Klinikum

Új irányelvek az influenza elleni oltás célcsoportjairól

2011. AUGUSZTUS 15.

Az Egyesült Államok közegészségügyi és járványügyi hatóságának (US Centers for Disease Control and Prevention, CDC) az oltási gyakorlattal foglalkozó bizottsága (Advisory Committee on Immunization Practices, ACIP) a múlt héten új irányelveket közölt a beoltandó célcsoportokkal kapcsolatban.

A legfontosabb javaslatok a következők:

Az általános lakosságból a következő célcsoportok élvezzenek prioritást:
– terhes nők,
– hat hónaposnál fiatalabb csecsemők gondozói és háztartási kontaktjaik,
– egészségügyi dolgozók,
– 6 hónap és 24 év közötti gyermekek és fiatalok,
– az influenza szövődményei szempontjából veszélyt jelentő alapbetegségben szenvedők – ilyen alapbetegségek többek között a krónikus tüdőbetegségek, a súlyos cardiovascularis betegségek, a vese-, máj- és neurológiai betegségek és az immunszuppresszióval járó állapotok.

Ha kezdetben nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag, a fenti csoportok közül az első hármat kell előnyben részesíteni. A nagyobb kockázatú csoportok immunizációja után javasolt a lakosság többi tagját is beoltani.

Mivel nem ismert, hogy hány adag oltás szükséges a teljes védettség eléréséhez, és mivel az oltóanyagok elérhetősége idővel várhatóan növekedni fog, helytelen lenne az 1. oltást megkapott személyeknek félre tenni a 2. vagy 3. adagot.

A szezonális vírustörzsekkel történő egyidejű immunizáció elvégezhető, de a két oltást különböző helyre kell beadni, és csak elölt vírusokat tartalmazó oltóanyag esetében szabad egyidejűleg beadni a két oltást.

A szezonális influenza elleni védőoltást minél hamarabb be kell adni a 65 évesnél idősebbeknek.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Morb Mortal Wkly Rep. August 21, 2009. [elektronikus közlés]

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Klinikum

Az MMR-autizmus botrány áldozatai

Dr. Andrew Wakefieldet, a közelmúlt nyugati orvosi irodalmának valószínűleg legbutább és legszükségtelenebb egészségügyi botrányának vezető szerzőjét, a General Medical Council kizárta soraiból.

Egészségpolitika

Oltani vagy nem oltani?

Újabb kötelező védőoltás a listán – Lesz aki ellne érvel?

Hírvilág

H1N1: Eddig 80 millió fertőzött és 16 000 halott az USA-ban

H1N1: a CDC nyilvánosságra hozta a megbetegedettek és a halálos áldozatok számát.