Ideggyógyászati Szemle - 1973;26(01)

Ideggyógyászati Szemle

1973. JANUÁR 01.

Exogen tényezők és az Alzheimer-féle betegség

TARISKA István

Az Alzheimer-féle betegség kizárólag endogén, öröklődő degenerativ jellege sem népesség-, sem családgenetikai vizsgálatokkal nem volt egyértelműen tisztázható. Vagy polygenes autosomalis, vagy a géntársulásos endogén és exogen tényezők összegeződése révén meginduló degeneratio lehetőségét mérlegelik.

Ideggyógyászati Szemle

1973. JANUÁR 01.

A neurosis morbiditásának alakulása egy magyar faluban, lakói gazdasági megerősödésének és az urbanizáció kezdetének fázisában (1960 — 1971)

DR JUHÁSZ Pál

Az általunk vizsgált magyar faluban az elmúlt 12 év alatt az urbanizáció elemi jelenségeinek kibontakozását és ezzel párhuzamosan a neurosis egyébként is magas morbiditásának további emelkedését figyelhettük meg. A felnőtt lakosságban elérte a 42,2%-ot.

Ideggyógyászati Szemle

1973. JANUÁR 01.

A liquor összetételének változása halál után

MOLNÁR László

A normális kontrollokhoz viszonyítva halál után a liquor glukose-, lactat- és pyruvat-tartalma, valamint a lactat : pyruvat hányados értéke szignifikánsan megnő, a pH értéke pedig szignifikánsan csökken. Szignifikáns a K mennyiségének növekedése is a liquorban halál után. Szerző a változások elemzése alapján arra a következtetésre jut, hogy a liquor összetételének vizsgálata támpontokat szolgáltat súlyos állapotban levő betegek prognosisának megítéléséhez és az ,,agy-halál” megállapításához. Kedvezőtlen prognostikai jel — a lactat és a pyruvat mennyiségének növekedése mellett — a liquor glukose-tartalmának fokozódása a kórlefolyás során; arra utal, hogy az idegsejtek nem képesek normális úton értékesíteni legfontosabb energia-forrásukat. Ilyen esetekben megalapozott a „luxus perfusio” analógiájára „luxus glukose-ellátás”-ról beszélni, mert feltehető, hogy az idegsejtek egy része már elpusztult, a még működőképesek számára pedig „feleslegesen sok” a rendelkezésükre bocsátott glukose-mennyiség.

Ideggyógyászati Szemle

1973. JANUÁR 01.

Az agyi artériák thrombektomiáiról

Szerzők ismertetik 3 artéria cerebri media thrombosisos betegnél végzett műtét kapcsán szerzett tapasztalataikat. Saját anyaguk és az irodalmi adatok alapján megállapítják, hogy a cerebralis thrombektomia és embolektomia alapfeltételei a fiatal kor (50 év alatt), ép általános érrendszer, jó collateralis keringés, rövid elzáródott érszakasz, korai műtét és természetesen megfelelő gyakorlat a mikrochirurgiai eszközök használatában.

Ideggyógyászati Szemle

1973. JANUÁR 01.

Beszámoló az 5. Psychiatriai Duna-sympoziumról

Az 5. Psychiatriai Duna-sympozium 1972 szeptember 12 és 14 között a bulgáriai Russe-ban került megrendezésre. Minthogy sem a beküldött, sem a ténylegesen előadott előadások anyaga ezideig nyomtatásban nem jelent meg, így saját jegyzeteim alapján állítom össze e rövid ismertetést.