Ideggyógyászati Szemle - 1961;14(11)

Ideggyógyászati Szemle

1961. NOVEMBER 01.

Adatok a DDT intoxicatio klinikumához és pathologiájához

FORNÁDI Ferenc, POHL Ödön, SZEGEDY László

A szerzők három, a DDT hosszú időn át való felhasználása következtében kialakult mérgezési esetüket ismertetik. A mérgezési tünetek előterében neurológiai tünetek, egy esetben cerebellaris, másik két esetben polyneuropathiás tünetek állottak. Egyik esetük pathológiai feldolgozása kapcsán adatokat szolgáltatnak a DDT mérgezés emberre vonatkozóan még meglehetősen tisztázatlan pathológiájához.

Ideggyógyászati Szemle

1961. NOVEMBER 01.

Néhány adat az endotoxicus tremorok differentialdiagnosztikájához és azok befolyásolásához

BAUMANN Piroska, SIMON László

A tremorok a hyperkinezisek leggyakrabban előforduló fajtái. Klinikai jelentőségük nem csak abban látható, hogy létrejöttükben a legkülönbözőbb pathogenetikai tényezők szerepelnek, hanem abban is, hogy hyperkinezisfajtát viselik el a legnehezebben.

Ideggyógyászati Szemle

1961. NOVEMBER 01.

Adatok a Parkinson kór és syndroma klinikumához, a psychés trauma jelentősége

RÁBAI Kálmán

1. A kezelésem alatt állott betegek kapcsán ismertettem a betegség klinikai tünettanát illetően észrevételeimet: a kifejezetten oldalra dőlést nevezetesen a tremor oldalára, a fogak feltűnő gyors romlását, a tremornak j. o.-on való gyakoriságát, az éjszakai nyugtalanság és psychés kép súlyosságát, belekben teltségérzést, mint olyan tüneteket, melyek a közleményekben kevés jelentőséget kaptak az eddigiek során. 2. A psychés traumának Parkinson-syndromát kiváltó jelentőségére hívom fel a figyelmet, feltételezem annak pathomechanizmusát a thalamico striopallidaris kapcsolatok révén. 3. Therápiás eredményeimben az Artane-Bellafit-combinatio jó eredményéről számolok be.

Ideggyógyászati Szemle

1961. NOVEMBER 01.

A pharmakotherápia és pszichotherápia viszonya a pszichózisok kezelésében

TÖRÖK István

Az szerző fejtegetéseiből látszik, hogy a pszichotherápia állandó kiegészítője lehet a pharmakotherápiának és viszont. Ez vonatkozik még az intézeti „öröklakókra” is. Ha kizárólag a munkatherápiát vesszük tekintetbe, akkor azt is mondhatjuk, hogy a pszichotikusok, akikre a társadalom még mindig bizonyos előítélettel gondol, therápiás céltudatossággal, tervszerűen vezetett munkatherápiával, amely tervszerűségbe a gazdaságossági szempontok is belejátszhatnak, de nem elsőrendű szereppel, a társadalom kiadásait bizonyos fokig visszatéríthetik.

Ideggyógyászati Szemle

1961. NOVEMBER 01.

Agyalapi lipoma esete

JÓZSA László

A szerző meningitis basilaris tüneteit utánzó intracranialis lipoma esetét ismerteti. Ennek kapcsán áttekinti a koponyaüri lipomák irodalmát, ismerteti a közölt esetek localisatióját és foglalkozik a genesissel.

Ideggyógyászati Szemle

1961. NOVEMBER 01.

Beszámoló a IV. Nemzetközi Neuropathologiai Kongresszusról. München, 1961. Szeptember 4-8.

TARISKA István

A szerző beszámol a IV. Nemzetközi Neuropathologiai Kongresszusról, amely Münchenben, 1961. Szeptember 4-8. között került megrendezésre.