Ideggyógyászati Szemle - 1950;3(01)

Ideggyógyászati Szemle

1950. MÁRCIUS 23.

Indulás elé...

Z. I.

Most indul meg az első elme- és ideggyógyászati folyóirat Magyarországon. A Tudományos Akadémia és az Orvos-Egészségügyi Szakszervezet támogatása tette lehetővé, hogy helyrehozzuk azt a mulasztást, amit a reakciós korszak áltudományos kultúrpolitikája követett el. A multban előfordult már, hogy a magyar orvostudomány virágzásnak indult. Az idegélettan, neurologia és pszichiátria területén a mult század második felében indult meg a fejlődés, amelynek során a magyar kutatók világviszonylatban is az akkori idők élenjáró orvosi felfedezéseihez kapcsolódtak.

Ideggyógyászati Szemle

1950. MÁRCIUS 23.

Az ujabb májfunctiós próbák értéke alcoholismus chronicus eseteiben

CSORBA Antal , LÁNG Sándor

Chron. alkoholismus enyhe eseteiben az újabb májfunctióspróbákkal kb. 50%-ban lehet kimutatni májkárosodást, súlyosabb klinikai esetekben 90%-ban. Könnyű esetekben nincsen globulinszaporulat, súlyosabb esetekben legtöbbször van.

Ideggyógyászati Szemle

1950. MÁRCIUS 23.

Hydrocephalus okozta agykamra-diverticulum a cisterna ambiensben

KAJTOR Ferenc, HABERLAND Katalin

Szerzők elzáródásos hydrocephalus következményeként kifejlődött agykamradiverticulum 5 esetét közlik, amelyek közül 3 az egyik vagy mindkét oldalkamrával, 2 pedig a III. kamrával közlekedett. A klinikai, pneumographiás, makroszkópos és mikroszkópos bonctani leleteket és a diverticulum képződésének valószínű mechanizmusát ismertetik. Megállapítják, hogy jelentékeny nagyságú diverticulum kimutatása pneumographiával jól értékesíthető diagnosztikai és prognosztikai élettanilag igen kedvező, bár nem könnyű sebészeti megoldásra ad lehetőséget.

Ideggyógyászati Szemle

1950. MÁRCIUS 23.

A vércukorháztartás befolyásolása ergotamintartarattal (Gynergen)

ZÁDOR Imre, KOVÁCS M. Erzsébet

Az utóbbi évek szakirodalmát átnézve az ergotamin (Gynergen) hatásáról a vércukorháztartásra vonatkozó közleményt nem találtunk, 20 évvel ezelőtt Hetényi azonban két betegen végzett vizsgálatok alapján lényegében hasonló eredményekről számolt be. Ő kihangsúlyozta, hogy minden valószínűség szerint az Ergotamin nem a bélből való felszívódást késlelteti.

Ideggyógyászati Szemle

1950. MÁRCIUS 23.

Újabb szempontok a Friedreich-féle betegségben

LEHOCZKY Tibor, NÉMETH Jenő

Friedreich-féle betegség 4 klinikai észlelése. 3 férfi, 1 nő: három "tiszta", egy amyotrophiás lat. sklerosissal szövődött forma. Heredofamiliáris vonás 3 esetben: két beteg fivérének pes excavatusa, a második betegnek Dupuytren-féle kisujj-kontakturája volt. A 3. esetben kifejezett myocardiális laesio; ez a többiben hiányzott. Ez tehát nem erősíti meg azt a felvetést, hogy a myocarditist és az idegrendszer elváltozását közös toxicus agens okozná.

Ideggyógyászati Szemle

1950. MÁRCIUS 23.

Familiaris myasthenia

CSORBA Antal

A kórkép nők közötti lényegesen gyakoribb előfordulása, a menstruatio, természetes vagy mesterséges klimax, a terhesség kétségtelen befolyása, thymus persistens stb. endocrin tényezők aetiologiai jelentőségét bizonyítják. Valószínű, hogy az ú. n. constitutionalis factor nem egyéb, mint az endocrin systema közelebbről még nem ismert rendellenessége s ez képezi a chemiai mediator-zavar bázisát.