Ideggyógyászati Szemle - 1971;24(11)

Ideggyógyászati Szemle

1971. NOVEMBER 01.

A neuroleptanalgesia hatása az agyi elektromos tevékenységre

DR. OROSZ Éva, DR. TÓTH Szabolcs, DR. JUHÁSZ János

Tapasztalatainkat összefoglalva azt mondhatjuk, hogy az NLA EEG képe nem azonos semmilyen más narcosis elektromos képével, még N2O-val kombinálva sem. Az NLA az agyi elektromos aktivitást bizonyos fokig izgalmi irányba tolja el, a meglevő izgalmi jeleket fokozza, az agy ingerekkel szembeni reactio-készségét facilitálja, az ingerválasz erősebb és kiterjedtebb, az ingerküszöb csökken. Mindezek a tulajdonságok az NLA-t nagyon alkalmassá teszi functionalis idegsebészeti műtétek anaesthesiájára. A DHBP-ről pedig úgy véljük, hogy az EEG terheléses vizsgálatokban az eddigi módszerek mellett megvan a jogosultsága.

Ideggyógyászati Szemle

1971. NOVEMBER 01.

Az epilepsiás generalizált tüske-hullám synchronisatio* viselkedése természetes éjszakai alvásban

DR. HALÁSZ Péter, DR. DÉVÉNYI Éva

Hat generalizált 3 c/s és négy generalizált lassú tüske-hullám mintával rendelkező epilepsiás betegnél ( 4 petit mal; 3 petit mal - grand mal epilepsia és 3 Lennox-Gastaut-syndroma) vizsgáltuk a tüske-hullám synchronisatio jelenségeit polygraphiásan regisztrált spontán éjszakai alvás során.

Ideggyógyászati Szemle

1971. NOVEMBER 01.

Agyi reticulosarcomatosus megbetegedéshez társuló demyelinisatio

DR. FARKAS Judit

Esetünket a reticuloendothelialis rendszer Wilke-féle encephalitises-sarcomatosus megbetegedései, közelebbről a sarcomatosus képek körébe soroljuk. A károsodott oligodendroglia magokban helyenként feltehetően vírus term szintű inclusiókat találtunk. Az electiv fehérállomány degeneratio alapján felmerül induló progressiv multifocalis leukoencephalopathia lehetősége.

Ideggyógyászati Szemle

1971. NOVEMBER 01.

[Ritka elektronsztagmográfiás lelet másodlagos agytörzsi elváltozás esetén*.]

M. Hoffmann, E. Scherzer

[Jelen közleményben egy olyan megfigyelésről szeretnénk beszámolni, amely ritka klinikai és elektronisztagmográfiás tünetegyüttest kínált. Egy akkor 26 éves szerszámkészítő 1966.9.2-án balesetet szenvedett, miközben egy motorversenyen vett részt a Gaisbergen. Az esés után a beteg azonnal eszméletét vesztette. Ebben az állapotban a páciens a salzburgi baleseti kórházba került, ahol 9 hétig fekvőbetegként, majd 6 hétig a salzburgi tartományi kórház neurológiai osztályán kezelték.]

Ideggyógyászati Szemle

1971. NOVEMBER 01.

A Droperidol és Fentanyl hatása macska agyi elektromos aktivitására és agyi reakciókészségére

DR. TÓTH Szabolcs, DR. OROSZ Éva, DR. JUHÁSZ János

A szerzők megvizsgálták a Droperidol és Fentanyl hatását az agyi elektromos aktivitásra állatkísérletekben. Vizsgálataikat azért tartják fontosnak, mert a funkcionalis idegsebészet műtéteinek egy része hasonló gyógyszerelésben folyik. Ezekben a műtétekben az agyi reakciókészség és ennek a gyógyszerelés hatására történt megváltozásának ismerete igen fontos. A modell állatkísérletek ennek megértését segítik elő. Vizsgálatokkal megállapították, hogy a Droperidol és Fentanyl hatására az agyi elektromos aktivitás mélyrehatóan megváltozik és bizonyos fokig izgalmi irányba tolódik el. Ezt támasztja alá, hogy Droperidol és Fentanyl a pentamethylen-tetrazol izgató hatását fokozzák és tartósítják. Droperidol és Fentanyl a kiváltott \rálaszokat növeli és stabilizálja. A két szer egymás hatását fokozza.