Ideggyógyászati Szemle - 1952;5(04)

Ideggyógyászati Szemle

1952. DECEMBER 22.

Schizophreniás neologizmus érdekes esete

MÁRIA Béla

A schizophreniás neologizmus ritka esetét ismertetjük, ahol a beteg általa képzett nagyobb beszédegységeket produkál. A neologizmus leépülési jelenség és kifejlődése emlékeztet a gyermeki és az álombeli nyelvezetekre, azoktól azonban minőségileg különbözik. A neologisztikusan képzett nyelvet műnyelvnek nevezzük. Megkülönböztethetünk "értelmezhető" és "nem értelmezhető" műnyelvet. Az irodalomban leírt néhány esetben a műnyelv a kóros vallásosság talaján fejlődött ki. Megkíséreljük esetükben észlelt neologizmus patogenetikus magyarázatát adni. A schizophreniás beszédzavarok és így a neologizmusok megoldatlan kérdéseire is a pavlovi második jelzőrendszer törvényszerűségének behatóbb vizsgálata fogja megadni a választ.

Ideggyógyászati Szemle

1952. DECEMBER 22.

A postoperativ cerebroventricularis collapsus

NÉMETH Cs. Márta, ZOLTÁN László

1. Klinikailag és pathologiailag verificalt 8 PCC-t észleltünk 7 infra-, 1 supra-tentorialis tumor esetében. 3 a PCC, 1 a tumor miatt később exitált. 4 betegünk él és a tumor biologiai értékéhez viszonyítva gyógyult. 2. A PCC súlyos kórképe miatt ajánljuk - különösen a hátsó scala műtéteiben - a praeventiv kamradrainaget és ha a műtét typusa, a tumor biologiai alakja megengedi, a pontos duravarratot. 3. Postoperativ hyperthermia, sensorium zavarok, convulsiók, hirtelen fellépő, különben indokolatlan paresisek megjelenése esetében gondolnunk kell PCC-ra, melyet a kamradrainage segélyével könnyen diagnosztizálhatunk, ill. gyógykezelhetünk. 4. A kamradrainage általában is kitűnő és veszélytele eszköz az intraventricularis nyomásviszonyok postoperativ ellenőrzésében, különösen differentialdiagnosticai szempontból. 5. PCC esetében gyors és maradandó eredményt csak a kamrarendszer feltöltésétől várhatunk, melyet ajánlatos parenteralis folyadék bevitellel, Trendelenburg-helyzettel adjuválni.

Ideggyógyászati Szemle

1952. DECEMBER 22.

Kisgyermekkori meningeoma

GÁTAI György

Három éves fiúnál észlelt, szokatlanul nagy, klinikailag elég tünetszegény, suprasellaris meningeoma. Egyike az eddig közölt legfiatalabb meningeomáknak. Az eset ismertetése és tanulságai: korai radikális műtét fontossága, a ventriculographia fokozott jelenség gyermekkorban.

Ideggyógyászati Szemle

1952. DECEMBER 22.

Idegennyelvű Összefoglalások

A számban megjelent cikkek Orosz és Német nyelvű összefoglalója