Ideggyógyászati Szemle - 1970;23(6)

Ideggyógyászati Szemle

1970. JÚNIUS 01.

Status epilepticus kezelése általános hypothermiával és localis agyi hűtéssel

DR. PÁSZTOR Emil, DR. OROSZ Éva, DR. SZABÓ Gyula, DR. TOMKA Imre

A rendelkezésünkre álló gyógyszerekkel a status epilepticus nem mindig befolyásolható. Szerzők két betegen a localis agyi hűtés és az általános hypothermia kombinált alkalmazásával, illetve csak localis agyi hűtéssel szüntették meg a status epilepticust. Részletesen ismertetik a betegek kórtörténeti adatait, a hűtéses kezelést és tárgyalják a hűtés feltételezett hatás-mechanismusát.

Ideggyógyászati Szemle

1970. JÚNIUS 01.

Csoport-therapia játékos művészi foglalkozással

DR. POLCZ Alaine

,,Csoport-therapia játékos művészi foglalkozással" a klinikai therapiás foglalkozások körébe tartozik. Eltér a szokásos művészet-therapiától, formájában és lényegileg is.

Ideggyógyászati Szemle

1970. JÚNIUS 01.

Az agy scintigraphiás vizsgálata kapcsán szerzett tapasztalataink

DR. PÁLVÖLGYI Richárd, DR. PAULSON Olaf

Szerzők ismertetik a gammasugárzó izotópok alkalmazásával történő agyi scintigraphia methodikáját és klinikai alkalmazását. Közlik közel 100 vizsgálat kapcsán nyert tapasztalataikat. 8 esetben a carotis internába történt ismételt heparin-tartalmú élettani sóoldat-befecskendezés után egy nappal készült scintigrammokon az orbitában fokozott izotop-felhalmozódást észleltek.

Ideggyógyászati Szemle

1970. JÚNIUS 01.

Trigeminus neuralgiák kezelése Morpholeppel

W. A. Szmirnov, O. M. Szavickaja, E. P. Gladkova

Kínzó fájdalomrohamok trigeminus neuralgiáknál valamint a hatékony kezelési módszerek gyakori hiánya arra késztetik a tudósokat, hogy új anyagokat keressenek, melyek eme betegek szenvedéseit megkönnyíthetnék. Az utóbbi években a neuropharmacologia lényeges sikereivel kapcsolatban új gyógyszer-készítményeket nyertek, melyek trigeminus neuralgiánál alkalmazva, specifikus fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. Ezen készítmények egyike a Morpholep nevű magyar készítmény (Chinoin).

Ideggyógyászati Szemle

1970. JÚNIUS 01.

A psychiatriai rehabilitáció néhány szociális vonatkozása

DR. GÁLFI Béla, DR. KISS-VÁMOSI József

A rehabilitáció az orvostudományban, így a psychiatriában is régen ismert fogalom, de még az egész világon megoldásra váró probléma; különösen vonatkozik ez a psychiatriai rehabilitációra.

Ideggyógyászati Szemle

1970. JÚNIUS 01.

Ritka aetiologiájú peripheriás arcidegbénulások

DR. BODRICS Mária

Három peripheriás arcidegbénulásos esetükről számol be, amelyekben a bénulás aetiologiáját csak a feltáró fülműtéttel tisztázták. A bénulás oka egy esetben az idegből kiinduló neurinoma volt, két esetben pedig, gyakorlatilag negatív fültükri lelet ellenére, hallásvizsgálattal, röntgennel valószínűsített és műtéttel igazolt intrapyramidalis cholesteatomát találtak. Különböző eredetű peripheriás arcidegbénulás okának tisztázásához a fülorvosi és röntgen vizsgálat elengedhetetlen.

Ideggyógyászati Szemle

1970. JÚNIUS 01.

A veleszületett spinalis extraduralis cystákról

DR. BODOSI Mihály

Szerző egy eset ismertetése és az irodalmi adatok alapján tárgyalja az úgynevezett veleszületett extraduralis cystákat. Összehasonlítva más gerinczáródási zavarokkal, a fejlődés folyamata alapján elképzelhető, hogy abban az időben, amikor az ágyéki szakaszon meningo-kele jön létre, a háti regióban már csak cysta alakulhat ki. A társult Scheuermann-féle kyphosis dorsalis juvenibs a cystával oki összefüggésbe nem hozható betegség. Végül a cysta eltávolítása mellett a spinofusio mérlegelendő.