PharmaPraxis

Legyen gyógyszerész a bentlakásos intézményekben is

2020. JÚLIUS 23.

Milyen klinikai és gazdasági előnnyel jár a gyógyszerész bevonása egy közösségi kórházhoz tartozó, betegközpontú bentlakásos intézmény működésébe?

2015-ös egyesült államokbeli adatok szerint a biztosítókkal szerződésben álló bentlakásos egészségügyi intézményeknek mindössze 19%-a biztosít a betegek és dolgozók számára gyógyszerészi szolgáltatást, holott számos vizsgálat bizonyítja, hogy az integrált ellátási modellben a gyógyszeres terápiába bevont gyógyszerész munkája révén javul a betegkimenet, csökken a kórházi felvételek szükségessége és jelentős megtakarítás érhető el. Azokban az intézményekben, amelyek alkalmaznak gyógyszerészt, lehetőség van a megtakarításból jutalmazni, vagy a kiderült veszteségek után felelősséget vállalni.

A betegközpontú bentlakásos intézmények koordinált és integrált ellátást nyújtanak, és lehetővé teszik a betegek nagyobb bevonódását saját kezelésükbe. Az USA betegközpontú bentlakásos intézményei minőségbiztosítási folyamaton mennek át, és az adatok szerint jobb minőségű szolgáltatást nyújtanak, jobb betegkimenettel, nagyobb betegelégedettséggel és alacsonyabb költségekkel. A betegközpontú bentlakásos intézményekben alkalmazott gyógyszerész közreműködik a gyógyszeres terápia menedzsmentjében, segíti a betegek gyógyszerterápiájának optimalizálását kórházból való visszavételkor, képzést nyújt a betegeknek és a kezelőszemélyzetnek egyaránt, és működése hozzájárul a költségek csökkentéséhez.

A CHI Memorial Hospital (Chattanooga, Tennessee) kutatóinak minőségi javulást vizsgáló retrospektív elemzése annak járt utána a klinikai intervenciók dokumentumai alapján, hogy a heti egyszer 8 órás időtartamban alkalmazott gyógyszerész milyen mértékben javítja egy betegközpontú bentlakásos intézmény költséghatékonyságát. A 2016 októbere és 2017 márciusa között zajló vizsgálatba 63 beteget vontak be (79% nő, átlagos életkor: 68 év). A vizsgált időszakban 283 klinikai intervenciót hajtott végre a gyógyszerész, összesen 192 munkaóra alatt. Az intervenciók 33%-a a gyógyszeres terápia menedzsmentjével volt kapcsolatos, 31% a gyógyszerkiadások csökkentését, 13% a betegek és a kezelőszemélyzet képzését szolgálta, míg a kollaboratív gyógyszerterápia-menedzsment az intervenciók 10%-át tette ki. 240 medikációs hibára derült fény (főleg a rendelt gyógyszerek elhagyása, de duplikáció és dozírozási hiba is előfordult). A költségek a gyógyszerész munkája következtében körül belül 120 000 dollárral csökkentek.

A gyógyszerészben mind az ellátószemélyzet, mind a betegek megbíztak, a szakember az integrált csapat respektált tagjává vált. A betegekkel való találkozás során a gyógyszerész a betegelégedettség útjában álló akadályok azonosítására is képes volt, és a betegek igényeit megismerve további szakemberekhez tudta irányítani őket (pl. egészség-coach, esetmenedzser).

A gyógyszerész heti egy napos jelenléte a betegközpontú bentlakásos intézményben nemcsak az egy főre jutó költségeket csökkentette, de nagyobb betegbiztonságot is eredményezett, ezáltal – a megfelelő protokollok kialakításával és betartásával - mindenképpen javasolható.

Eredeti közlemény:
Tate ML, Hopper S, Bergeron SP. Clinical and economic benefits of pharmacist involvement in a community hospital-affiliated patient-centered medical home. Journal of managed care & specialty pharmacy. 2018 Feb;24(2):160-4.

Szemlézte:
Kovács Bence dr.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

PharmaPraxis

Elavult a gyógyszertári asszisztensek oktatása

A szakmai szervezet több ízben jelezte a mindenkori kormányzat és szaktárca felé, hogy a képzést meghaladta a kor gyógyszergyártási és gyógyszertári gyakorlata, és javasolták, hogy ehhez igazítva szervezzék át az oktatást, ám a döntéshozóknál egyelőre nem sikerült eredményt elérniük.

PharmaPraxis

Gyógyszerész-beteg kapcsolat

A tudományos életet a gyógyszeriparra, az ott kivívott vezetői pozícióját pedig alkalmazott gyógyszerészi státuszra cserélte dr. Kádár Tibor gyógyszertárvezető gyógyszerész. Ma már egy kis budai patika vezetője és résztulajdonosa, de nem csak az adminisztrációval foglalkozik. A gyógyszertár törzsvásárlói gyakorta találkoznak vele a tára mögött.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

A gyógyszerész mint menedzser

Mint minden munkahelyen, ahol emberek dolgoznak együtt, a gyógyszertárban is szükség van arra, hogy valaki ellássa a vezetői szerepkört. De mi tesz egy gyógyszerészt egyben sikeres vezetővé, mai szóval: menedzserré, aki jól koordinálja a vele dolgozó technikusok munkáját, megszervezi, irányítja és kontrollálja a gyógyszertár vagy a klinikai munkacsoport működését?

PharmaPraxis

Kutatási trendek a gyógyszerészi kommunikációban

A gyógyszerészi kommunikációval foglalkozó kutatások főbb irányvonalait bemutató különszámot jelentetett meg a Pharmacy című, szabad hozzáférésű, negyedéves folyóirat. A lap szerkesztőségi közleményében Sofia Kälvemark Sporrong és Susanne Kaae foglalták össze a különszámban bemutatott legérdekesebb trendeket (Trends in Pharmacy Practice Communication Research).

PharmaPraxis

Gyógyszerészi szolgáltatások idősotthonokban

Az összesített eredmények szerint a gyógyszerészi szolgáltatás nagyon hatékonyan javította az egyik legfontosabb ápolási otthoni kimenetet: szignifikánsan csökkentette az esések számát. A gyógyszerészi szolgáltatás eredményeképpen kifejezetten javult a gyógyszerelés (a MAI-pontszám 2,2-del csökkent), és csökkent az egy beteg által átlagosan szedett gyógyszerek száma (7,2-ről 5,3-re).

PharmaPraxis

A kórházi gyógyszerész szerepe egy ír Egyetemi Oktató Kórházban

A gyógyszerész tradicionális szerepe szerint gyógyszert diszpenzál a kórházakban és a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban, azonban az elmúlt években a szakma evolúciója következtében a gyógyszerész a multidiszciplináris egészségügyi ellátó csapat alapvető fontosságú szereplőjévé vált. A vizsgálatok szerint a gyógyszerész integrációja a multidiszciplináris egészségügyi ellátó csapatba javítja a gyógyszereléssel kapcsolatos döntéshozatalt és a betegkimeneteket, továbbá fokozza a betegbiztonságot és segíti az ellátás folyamatosságát.

PharmaPraxis

Hivatásfejlesztés és érdekképviselet
Beszámoló a Gyógyszerészek Országos Kongresszusáról

Ebben az évben október 9-12. között, immár huszonegyedik alkalommal rendezték meg Siófokon a Gyógyszerészek Országos Kongresszusát. A Hotel Azúrban zajló, többnapos eseményen ezúttal is a szakma előtt álló legfontosabb kihívásokat és feladatokat tekintették át.