Ideggyógyászati Szemle - 1959;12(08)

Ideggyógyászati Szemle

1959. AUGUSZTUS 01.

Az idegrendszer szövettani elváltozásai Coxsackie B 3 fertőzésnél csecsemőkorban

BOZSIK György

Coxsackie B 3 fertőzés következtében exitált 7 napos csecsemőnél súlyos myocarditist, az agyban enyhe meningitist, kifejezett spinalis meningitist és a gerincvelő thoracalis szakaszán súlyos gliás-mesodermás gyulladást találtunk. A gerincvelőben elsősorban a szürkeállomány betegedett meg, de a fehérállomány is jelentős mértékben résztvett a folyamatban. A halál utáni virus isolálásnál és virustitrálási kísérleteknél a szívizomzatban ezerszeres virusmennyiséget találtak a központi idegrendszerhez viszonyítva. Ezen adat és az eddigi irodalmi közlések értékelése alapján úgy látszik, hogy az idegrendszeri elváltozások kifejlődésében az egyes törzsek biológiai sajátsága mellett az időtényezőnek is jelentős szerepe van.

Ideggyógyászati Szemle

1959. AUGUSZTUS 01.

A gerinccsatornán belüli daganatok korai diagnosisának lehetőségei és jelentősége

ZAPPE Lajos, NAGY Vilmos

A gerinccsatornán belüli daganatok sebészi kezelésével foglalkozó közlemények szinte egyöntetűen állapítják meg, hogy a műtéti eredmények a sebészi technika s az előkészítési és utókezelési módszerek jelentős fejlődése ellenére sem tekinthetők kielégítőnek. A még mindig elég magas mortalitást és a várt functionalis regeneratio viszonylag gyakori elmaradását nem tarthatjuk elfogadhatónak, ha meggondoljuk, hogy a spinal-tumorok 60-65%-át a majdnem mindig radikálisan eltávolítható, histologiailag túlnyomórészt benignus extramedullaris-intraduralis daganatok teszik ki. Az eredménytelenség fő oka az, hogy az esetek jelentős része későn kerül műtétre, s az irreparabilis károsodásokat szenvedett gerincvelő elveszett működéseit a compressio megszüntetése után sem képes visszanyerni.

Ideggyógyászati Szemle

1959. AUGUSZTUS 01.

Teljes compressiós liquorsyndromát okozó atypusos, tünetszegény spinalis fibroblastoma

SZEGEDY László, SZOBOR Albert

Klinikailag tünetszegény, ugyanakkor súlyos liquorelváltozással, teljes gerincvelői compressióval járó spinalis tumort ismertettünk, melyben az anamnesisben szereplő lueses folyamat a vizsgálatokat hosszú időn keresztül tévútra vezette. Az ismertetett eset során felhívtuk a figyelmet arra, hogy egyrészt nagyfokú liquorösszefehérje szaporulat neuroluessel általában nem magyarázható, másrészt, hogy klinikailag tünetszegény esetekben is igen súlyos neurológiai elváltozások lehetnek jelen, melyeket adott esetben az idegrendszer hosszú időn át is jól compensálhat.

Ideggyógyászati Szemle

1959. AUGUSZTUS 01.

Beszámoló

FARAGÓ Lajos

Szerző beszámol a stereotaxiás agyi műtétekkel kapcsolatban szerzett tapasztalatairól hathetes freiburgi tanulmányútján.