Hivatásunk - 2018;13(02)

Hivatásunk

2018. ÁPRILIS 20.

Szolgálatnak tekinti feladatát Kásler Miklós, az új erőforrásminiszter

Részletes alapossággal térképezi fel az egészségügy jelen helyzetét az Emberi Erőforrások Minisztériumának új vezetője, prof. dr. Kásler Miklós. Az elmúlt hetekben a tárcavezető az ágazat több szereplőjével is tárgyalt, és azt mondta, a gyógyítást illetően kész tervekkel érkezett.

Hivatásunk

2018. ÁPRILIS 20.

Kitartás, erő és igazságosság - Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár

Gyakorló orvos és kórházvezető került az egészségügyért felelős államtitkári pozícióba, dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatói székéből érkezett az Emberi Erőforrások Minisztériumába.

Hivatásunk

2018. ÁPRILIS 20.

Kihívások vonzásában

TARCZA Orsolya

Nehéz feladatot visz kamaránkban Deák Edit, a MESZK Országos Etikai Bizottságának elnöke, akiről amellett, hogy a gyors döntések híve, az is kiderül, hogy éppen új bakancslistát állít össze, mert az előzőnek nemrégiben a végére ért.

Hivatásunk

2018. ÁPRILIS 20.

Kitartás, professzionalizmus, összetartás kell a jó hírnévhez

KUN J. Viktória

„Előbb csináld azt, ami szükséges, utána azt, ami lehetséges, és máris azt fogod csinálni, ami lehetetlen” - ez az Assisi Szent Ferenctől vett idézet immár évtizedek óta „Az év kiváló szakdolgozói közössége” díj idei ezüstérmes csapatának mottója. Ars poeticájukat meg tudták, tudják őrizni a mindennapok harcaiban. A Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán az egész országban párját ritkító munkát végeznek, hihetetlen szaktudással, felkészültséggel és nem kisebb összetartással, szeretettel. Teszik ezt csendben, észrevétlenül. Holczerné Csilla osztályvezető több éve makacsul próbálkozott a korábbi pályázatok benyújtásával kivívni a kollégái munkájának elismertetését. És most sikerült kiharcolni nekik egy kis figyelmet, elismerést.

Hivatásunk

2018. ÁPRILIS 20.

Kritikussá válik az ápolóhiány

SÓFALVI Luca

A szakdolgozók hiánya mára felülmúlja az egészségügyben az orvosokét - ez volt a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) április 24-27. között megtartott XXX. kongresszusának legfőbb üzenete.

Hivatásunk

2018. ÁPRILIS 20.

Sportnap a szakdolgozókért

KUN J. Viktória

Második éve szervezi meg a Magyar Szakdolgozói Kamara a kollégáknak és családjaiknak a sportnapot, hogy kikapcsolódást, közösséget és persze a sport, a mozgás szeretetét adja az egészségügyben dolgozóknak. Az ország minden részéről érkeztek a versenyzők, hogy megmutassák: nemcsak a kórteremben, műtőben működik a csapatmunka, hanem a sportpályán is nagy az összetartás. Az esemény feletti védnökséget dr. Szabó Tünde, az Emmi sportért felelős államtitkára vállalta.

Hivatásunk

2018. ÁPRILIS 20.

Gyógyszerelés, sürgősségi és alapellátás: változások és aktualitások

TARCZA Orsolya

Májusban több nagy sikerű, szabadon választott pontszerző továbbképzésként minősített szakmai napot és konferenciát rendeztek a MESZK szakmai tagozatai a Lurdy Házban. A telt házas eseményeken a legaktuálisabb kérdéseket járták körbe az előadók.

Hivatásunk

2018. ÁPRILIS 20.

A legnagyobb kihívás, hogy célba érjen az információ

TARCZA Orsolya

A MESZK alulról építkező struktúrájában fontos szerepet töltenek be a területi egységeket összefogó megyei szervezetek. Budapesten tíz, Jász-Nagykun-Szolnok megyében négy helyi szervezet működik, az ezek feladatait is koordináló elnökségek vezetőit kérdeztük.

Hivatásunk

2018. ÁPRILIS 20.

A praxisban szükség lenne dietetikusokra is

LÓRÁNTH Ida

Dobák Zita, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Dietetikai Szakmai Tagozatának vezetője szerint dietetikusok alkalmazása a háziorvosi praxisokban nemcsak a betegellátás minőségét javítaná, hanem az orvosok munkáját is megkönnyítené.

Hivatásunk

2018. ÁPRILIS 20.

,,Mi az árnyékban élünk, de jó is ez így”

KUN J. Viktória

,,Ma éreztem először eddigi szakmai életemben, hogy elismerik a munkámat, a rengeteg befektetett energiát, az álmatlan éjszakákat. Ez hatalmas erőt ad, kicsit megveregetem a saját vállam, hogy bármi lesz is, ez az én hivatásom, ennek élek és jó az, amit csinálok” - így fogadta Böjte Attila, az Országos Onkológiai Intézet műtős szakasszisztense, hogy az ,,Az év elhivatott fiatal szakdolgozója 2017” pályázat egyik jelöltje lett. Ez az élete, miközben 18 hónapos ikerfiai megtanították tervezve, felelősséggel élni.

Hivatásunk

2018. ÁPRILIS 20.

Úgy élek, hogy a lehető legjobban érezzem magam

BRÓDI Emília

A fiatalság kultuszának korát éljük, reklámok, filmek, újság - cikkek öntik ránk, hogy negyven fölött az ember már lefelé megy az úton. Szerencsére mindig vannak olyan egyéniségek, akik rácáfolnak minderre, és bizonyságul szolgálnak, hogy akárhány évesek vagyunk, élhetünk teljes, aktív, boldog életet. Endrei Judit, akit két évtizeden át nap mint nap láthattunk a televízió képernyőjén, ennek a gondolatnak a szószólója, előadásai, könyvei segítségül lehetnek mindazok számára, akik a megszokottól eltérő utat keresnek. Kedves, közvetlen stílusával mutat példát, hogyan lehetünk kortalanok.

Hivatásunk

2018. ÁPRILIS 20.

Lelket gyógyít, terményt gyarapít a zene

HIDEGKÚTI Alexa

A zene hangulatjavító hatása régen ismert tény. Újabb kutatások eredményei arra is rámutattak, hogy bizonyos dallamok képesek a stresszoldásra, és rendszeres hallgatásuk megakadályozhatja a monoton, sok negatívummal is megterhelt munka révén kialakuló kiégésszindróma megjelenését. Nemcsak a zenehallgatásnak, hanem az aktív, hangszeres zenélésnek is megmutatkoznak jótékony hatásai.

Hivatásunk

2018. ÁPRILIS 20.

200 éve született az anyák megmentője

HIDEGKÚTI Alexa

Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulóját ünnepeljük július 1-jén. A tavaly májusban, Rosivall László professzor vezetésével megalakult Semmelweis Emlékbizottság 2018-at emlékévvé nyilvánította, hogy ezzel is tisztelegjen az újszülöttek és az anyák megmentője előtt.

Hivatásunk

2018. ÁPRILIS 20.

Nehéz szabadulni az allergiától

HIDEGKÚTI Alexa

A világ gazdaságilag fejlett országaiban már most is kisebbségben vannak, sőt évről évre kevesebben lesznek azok az embertársaink, akik nem kínlódnak valamilyen makacsul visszatérő, allergiás eredetű panasszal. A betegség okait, terjedésének mechanizmusát és főleg a tünetek sikeres kezelésének a lehetőségeit világszerte sokan kutatják.

Hivatásunk

2018. ÁPRILIS 20.

Funkcionális tréning

JAKUS-KRUCHIÓ Éva

Egyre többször olvashatjuk az edzőtermek oldalán: funkcionális tréning. Sokunk számára nem egyértelmű, hogy mit is takar ez a fogalom. Mitől funkcionális? Mitől más, mint egy edzőtermi edzés, vagy mint egy alakformáló aerobikóra?

Hivatásunk

2018. ÁPRILIS 20.

A szakminisztériumhoz került a szakképzés

SÓFALVI Luca

Kamaránk régóta szorgalmazta, hogy az egészségügyi szakképzésekért az illetékes minisztérium feleljen, július 1-jével teljesült ez a szakmailag is megalapozott kívánalom.