Ideggyógyászati Szemle - 1961;14(12)

Ideggyógyászati Szemle

1961. DECEMBER 01.

[Fejlődés - Reakció - Folyamat]

NIKOLA Schipkowensky

[Ez a meghatározás a szomatikus és a pszichés élet elválaszthatatlanságát hangsúlyozza, ami nem jelenti azt, hogy ezek azonosak. De ez már hangsúlyozza, hogy az anyag az elsődleges, a szellem pedig a másodlagos; mert a forma tartalom nélkül elképzelhetetlen. A tudatot, mint az emberi lét legmagasabb formáját, nem szabad a szervének puszta epifenoménjének tekinteni. Bár a pszichés tevékenységet az agy végzi, annak tartalmát és logikai szerkezetét az objektív valóság határozza meg, amelynek szubjektív leképezése. A meghatározás utal az emberi személyiség biológiai eredetére is, amelynek további fejlődése a feltétlen reflexek és az időbeli kapcsolatok legbonyolultabb dinamikus sztereotípiáinak kialakulásával való kombinációján alapul. Végül, ez a meghatározás feltételezi a pszichiátria és a neurológia elválaszthatatlanságát is: ezek az orvosi tudomány egységes tagjai.]

Ideggyógyászati Szemle

1961. DECEMBER 01.

A spinalis carcinoma metastasisok műtéti indicatióinak kérdéséről

PÁSZTOR Emil, NAGY Vilmos

40 spinalis cc. metastasisos beteg műtétjével szerzett tapasztalat alapján az egy gócú spinalis carcinoma metastasisok műtétjétől nem állunk el s nem jelent kontraindikációt egymagában a paraplegia sem. A műtéti indikációt és a várható eredményeket elsősorban a primer tumor hisztológiai és biológiai tulajdonságaitól, a betegség lefolyásától és a beteg általános testi állapotától tesszük függővé. Az operált és nem operált betegek katamnesticus értékelése alapján, a műtétet ajánlani tudjuk. Miután a compressio ill. a paresis súlyossága jelentős a postoperativ eredmények alakulásában, korai műtét kívánatos.

Ideggyógyászati Szemle

1961. DECEMBER 01.

Sclerosis multiplex és generalisalt reticulosarcoma együttes esete

PAPP Mátyás, KIRÁLY Ferenc

63 éves betegnél kb. 20 éven át sclerosis multiplex volt jelen, mely schubokban progrediált. Halála előtt 8 hónappal generalizalt nyirokcsomó megnagyobbodások léptek fel. A boncolási és szövettani vizsgálat testszerte generalizált reticulosarcoma mellett a központi idegrendszerben diffus lágyburki és perivascularis daganatos burjánzást mutatott. A pia-glia membrana jelentéktelen kivétellel mindenhol gátat vetett az idegszövetbe való átterjedésnek, kivéve a corpus pinealét, ami a corpus pinealenak pathológiás folyamatokkal szembeni sajátságos biológiai magatartásának tulajdonítható. A központi idegrendszerben a perivascularis űrökben helyetfoglaló daganatos burjánzás mellett többgócú velőtlenedést találtunk, melyek elhelyezkedésükben és szövettani jellegzetességükben idős sclerosis multiplexes gócoknak felelnek meg. A szövettani kép és a klinikai lefolyás alapján a leírt esetet két különálló megbetegedés véletlen találkozásának kell tartanunk.

Ideggyógyászati Szemle

1961. DECEMBER 01.

Nyaki csigolya-chordoma ritka tünetcsoportja

HAFFNER Zsolt, DÖMÖTÖR László, VACZÓ György

60 éves férfi nyaki elhelyezkedésű chordomáját ismertetik, melynek klinikai képe hullámzó lefolyású volt, s amelynek diagnosisát kórszövettani vizsgálattal sikerült csak tisztázni. Az eddigi irodalmi adatokkal ellentétben a C III. csigolyában reaktív marginalis sclerosis volt kimutatható, melynek létrejöttében a chordomának volt elsődleges szerepe. Az eset megerősíti azt a jelenséget, hogy a vertebralis chordoma klinikai képe nem jellemző és így klinikailag nehezen diagnostizálható.

Ideggyógyászati Szemle

1961. DECEMBER 01.

Spiractinnal végzett elektroencephalographiás vizsgálatok

SOMOGYI István

A Spiractinnal végzett vizsgálatokból megállapítható, hogy: 1. A légzőcentumra gyakorolt hatásán kívül az agytörzsi diffus activatiós rendszerre is izgató hatású. 2. Epilepsiagyanús betegek elektroencephalographiás vizsgálata során provokáló szerként alkalmazható (főleg gyermekeknél). 3. Elvétve generalizált görcsrohamot is eredményezhet, melyet az epilepsiagyanús esetekben ajánlatos szem előtt tartani.

Ideggyógyászati Szemle

1961. DECEMBER 01.

Beszámoló a marseille-i EEG-tanfolyamról

WALSO Róbert

A szerző beszámol a marseille-i EEG tanfolyamról, melyet az „International Federation of Societies for EEG and Clin. Neurophysiology" rendezett 1961. aug. 28. és szept. 2. között Marseille-ben.