Ideggyógyászati Szemle - 1962;15(01)

Ideggyógyászati Szemle

1962. JANUÁR 01.

Adatok a spinalanaesthesia neurológiai szövődményeihez

DR. BEKÉNY György, DR. KORONA Árpád

A spinalis anaesthesia (sp. a.) neurológiai szövődményeinek a gyakoriságáról igen eltérő adatokat találunk. Nagy statisztikákat közöltek, ahol a neurológiai károsodások aránya csekély volt. Nicholson és Eversole (1946) 21 000 tetracaine-os sp. a.-bán öt neurológiai szövődményt talált. Arner (1952) szerint 1191 betegen végzett 2507 sp. a.-ból csak egy esetben jelentkezett idegrendszeri károsítás, múló perianalis anaesthesia formában.

Ideggyógyászati Szemle

1962. JANUÁR 01.

Adatok a Rorschach teszt klinikai használatának kérdéséhez

DR. PERTORINI Rezső, DR. KLEININGER Ottó

Psychiatriai betegeknél 1954 óta 316 Rorschach-teszt (a továbbiakban Ro. t.) vizsgálatot végeztünk. A vizsgálatok többsége 1958 után történt, a vizsgáltak legnagyobb része „zártosztályunkon” fekvő psychotikus beteg volt. A Ro. t. nemcsak a személyiség és intelligencia megítéléséhez ad segítséget, hanem diagnosztikai lehetőségeket is nyújt, a gyakorlatban pedig sok olyan adatot adhat, amely az egyes beteg vizsgálatánál igen jelentős. A vizsgálatkor azonban a psychiatriai osztály sajátos körülményeit, a gyógykezelést, megelőző súlyosabb beavatkozást jelentő vizsgálatokat is figyelembe kell venni az egyes Ro. t. értékelésekor.

Ideggyógyászati Szemle

1962. JANUÁR 01.

Subacot (intervallaris) lefolyású szénmonoxid mérgezés esete

A szénmonoxyd méregezés okozta idegrendszeri károsodások a XIX. század végétől kezdve foglalkoztatják a kutatókat. Az első közlemények, amelyek jellegzetes idegrendszeri laesiókról számoltak be Oramer és Kolisko nevéhez fűződnek. Ezután a figyelem a gyakori pallidaris károsodás felé fordult. A pallidum nekrosis pathomechanismusával kapcsolatos viták még most sem tekinthetők lezártnak ; specialis pathoklisis, anoxiás ártalom, a szénmonoxyd direct hatása, a törzsducok ereinek sajátságos eloszlása azok a factorok, amelyek eddig szóbajöttek.

Ideggyógyászati Szemle

1962. JANUÁR 01.

Az ún. tiszta szósüketség

I. Travenec

Az ún. tiszta szósüketség aránylag izolált syndromája ritkán fordul elő. Alkalmunk volt ezt a klinikai képet megfigyelni és alaposan experimentálisan megvizsgálni. Betegünk J\I. B. 55 éves korában agyembóliát szenvedett átmeneti totalis aphasiával. Amikor 11 hónap múlva hozzánk jött, a külvilággal három módon volt contactusban : spontán beszéd, írás- és olvasás által. Egyáltalában nem értette meg anyanyelvét, aránylag intact hallásélességgel első jelzőrendszeri acusticus ingerekre nézve.

Ideggyógyászati Szemle

1962. JANUÁR 01.

Trigeminus gyökátmetszés szövődményei

DR. HULLAY József

A trigeminus neuralgia legkiterjedtebben alkalmazott és legeredményesebb műtéti megoldása a subtemporalis extraduralis partialis radicotomia. (Spiller, Frazier). A suboccipitalis gyökátmetszés ( Dandy) kevés követőre talált speciális esetektől eltekintve a Sjöqvist műtét sem terjedt el különösebben, s amint jelenleg megítélhető a decompressiós (Taarnhoj) és compressiós ( Stender) eljárások sem tudják a radicotomiát kiszorítani.

Ideggyógyászati Szemle

1962. JANUÁR 01.

Szövettani vizsgálatok Frenolonnal és Thilatazinnal kezelt patkányokon

DR. TARISKA István, DR. PATAKI István

Szerzők acut, subacut és chronicus kísérlet után vizsgálták a Frenolon és a Thilaazin szövetkárosító hatását felnőtt Wistar patkányokon. Az acut kísérletben az LD50-nél nagyobb mennyiséget vittek be az állatok gyomrába. Ezek többsége spontán elhullott a mérgezést követő 24 órán belül. Katalepsiát, hőmérséklet süllyedést, táplálék és folyadék felvétel beszüntetést, hasmenést, véres vizeletet és könnyelválasztást, majd súlyos dyspnoet s végül görcsöket észleltek.