Hivatásunk - 2018;13(03)

Hivatásunk

2018. AUGUSZTUS 20.

Nagy Anikó: „A csokor minden szálát növesztenénk”

TARCZA Orsolya

A hivatást népszerűsítő, a szakma presztízsének növelését is magába foglaló, a szakdolgozók életét sokszínűen segítő lehetőségek megteremtésével orvosolná az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ágazatban a munkaerőhiányt - mondta Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár a Hivatásunknak.

Hivatásunk

2018. AUGUSZTUS 20.

Az élet nagy játékai

TARCZA Orsolya

Három nagy család határozza meg dr. Balogh Zoltánnak, a MESZK elnökének életét. Kettőről, amelyet a szakdolgozók és a tanítványok alkotnak, szívesen, színesen és hosszan mesél, azonban az „igaziról”, amely munkájához a támogató hátteret adja, keveset. De azt mondja, ez így van jól.

Hivatásunk

2018. AUGUSZTUS 20.

Te is egy vagy, te sem vagy más!

KUN J. Viktória

Egy tábor, ami több mint egy tábor. Egy hely, ahol semmi sem rendkívüli, ahol nem néznek rád ferde szemmel, ahol te is ugyanolyan gyerek lehetsz, mint bárki más. Ahol csak az élmény, a teljes kikapcsolódás számít, ahol elfelejtheted a betegségedet. Bátor Tábor - a bátraké. Akik a hétköznapokon komoly harcot vívnak, daganatos vagy más krónikus betegséggel harcolnak, de nem is csak a betegséggel. Sokszor kirekesztés, megbélyegzés kíséri mindennapjaikat. Az itt töltött pár nap viszont alapjaiban változtathatja meg életüket.

Hivatásunk

2018. AUGUSZTUS 20.

Sokan minimálbérért dolgoznak az alapellátásban

SÓFALVI Luca

Átfogó felmérés készült az alapellátásban dolgozó kollégáink helyzetéről, dr. Hirdi Henriett, kamaránk alapellátásért felelős alelnöke számolt be a Hivatásunknak.

Hivatásunk

2018. AUGUSZTUS 20.

Szakmai díjazottak 2018-ban

Immár hagyományosan a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Szakdolgozói Tudományos Kongresszusán, 2018. szeptember 6-án kerül sor a MESZK Szakmai Díj, a MESZK Tagozatért Díj és a MESZK-ért Díj ünnepélyes eredményhirdetéseire és átadására. A kongresszusnak ötödik alkalommal is Siófok városa ad otthont, ahová idén mintegy nyolcszáz kollégát várnak a szervezők.

Hivatásunk

2018. AUGUSZTUS 20.

Éhezzük az elismerést!

KUN J. Viktória

Idén is Siófokon adják át a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismeréseit. Két díjazott, Végvári Viktória dietetikus és Gaál Mária, a MESZK Budapesti Területi Szervezetének fekvő betegellátásért felelős alelnöke mesélt lapunknak arról, mit jelent számára, hogy országos szinten is kiemelték szakmai munkáját.

Hivatásunk

2018. AUGUSZTUS 20.

Van okunk a büszkeségre

SÓFALVI Luca

A MESZK alulról építkező struktúrájában fontos szerepet töltenek be a területi egységeket összefogó megyei szervezetek. Baranya megyében három, Fejér megyében hat helyi szervezet működik, az ezek feladatait is koordináló elnökségek vezetőit kérdeztük.

Hivatásunk

2018. AUGUSZTUS 20.

Életminőséget javító gyógyászati segédeszközök

LÓRÁNTH Ida

A MESZK Gyógyászati Segédeszköz Forgalmazói Szakmai Tagozata nagy figyelmet fordít a szakma oktatására, nemcsak a pályára belépni kívánó fiatalok körében, hanem tapasztalt munkatársaik továbbképzésében is. Róka László, a tagozat vezetője fontosnak tartja az új szakmai irányelvek kidolgozását és szakmájuk technikai fejlesztéseinek a követését és meghonosítását.

Hivatásunk

2018. AUGUSZTUS 20.

Mindig az egész embert kell látni!

KUN J. Viktória

„Amikor egy alig mozgó végtag vagy egy teljesen lebénult test újra életre kel, az az igazi boldogság!” - mondja Kiss Evelin konduktor, okleveles rehabilitációs szakember, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Szanatórium utcai telephely rehabilitációs osztályának munkatársa. Az év elhivatott fiatal szakdolgozója 2017 pályázat egyik kiemelt jelöltje.

Hivatásunk

2018. AUGUSZTUS 20.

A lélek megköveteli a zenét

BRÓDI Emília

D. Nagy Lajos koncertje az idei MESZK kongresszus egyik fénypontja, ennek apropóján beszélgettünk a zenésszel múltról, jelenről és a jövőbeli tervekről. 1979-ben tűnt fel a Rolls Frakcióban, 1985 óta a Bikini énekese. Az együttes feloszlása után, a ’90-es évek elején három önálló lemezt jelentetett meg, Budapest felett, Monokini és Az idő foglyai címmel. 1997, az újjáalakulás óta ismét a Bikini tagja.

Hivatásunk

2018. AUGUSZTUS 20.

Ady betegségei

LÓRÁNTH Ida

A 19. század második fele, a 20. század első évtizedei a magyar irodalomban különösen szerencsésnek mondhatók, hiszen mind versben, mind prózában zseniális művészek hada jelentette meg alkotásait. Az irodalmi élet szereplői akkoriban hasonló életet éltek, mint a közemberek, örültek, búsultak, néha alaposan berúgtak és igen, betegek is voltak.

Hivatásunk

2018. AUGUSZTUS 20.

Eltiltották a szakmájától, majd Nobeldíjat kapott

HIDEGKÚTI Alexa

A szívbetegeknek, a megfelelő ismeretek és eszközök híján, a gyógyítók, az orvosok hosszú évszázadokon keresztül nem sok hasznos, valódi eredményeket hozó kezelést tudtak biztosítani. A legtöbb, amit tehettek a betegükért, a gyógynövénykúra (például digitálisz) volt. A szívgyógyítás valódi és egyre gyorsabb fejlődése a 19. század végén, a 20. század elején kezdődött.

Hivatásunk

2018. AUGUSZTUS 20.

A vastagbélrák tipikus civilizációs kór

LÓRÁNTH Ida

A gazdaságilag fejlett országokban hosszabb ideje sajnálatos tény, hogy a lakosság körében tendenciózusan egyre több vastagbélrákos esetet diagnosztizálnak. A betegek számának növekedése, többek között, szoros összefüggést mutat a negatív irányba változó táplálkozással és egészségtelen életmóddal.

Hivatásunk

2018. AUGUSZTUS 20.

108 lépés az egészségért

BORDA Tímea

Talán többen találkoztak már a szabadban - parkokban, tereken, az elmúlt hetekben éppen a forgalom elől elzárt Szabadság hídon - láthatatlan dolgokat terelgető, különböző életkorú emberek csoportjával, akik lassú, egymásra épülő mozdulatsorokat tesznek. A kapcsolódási pont közöttük a tajcsi közös gyakorlása, ami hozzásegíti őket a teljesebb, egészségesebb élethez.

Hivatásunk

2018. AUGUSZTUS 20.

Aneszteziológus szakasszisztensek világtalálkozója

MEIXNER Katalin

2018. június 18-20. között Budapesten került megrendezésre az aneszteziológus szakasszisztensek 13. világkongresszusa.

Hivatásunk

2018. AUGUSZTUS 20.

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, amelynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, amelynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.