Ideggyógyászati Szemle - 1953;6(01)

Ideggyógyászati Szemle

1953. FEBRUÁR 10.

A halmozott elektroshock therápiáról

NYIRŐ Gyula

A Wagner-Jauregg, Klaesi, Sakel, Meduna, Cerletti ajánlotta aktív gyógyeljárások megtörték a therapiai nihilismust, átalakították az elmegyógyintézetek belsejét és nagy változást okoztak a társadalomnak az elmebetegekkel szembeni magatartásban. Ha a különböző szerzők állásfoglalása nem is egyforma és a vita a különböző gyógyszereljárások rangsorolása, indicatiós területeinek meghatározása szempontjából nem is záródott le, mégis megállapítható, hogy az aktív therapiai eljárások bevezetése óta az egy betegre eső átlagos napi ápolások száma lényegesen csökkent és sokkal kisebb az intézetekben visszamaradt gyógyíthatatlan üledékanyag. Az alábbiakban az aktív eljárások közül az elektroshocknak (ES) egy módosított formájával, a halmozott elektroshockkal (HES), vagy ahogyan a nyugati irodalom nevezi, intensiv shock vagy block-kezeléssel fogunk foglalkozni, minthogy ez alkalommal kívánunk beszámolni több mint 4 év óta folytatott gyógyító kísérleteink eredményéről és a megfigyelésről, amiket a HES alkalmazása kapcsán mintegy 570 női elmebetegen tettünk.

Ideggyógyászati Szemle

1953. FEBRUÁR 10.

Klinikai adatok a vér-csarnokvízgát permeabilitásához

WEINSTEIN Pál, FORGÁCH József

A szerzők Amsler és Huber elektromos nullpont metódikájával vizsgálták a vér-csarnokvízgát permeabilitását fluoresceinre 150 esetben (iritis, glaucoma, hypertonia, diabetes mellitus, chorioretinitis, myxoedema, heterochromia iridis, Horner-tünet, contusio bulbi, retinalis vérzések, allergiás szembajok, sclerosis multiplex, ggl. ciliare, ggl. stellatum novocain blokád eseteiben). Glaucoma infl. chron. és gl. simplexben normális permeabilitást találtak. Acut rohamban sem emelkedett lényegesen a permeabilitás, de a roham lezajlása után jelentősen fokozódott a vér-csarnokvízgát átjárhatósága. Contusio bulbi, Horner-syndroma, ggl.ciliare, ggl. stellatum novocain blokádja eseteiben csak akkor növekedett a permeabilitás, ha egyszersmind a szemfeszülés is csökkent, amiből az ú. n. secretiós-blokád lehetőségére következtetnek (látszólagos permeabilitás fokozódása Goldmann szerint.) Retinitis hypertonica eseteiben gyakran anaemiát észleltek a permeabilitás jelentős fokozódásával. Anaemia perniciosa szemfenéki elváltozásai esetén is fokozott volt a permeabilitás (anoxiás jelenség). Pilocarpin, histamin, adrenalin localis alkalmazása után, valamint hydase i. v. injekciója után a permeabilitásban eltérést nem találtak.

Ideggyógyászati Szemle

1953. FEBRUÁR 10.

Ritka szövődmények Friedreich-féle betegségben

ORBÁN Sándor

Adatokat szolgáltattunk, hogy: 1. Friedrich ataxia gyakran társul más ideg-, elme-, és egyéb bántalmakkal és fejlődési rendellenességekkel. 2. Ezek az elváltozások halmozottan fordulhatnak elő egyes Fr. családokban és igen sokféleképpen kapcsolódhatnak egymással. 3. Több igen ritka szövődményt ismertettünk Fr. ataxiában. 4. Az elváltozások eseteiben főleg a csontrendszerben mutatkoztak.