Ideggyógyászati Szemle - 1950;3(03)

Ideggyógyászati Szemle

1950. SZEPTEMBER 09.

Egy fiziológus kirándulása a pszichiátria területére

I. P. Pavlov

Pavolov pszichiátriai tanulmányainak indító-oka. Az alvás és a hipnózis megnyilvánulásai pszichotikusoknál, különösen schizophréneknél, valamint alkoholmámorban. Magatartás a beteggel szemben.

Ideggyógyászati Szemle

1950. SZEPTEMBER 09.

Újabb szempontok a kriminálpszichológiában

BÁLINT István

A szocialista államban és a szocializmust építő államokban bekövetkezett politikai, társadalmi és gazdasági változások az államok életének minden egyes területén döntő jellegű változásokat hoznak létre és kell, hogy létrehozzanak. A kapitalizmus, a kapitalista államok különböző intézményes rendszerei, államapparátusának minden része döntő módon kell, hogy megváltozzon.

Ideggyógyászati Szemle

1950. SZEPTEMBER 09.

Különböző idegelemek histamin tartalma

LISSÁK Kálmán, SZEKERES Vera

A pontosan definiált cholinergiás és adrenergiás idegek mellet újabban histaminergiás idegeket is megkülönböztetnek. Lewis és Marvin mutattak rá először arra, hogy a bőrben egy építőanyag (H-anyag) válik szabaddá a hátsó gyökök ingerlésekor. Ungar és Zerling úgy vélik, hogy a vasodilatator idegrostok histaminergiás csoportba tartoznának, mert a spinális hátsó gyökök ingerlésekor az ingerhatás histamin felszabadulásával következik be.