Ideggyógyászati Szemle - 1953;6(01)

Ideggyógyászati Szemle

1953. FEBRUÁR 10.

A halmozott elektroshock therápiáról

NYIRŐ Gyula

A Wagner-Jauregg, Klaesi, Sakel, Meduna, Cerletti ajánlotta aktív gyógyeljárások megtörték a therapiai nihilismust, átalakították az elmegyógyintézetek belsejét és nagy változást okoztak a társadalomnak az elmebetegekkel szembeni magatartásban. Ha a különböző szerzők állásfoglalása nem is egyforma és a vita a különböző gyógyszereljárások rangsorolása, indicatiós területeinek meghatározása szempontjából nem is záródott le, mégis megállapítható, hogy az aktív therapiai eljárások bevezetése óta az... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1953. FEBRUÁR 10.

Klinikai adatok a vér-csarnokvízgát permeabilitásához

WEINSTEIN Pál, FORGÁCH József

A szerzők Amsler és Huber elektromos nullpont metódikájával vizsgálták a vér-csarnokvízgát permeabilitását fluoresceinre 150 esetben (iritis, glaucoma, hypertonia, diabetes mellitus, chorioretinitis, myxoedema, heterochromia iridis, Horner-tünet, contusio bulbi, retinalis vérzések, allergiás szembajok, sclerosis multiplex, ggl. ciliare, ggl. stellatum novocain blokád eseteiben). Glaucoma infl. chron. és gl. simplexben normális permeabilitást találtak. Acut rohamban sem emelkedett lényegesen a... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1953. FEBRUÁR 10.

Ritka szövődmények Friedreich-féle betegségben

ORBÁN Sándor

Adatokat szolgáltattunk, hogy: 1. Friedrich ataxia gyakran társul más ideg-, elme-, és egyéb bántalmakkal és fejlődési rendellenességekkel. 2. Ezek az elváltozások halmozottan fordulhatnak elő egyes Fr. családokban és igen sokféleképpen kapcsolódhatnak egymással. 3. Több igen ritka szövődményt ismertettünk Fr. ataxiában. 4. Az elváltozások eseteiben főleg a csontrendszerben mutatkoztak.