PharmaPraxis

Gyógyszerész által vezetett diabetes-menedzsment protokoll implementációja

2021. FEBRUÁR 05.

Milyen képzésben érdemes részesíteni a körzeti orvosokat a gyógyszerészek által vezetett kollaboratív diabétesz-menedzsment protokoll sikeres implementációja érdekében?

A gyógyszerész által vezetett kollaboratív diabétesz-menedzsment protokoll egy olyan írott megállapodás a gyógyszerész és az orvos között, ami engedélyezi, hogy a gyógyszerész optimalizálja az egyes betegek gyógyszeres terápiáját. A gyógyszerész a protokoll szerint gyógyszert írhat fel, gyógyszeres kezelést indíthat, módosíthat, folytathat, monitorozhat vagy függeszthet fel önállóan.

A gyógyszerészek által vezetett, különböző krónikus betegségekre (diabéteszen felül hipertónia, diszlipidémia, alvadási zavarok) adaptált kollaboratív menedzsment protokollok alkalmazása bizonyítottan szignifikáns mértékben javítja a betegkimeneteket, és csökkenti az egészségügyi költést. Mindazonáltal, számos tényező akadályozza ezeknek a protokolloknak a bevezetését, így pl. az adminisztrációs támogatás elégtelensége, a gyógyszerész feladatának és felelősségi körének hiányos megértése, territoriális feszültségek. Az akadályok leküzdése érdekében fontos, hogy az orvosok megfelelő oktatásban részesüljenek, és megértsék, miért hasznos a kollaboratív betegmenedzsment, továbbá megtanulják, milyen betegeket érdemes a protokoll alapján a gyógyszerész által vezetett diabétesz-menedzsmentprogramba utalni.

Az egyesült államokbeli gyógyszerészek saját, három ambuláns belgyógyászati klinikából és egy körzeti orvosi rendelőből álló hálózatukban azt vizsgálták, milyen módszerrel lehet egy új, gyógyszerészek által vezetett kollaboratív diabétesz-menedzsment protokollt sikeresen implementálni. A prospektív tanulmányban 3 féle módszert alkalmaztak: emailben tájékoztatták az orvosokat a protokollról, személyes képzésben részesítették őket, illetve személyre szabott jelentőkártyát adtak nekik, amelyen felsorolták azokat a betegeket, akiket a protokoll szerint az orvosnak saját praxisából gyógyszerész által vezetett kollaboratív diabétesz-menedzsmentprogramba kellene utalnia. A protokoll szerint azoknak a betegeknek érdemes gyógyszerész által vezetett kollaboratív diabétesz-menedzsmentprogramba kerülniük, akik glikált hemoglobin-szintje (HgA1c) > 9%.

A kutatók a protokoll bevezetése után két hónappal összeszámolták, hogy az egyes implementációs módszerek eredményeképpen hány beteget küldtek az orvosok kollaboratív diabétesz-menedzsmentprogramba, továbbá online anonim kérdőívek segítségével felmérték az orvosok és a kollaboratív diabétesz-menedzsmentprogramot vezető gyógyszerészek protokollal kapcsolatos elégedettségét.

Az eredmények egyértelműen megmutatták, melyik volt a leghatékonyabb implementációs módszer: a programba küldött betegek 89%-a (48/54 fő) olyan orvosoktól érkezett, akik személyre szabott jelentőkártyát kaptak. Az orvosok 88% volt elégedett a protokollnak az ellátás minőségére gyakorolt hatásával, míg 92%-uk mondta azt, hogy a protokoll bevezetése révén több idejük maradt a betegekkel való foglalkozásra, és 96%-uk kifejezetten elégedett volt a gyógyszerészek protokoll szerint nyújtott szolgáltatásával. Valamennyi válaszoló gyógyszerész elégedetten nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy szakmai licenszüket maximális mértékben alkalmazhatják.


Szemlézte:
Kovács Bence dr.

Eredeti közlemény:
Al-Omar, Lana T., Sarah L. Anderson, Amber D. Cizmic, and Tara B. Vlasimsky. Implementation of a pharmacist-led diabetes management protocol." American health & drug benefits 12, no. 1 (2019): 14.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

PharmaPraxis

Elavult a gyógyszertári asszisztensek oktatása

A szakmai szervezet több ízben jelezte a mindenkori kormányzat és szaktárca felé, hogy a képzést meghaladta a kor gyógyszergyártási és gyógyszertári gyakorlata, és javasolták, hogy ehhez igazítva szervezzék át az oktatást, ám a döntéshozóknál egyelőre nem sikerült eredményt elérniük.

PharmaPraxis

Gyógyszerész-beteg kapcsolat

A tudományos életet a gyógyszeriparra, az ott kivívott vezetői pozícióját pedig alkalmazott gyógyszerészi státuszra cserélte dr. Kádár Tibor gyógyszertárvezető gyógyszerész. Ma már egy kis budai patika vezetője és résztulajdonosa, de nem csak az adminisztrációval foglalkozik. A gyógyszertár törzsvásárlói gyakorta találkoznak vele a tára mögött.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Gyógyszerész-orvos kollaboratív modellben végzett hypertonia-menedzsment értékelése

Napjainkban a körzeti orvosi praxisok munkaerőhiánnyal küzdenek, és egyre fontosabbá válik egy új gondozási modell kialakítása: a nem-orvos szolgáltatók, többek között a gyógyszerészek bevonása és integrált betegellátó csapatok kialakítása.

PharmaPraxis

Gyógyszerészi szolgáltatások idősotthonokban

Az összesített eredmények szerint a gyógyszerészi szolgáltatás nagyon hatékonyan javította az egyik legfontosabb ápolási otthoni kimenetet: szignifikánsan csökkentette az esések számát. A gyógyszerészi szolgáltatás eredményeképpen kifejezetten javult a gyógyszerelés (a MAI-pontszám 2,2-del csökkent), és csökkent az egy beteg által átlagosan szedett gyógyszerek száma (7,2-ről 5,3-re).

Klinikum

A statin használata növeli a diabetes kockázatát

A statint szedők körében különös hangsúlyt kell fordítani a diabetes megelőzésére.

Képdiagnosztika

Mit lát az alábbi cukorbeteg lábán?

T2DM és a Covid-19