Ideggyógyászati Szemle - 1971;24(10)

Ideggyógyászati Szemle

1971. OKTÓBER 01.

Adatok az emberi Pacchioni-granulatiók szövettanához és az életkorral kapcsolatos változásaihoz

DR. FARKAS Judit

Szerző 29 „normális” elhaltban vizsgálta a Pacchioni-granulatiók szövettani szerkezetét fény- és polarisatiós mikroszkópos módszerekkel. Az életkor szerinti megoszlás 13—85 évig terjedt.

Ideggyógyászati Szemle

1971. OKTÓBER 01.

A psychiatriai nozológia fejlődéstörténetéről és jelenlegi helyzetéről

DR. PETHŐ Bertalan

A psychiatriai nozológia a psychiatria természettudományos-medicinális hagyományaiban gyökerezik. Mint a történeti áttekintés mutatja, a XIX. sz. második felében gazdagon kifejlődő nozológiai törekvések belülről a rendszerezés botanikai-zoológiai eszményeiben való csalatkozás miatt, kívülről az antropocentrikus irányvonal aspektuáhsan széttagolt, módszertanilag kellően nem tisztázott, gyakran csak rejtett érvényesülése miatt forgácsolódtak szét.

Ideggyógyászati Szemle

1971. OKTÓBER 01.

Az infra- és peritentorialis cisternák jelentősége infratentorialis térszűkítő folyamatok diagnostikájában

DEÁK György

Az infra- és peritentorialis cisternák röntgenanatomiai ismertetése után a szerző tárgyalja az infratentorialis térszűkítő folyamatok által okozott cisterna elváltozásokat. Felhívja a figyelmet a cisterna tomographia fontosságára és pneumographiás felvételeken mutatja be a normális és pathologias cisternógram jellemzőit. Megállapítja, hogy a kóros cisterna-elváltozások alapján, még a kamrarendszer telődésének hiányában is bizonyítani lehet a hátsó-scala térszűkítő folyamat fennállását és gyakran annak localisatiója is lehetséges az infratentorialis téren belül.

Ideggyógyászati Szemle

1971. OKTÓBER 01.

Fiatal férfiak ideges panaszai

DR. OZSVÁTH Károly

A katonaorvos gyakran kap olyan feladatot, hogy nagyszámú fiatal közül válassza ki a különböző lelki betegségekben szenvedő vagy ilyenekre hajlamos egyéneket. A célravezető az lenne, ha mindenkit elmeszakorvos vizsgálna meg; erre azonban sohasem áll elegendő szakember, elegendő idő rendelkezésre. Az erőltetett tömeges szakorvosi vizsgálatok értéke is kétes.

Ideggyógyászati Szemle

1971. OKTÓBER 01.

A liquor-sejtek pusztulása in vivo és in vitro

GUSEO András

A szerző a liquor sejtjeinek pusztulását vizsgálta in vivo és in vitro fény- és elektronmikroszkóppal két postoperativ esetben és egy ismeretlen eredetű meningitis esetében. Leírja a különböző fajtájú liquor-sejtek degeneratiójának finomszerkezeti jellemzőit, a degeneratio időbeli alakulását, az eosinophil sejtek golyósejtté alakulását és állást foglal ennek degenerativ jellege mellett. Kiemeli az eosinophilek specifikus szemcséinek pusztulását, kristályaik feltöredezését. Megállapítja, hogy a sejtek pusztulása hasonló módon megy végbe in vivo és in vitro (szobahőmérsékleten). Hangsúlyozza a meningealis sejtek ellenállóképességét.