Ideggyógyászati Szemle - 1950;3(04)

Ideggyógyászati Szemle

1950. DECEMBER 22.

A nervizmus vitája

ZÁDOR Imre

A Szovjetunió Tudományos Akadémiája és az Orvostudományi Akadémia ez év júniusában együttes ülésen nyilvános vitát rendezett a nervizmusról. Sztálin elvtársnak "A marxizmusról a nyelvtudományban" című tanulmánya néhány nappal az ülés előtt jelent meg a Pravda hasábjában . Ez a tanulmány határozta meg a nervizmus vitájának eszményét.

Ideggyógyászati Szemle

1950. DECEMBER 22.

Centralis és paracentralis homonym scotomák a nyakszirtlebeny körülirt bántalmaiban

MAJERSZKY Klára

Négy különböző és szokatlan eredetű homonym hemianopsiás scotoma eset ismertetése (három paracentralis és egy centralis). Az egyik esetben az occipitalis polus electrocoagulatiója centralis hemianopsiás scotomát okozott macularis megkíméltség nélkül, ami a macula egyoldali kérgi representatiójának elvét támasztja alá.

Ideggyógyászati Szemle

1950. DECEMBER 22.

Vegetatív idegrendszeri összefüggés Cardiazol és Evipan kombinált alkalmazása során

ZÁDOR Imre, FRIGYESI György

Pavlov és tanítványai szerint az idegrendszeren belül a fékezés és a serkentés dinamikus kölcsönhatásban van egymással. Szerzők a két folyamatot egyidőben Cardiazollal, illetőleg Evipannal igyekeztek fokozni és azt vizsgálták, hogy a két hatás között milyen egyensúlyi állapot alakul ki. Az Evipan a Cardiazol görcsokozó, vérnyomást és pulzusszámot emelő, valamit pszichés izgalmat előidéző hatását is meggátolja. A kísérletek alapján feltehető, hogy mind a Cradiazol, mind az Evipan elsősorban az agykéregre fejti ki hatását és egymást semlegesítő szerepük is ott zajlana le. A kísérletekből és a párhuzamosan nyert therápiás tapasztalatokból adódik, hogy az Evipan mint antiepilepticum is alkalmazható, elsősorban status epilepticus esetekben.

Ideggyógyászati Szemle

1950. DECEMBER 22.

A hypophysis transplantatum sorsa az emberi szervezetben

GÁTAI György

Az emberi csepleszbe beültetett borjú-hypophysisen 7 hét múlva előrehaladt, 13 hét múlva pedig teljesen necrosis figyelhető meg. Az elhalás centrifugalis irányú, legkifejezettebb a transplantatum centralis részein. Az átültetett anyag pusztulásában jelentős szerepe van a hypophysis kötőszövetes tokjának, amennyiben legkésőbben a tok-nélküli részek halnak el. A beültetéseknek csak átmeneti és részleges hatása van s sorozatos átültetések esetén a műtétek hatása csökken.