PharmaPraxis

Gyógyszerészek szerepe egy átfogó távmonitorozó és telemenedzsment programban

2022. ÁPRILIS 20.

A közleményben bemutatott interprofesszionális munkaerőt alkalmazó program célja a krónikus betegek dekompenzációjának megelőzése, felismerése és kezelése volt a Covid-19-járvány idején. A program sikere – a kórházi felvételek számának 35%-os csökkenése – az ellátási forma továbbvitelét eredményezte a járvány utáni időszakra is.

Az USA egy multicentrikus, nonprofit akadémiai egészségügyi ellátó intézményében 2020 márciusában indított program célja a krónikus, illetve kórházból frissen hazabocsátott betegek proaktív elérése volt. Az interprofesszionális csapatban ambuláns ellátást végző gyógyszerészek, ápolók, orvosi asszisztensek, szociális munkások, virtualisták (távmonitorozó és telemenedzsment-szakértők) és a betegellátást ütemező munkatársak vettek részt. A gyógyszerészek egy már korábban kialakított kollaboratív praxismegállapodás (KPM) keretében kezdték meg a munkát a programban, így joguk volt a gyógyszeres terápia módosítására, gyógyszeres terápia indítására, valamint a gyógyszeres terápia biztonságosságának és hatékonyságának monitorozására. Az eredmények alapján a program javította a lakosság egészségi állapotát, valamint csökkentette a körzeti orvosi praxisok leterheltségét és a kórházi felvételek számát.

A Covid-19-járvány során megnövekedett betegvolumen akadályozta az egyéb akut és krónikus betegek ellátását (egy vizsgálat szerint például 2018 második negyedévéhez képest 2020 második negyedében a Coviddal nem összefüggő körzeti orvosi vizitek száma 50,2%-kal csökkent), ami a nem covidos betegek ellátása érdekében innovatív eljárások bevezetését tette szükségessé. Mivel korábban már bebizonyosodott, hogy a gyógyszerészek képesek a krónikus betegségek (pl. hypertonia, diabetes) hatékony menedzselésére távmonitorozó és telemenedzsment-programok keretében, a Clevelandi Klinika gyógyszertári részlege a járvány beindulását követően proaktív, interdiszciplináris, telefonos közösségi programot indított a magas kockázatú betegpopuláció egészségi állapotának monitorozása és a megelőzhető állapotromlás feltárása érdekében.

Az inSight névre keresztelt program célja volt az is, hogy folyamatos koordinációt biztosítson a betegek, valamint az alapellátó és ambuláns szakemberek között. A programba a következő magas kockázatú betegségekkel rendelkező populációt vonták be: coronariabetegség, congestiv szívelégtelenség, COPD, hypertonia, diabetes, illetve kórházból frissen hazabocsátott betegek. A krónikus betegeket kezdetben hetente egyszer (később személyre szabottan, egyedi szükség szerint), míg a kórházból hazabocsátottakat 48 órán belül hívta fel telefonon a stáb egyik tagja, és előre meghatározott kérdéseket tett fel az esetleges állapotrosszabbodással, a medikációval és a betegek igényeivel kapcsolatban. Szükség esetén a stáb gyógyszerész tagjait vagy az illetékes alapellátó orvost a betegekhez irányították, akik telemenedzsment keretében vették fel a kapcsolatot a betegekkel.

A programba a későbbiekben egy digitális rendszert is beépítettek, ami az applikációt letöltő betegek számára lehetővé tette a velük kapcsolatos orvosi feljegyzéseknek, a rendelt gyógyszerek neveinek és a laboreredményeknek az elérését, valamint a betegek üzenetet is küldhettek egészségügyi ellátóiknak. A telemedicinás program stábja ezen az applikáción keresztül is tudott támogatást és oktatást nyújtani a betegek számára, valamint rendszeres kérdőívezés révén utánkövethette a betegek állapotát. Azon betegek körében, akiket legalább egyszer sikerült telefonon elérni vagy legalább egyszer kitöltötték az applikáció kérdőívét (n = 12 953 beteg) 2020 márciusa és októbere között 35%-kal csökkent a bármilyen okból történő kórházi felvételek száma, és a gyógyszerészek 193 hypertoniás és 224 diabeteses beteget kezeltek az állapotrosszabbodásuk kiszűrése után. Az interprofesszionális csapat bármilyen állapotrosszabbodás esetén a betegeket a megfelelő szakemberhez tudta irányítani, emiatt is csökkent a körzeti orvosok igénybevétele. Mint a szerzők megjegyzik, a program sikere arra hívja fel a figyelmet, hogy hasonló ellátási formát érdemes a járvány elmúlta után is működtetni.

Szemlézte:
Kazai Anita dr.

Eredeti közlemény:
Stulock, Rachel, et al. (2022) Pharmacist involvement in a comprehensive remote monitoring and telemanagement program. Am J Health Syst Pharm. 2022 Jan 27;zxac025

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

PharmaPraxis

Elavult a gyógyszertári asszisztensek oktatása

A szakmai szervezet több ízben jelezte a mindenkori kormányzat és szaktárca felé, hogy a képzést meghaladta a kor gyógyszergyártási és gyógyszertári gyakorlata, és javasolták, hogy ehhez igazítva szervezzék át az oktatást, ám a döntéshozóknál egyelőre nem sikerült eredményt elérniük.

PharmaPraxis

Gyógyszerész-beteg kapcsolat

A tudományos életet a gyógyszeriparra, az ott kivívott vezetői pozícióját pedig alkalmazott gyógyszerészi státuszra cserélte dr. Kádár Tibor gyógyszertárvezető gyógyszerész. Ma már egy kis budai patika vezetője és résztulajdonosa, de nem csak az adminisztrációval foglalkozik. A gyógyszertár törzsvásárlói gyakorta találkoznak vele a tára mögött.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Honnan ered a SARS-CoV-2? - interjú Müller Viktorral és Kemenesi Gáborral