Ideggyógyászati Szemle - 1970;23(9)

Ideggyógyászati Szemle

1970. SZEPTEMBER 01.

A gyermekkori myopathiákról

DR. MÁTTYUS Adorján, DR. GORÁCZ Gyula, DR. TÓTH Szabolcs, DR. SIMON László, DR. LIPCSEI Attila

24 chronikus izombetegségben szenvedő gyermek ismertetése. A klinikai és általános laboratóriumi vizsgálatokon kívül serum CPK és aldolase, EMG, legtöbbjüknél izom-biopsia is történt. Az EMG- valamint a serum-enzym vizsgálatok (CPK, Aldolase) elsősorban a pseudomyopathiás spinalis izom-atrophiától való elkülönítésben döntőek. Biztos DMP-esetekben is kaphatunk a biopsiában erős gyulladásos reactiót. Az alapos laboratóriumi vizsgálatok segítenek hozzá a „tüneti myopathiák" - jelen esetben 1 D-vitamin resistens rachitis felismeréséhez.

Ideggyógyászati Szemle

1970. SZEPTEMBER 01.

Az EMG jelentősége a polymyositis diagnosticájában

DR. IRÁNYI Jenőné

A szerzők 9 chronicus PM beteget 2-4 éven át észleltek s rajtuk ismételten végeztek EMG vizsgálatokat. A hosszmetszeti kép és az EMG jelek elemzése alapján a következőket állapították meg: 1. A chronikus PM-re jellemző az EMG jegyek foltszerű megoszlása és spontán fibrillatio ritka jelentkezése. 2. A betegek klinikailag ép kézizmain kapott kóros EMG alapján következtetni lehet a folyamat generalisatiójára. 3. Az EMG ehetővé teszi a folyamat dynamikájának ellenőrzését. 4. Idült gyulladásos folyamat esetén lényegében csak az EMG alapján ítélhető meg, hogy a súlyosan károdosott izomzat mennyire terhelhető. Az EMG egyben adatot nyújt a helyes therapia megválasztásához.

Ideggyógyászati Szemle

1970. SZEPTEMBER 01.

A craniovertebralis átmenet célzott röntgenvizsgálatának jelentősége

DR. PÁTKAI István, DR. KENÉZ József, DR. VEÉR András

A szerzők egyoldali basalis impressio esetét ismertetik. Kiemelik a tünetek sclerosis multiplexre emlékeztető fluctuáló lefolyását és a késői manifestatio pathogenetikai tényezőit. Felhívják a figyelmet a rétegvizsgálat jelentőségére, mert nemcsak a klinikai tünetek lehetnek félrevezetők, hanem - mint esetükben is - egyoldali impressiónál az oldalirányú felvétel craniometriás adatai sem egyértelműek.

Ideggyógyászati Szemle

1970. SZEPTEMBER 01.

Adatok a Vogt-Koyanagi-Harada syndroma pathologiájához és klinikumához

DR. PINTÉR Ágnes, DR. PÉK László, DR. FARKAS Éva

Szerzők rövid irodalmi áttekintést adnak a Vogt-Koyanagi-Harada syndroma klinikumáról és pathologiájáról. A továbbiakban saját esetüket ismertetik, mely szerintük a Vogt-Koyanagi-Harada-syndroma önálló entitasként való felfogásának jogosságát támasztja alá. Továbbáfelhívják a figyelmet a részletes neurologiai kivizsgálás szükségességére azokban az esetekben, ahol Vogt-Koyanagi-Hararada syndroma lehetősége felmerül.

Ideggyógyászati Szemle

1970. SZEPTEMBER 01.

Delirium tremens kezelése Trioxazinnal

DR. MÜLLER Frigyes

Előzetes kísérleteinkben delirium tremenses betegnél Trioxazin lökés-therapiát alkalmazva igen kedvező eredményeket kaptunk. Szövődményeket nem észleltünk. Úgy tűnik, hogy a szer meggátolja a delirosus izgalmi megnyilvánulásokat megfelelő adagban, mely még alig okoz somnolentiát. Benyomásunk szerint a Trioxazin egyenértékű, nem kizárt, hogy hatásosabb az Andaxinnál is. Előnye, hogy adható Andaxin allergia esetén is.

Ideggyógyászati Szemle

1970. SZEPTEMBER 01.

Arteria trigemina primitiva, mint agyi steal syndroma alapja

DR. GÁCS Gyula, DR. POÓR Gyula

Szerzők két, angiographiával kimutatott arteria trigemina primitiva persistens esetet ismertetnek. Elemzik azon lehetséges kóros haemodynamikai változásokat, amelyeket a carotis-basilaris anastomosis okozhat, és eseteik pathogenesisében szerepet tulajdonítanak az általában mellékleletnek tartott éranomaliának.

Ideggyógyászati Szemle

1970. SZEPTEMBER 01.

Herpes zoster oticushoz társuló arcidegbénulás és görcsök

DR. GERENCSÉR Ferenc

21 éves férfi beteg typusos herpes zoster oticusa kapcsán trismust, musc. sterooclei-domastoideus görcsöt és opisthotonust észlelt. Tetanus fertőzés lehetőségét kellett kizárni.

Ideggyógyászati Szemle

1970. SZEPTEMBER 01.

A nagyagykéreg és a thalamus vérátáramlásának és szöveti 02 tensiojának változása Cardiazol- és strychnin-görcsök alatt

DR. GÁCS Gyula, DR. POÓR Gyula, DR. KOPA János, DR. MOLNÁR László

Szerzők Chloralose-Urethannal altatott nyúlon i. v. adott Cardiazollal és strychnin-nitráttal kiváltott görcsök alatt vizsgálták a nagyagykéregben és a thalamusban a vérátáramlás- és a szöveti p02-változások összefüggését. A szöveti p02 mindkét anyag okozta görcs idején, mindkét vizsgált agyi területben csökkent; az átáramlás változásai a nagyagy kéregben és a thalamusban nem azonosak. A vérátáramlásváltozások nem magyarázhatók a localis gáztensio-változásokkal; már korábbi megfigyeléseink is arra utaltak, hogy egyéb, esetleg idegi szabályozó mechanismus is szerepet játszik.